FMI şi Banca Mondială şi-au stopat proiectele de finanţare a Republicii Moldova, iar UE ar putea întrerupe finanţarea reformei justiţiei, din cauza neonorării angajamentelor, iar în aceste condiţii, peste cel mult opt săptămâni, statul va intra în incapacitate de plată, comentează Deutsche Welle, citată de Mediafax.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a condiţionat, în urmă cu aproximativ o lună, reluarea creditării Republicii Moldova prin lichidarea celor trei bănci ("Banca de Economii", "Banca Socială" şi "Unibank") implicate în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al ţării. Consiliul alianţei minoritare de guvernare de la Chişinău (PLDM-PDM) s-a întrunit într-o şedinţă şi a decis exact contrariul - să iniţieze procedura de naţionalizare a "Băncii de Economii". Premierul Chiril Gaburici a încercat să se opună, dar peste câteva zile şi-a anunţat demisia, iar în consecinţă FMI a suspendat negocierile cu Republica Moldova.
Directorul Băncii Mondiale (BM) pentru Moldova, Alex Kremer, a anunţat marţi blocarea relaţiilor cu Chişinăul, ceea ce înseamnă că Republica Moldova nu va primi suportul bugetar de 45 de milioane de dolari planificat pentru 2015. Alex Kremer a spus că relaţia BM cu Republica Moldova va rămâne îngheţată "până când autorităţile moldovene vor întreprinde acţiuni decisive" pentru soluţionarea problemelor din sectorul bancar.
Tot marţi, la ultima şedinţă a Guvernului condus de Chiril Gaburici, miniştrii din partea Partidului Democrat au blocat pachetul de legi privind reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate menit să asigure independenţa CNI, prin excluderea controlului politic - una din condiţiile prevăzute în Acordul de finanţare de către Uniunea Europeană a reformei justiţiei în Republica Moldova. Proiectele vizau modificarea modalităţii de declarare a averii de către persoanele cu funcţii de răspundere şi restructurarea CNI.
Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a reacţionat imediat, spunând că Uniunea Europeană este dezamăgită de faptul că pachetul de legi privind reforma Comisiei Naţionale de Integritate nu a întrunit suficiente voturi pentru a fi aprobat de Guvern.
În aceste condiţii, fostul ministru moldovean al Finanţelor Veaceslav Negruţa a explicat că autorităţile moldovene au la dispoziţie cel mult 6 - 8 săptămâni pentru a evita un colaps. Riscul ca Guvernul să nu-şi mai poată onora plăţile interne este major, potrivit oficialilor moldoveni. Negruţa a spus că autorităţile ar trebui să întocmească urgent un plan anti-criză, să relanseze invitaţia la negocieri pentru FMI, să rectifice Bugetul de stat pentru 2015 şi să amâne activarea garanţiei eliberate de Guvern (faţă de Banca Naţională) pentru salvarea celor trei bănci.
1. Către Toma cel UE-credincios
(mesaj trimis de Cristi C în data de 18.06.2015, 00:24)
Și necredincios în rest. Ne trebuie mai multe detalii dar pare că FMI cere acum OPUSUL a ceea ce cerea Comisia Europeană de la Islanda. CE vroia ca Islanda să naționalizeze băncile falite (datoria lor să fie suportată de public) iar Islanda a spus nu, "este datorie privată". Acum FMI cere "falimentul", Moldova spune "naționalizare". Ciudate lucruri.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2015, 01:46)
Ia cu Tom-UE ca incet intelege ciudatele lucruri. Asa e cu postacii cind trag pe nas si vin la munca....
1.2. Selectie si razbunare... (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 18.06.2015, 10:17)
Dl.Tsipras seamana cu dl.Ponta, in toate privintele. Si in Rep.Moldova apar tineri care trag spre Rusia. Oare sa fie razbunarea lui Putin pentru refacerea granitelor negociate dupa cel de-al doilea razboi mondial? Nu de alta, insa acum NATO se afla la granita cu Rusia. Syriza, Podemos, socialistii romani, nu pot avea decat un singur sustinator mare, anume "taticul" rus. Toti se chinuie sa amane sau sa iasa din UE, fiind cam euro-sceptici. Toti se comporta ca si cand ar fi complet acoperiti-asigurati in ce fac. Toti sunt reprezentantii anumitor personalitati care incearca sa se protejeze. Toti au acelasi mod de comunicare cu cetatenii, exagerat, prin intermediul mass-media. Toti rastalmacesc cuvintele celorlalti. Toti reactioneaza la fel la critici. Oare a venit acum randul Rep.Moldova? Nu de alta, insa vad cam aceleasi reactii ca vizavi de Romania. Si daca Grecia iese din UE, razbunarea marelui urs este intr-adevar o opera de arta. Si daca si Rep.Moldova da inapoi, atunci chiar "e facuta cu dichis". Si daca Romania amana, apar probleme, se irita lumea politica, adica e iritata in asa hal incat sa fie haos pe strazi, atunci razbunarea capata valente de maiestrie geo-politica. Sunt niste scenarii, insa uitandu-ma la ultimii 25 de ani, parca nu-mi mai pare asa aiurea. UE a inaintat mult, NATO a inaintat mult... Acum ar trebui sa vina si o replica pe masura, nu?