DIN CAUZA OPOZIŢIEI ACŢIONARULUI MAJORITAR Engie România nu se listează la BVB

A.I.
Piaţa de Capital / 29 noiembrie 2018

Johan Meyer

Johan Meyer

Statul Român s-a abţinut de la vot

Engie România nu se va lista Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ca urmare a opoziţiei acţionarului majoritar al companiei, Romania Gas Holding care, în Adunarea Generală a Acţionarilor de ieri, a votat împotriva listării furnizorului de gaze naturale şi energie electrică pe piaţa noastră de capital.

Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea (FP), care deţine 11,99% din capitalul social al Engie România, a declarat: "Fondul Proprietatea este dezamăgit de decizia luată de acţionarul majoritar al companiei Engie SA, Romania Gas Holding B.V., de a se opune listării companiei. Statul Român s-a abţinut să voteze acest punct de pe ordinea de zi. Listarea ar fi reprezentat o oportunitate importantă pentru Engie SA de a dovedi că respectă cele mai înalte standarde de transparenţă, cerinţa obligatorie pentru orice companie cotată la bursă, în timp ce accesarea pieţei de capital ar fi oferit un câştig major în plan reputaţional pentru companie".

Oficialul Franklin Templeton a adăugat: "Mai mult, listarea unei societăţi mari precum Engie SA, ar fi contribuit semnificativ la dezvoltarea pieţei locale de capital, prin creşterea dimensiunii si lichidităţii sale, având în vedere că Fondul Proprietatea ar fi plasat întregul său pachet în oferta publică propusă. Aceasta ar fi oferit, de asemenea, Statului Român oportunitatea unui eveniment de lichiditate la IPO, sau în orice alt moment viitor".

De asemenea, Johan Meyer a punctat că listarea propusă ar fi fost un nou pas înainte spre obţinerea statutului de piaţă emergentă de către ţara noastră, fapt ce ar fi benefic pentru toate companiile cotate la bursă, cât şi pentru întreaga noastră economie.

"Suntem încrezători că toate avantajele care decurg din listarea la bursă vor determina Engie SA şi Statul Român să îşi reconsidere poziţia in viitor", a conchis Managerul de Portofoliu al FP.

În raportul pentru primul semestru al acestui an, FP a evaluat deţinerea avută la Engie România la 472 de milioane de lei, ceea ce ridică valoarea companiei la circa 3,933 de miliarde de lei.

În luna iulie a anului trecut, FP a depus o cerere de chemare în judecată în faţa Tribunalului Bucureşti împotriva membrilor Consiliului de Administraţie şi a directorilor Engie România pentru recuperarea daunelor cauzate Companiei prin aprobarea, încheierea şi executarea contractelor de servicii de management şi consultanţă cu Engie SA în perioada 2011-2015, suma estimată fiind de 12,9 milioane lei.

Engie România a respins acuzaţiile FP şi a precizat că respectivele contracte au fost încheiate respectând întru totul legea din ţara noastră precum şi statutul societăţii. De asemenea, Engie a ridicat un semn de întrebare asupra momentului când a fost exprimată poziţia FP, compania menţionând atunci că este de notorietate publică faptul că Fondul încearcă să-şi vândă participaţia deţinută la Engie.

Romania Gas Holding, entitate deţinută de Engie SA, are aproape 51% din Engie România, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, circa 37% din companie.

Anul trecut, Engie România a avut o cifră de afaceri de 4.839,9 milioane de lei, cu 8,2% peste cea din anul 2016, în timp ce profitul net al companiei s-a situat la 343,1 milioane de lei, cu circa 6,4% sub cel din anul 2016.

De asemenea, în anul 2017, Engie România a distribuit dividende în valoare de 168,5 milioane de lei, în timp ce în 2016 dividendele alocate de companie către acţionari au fost de 110,9 milioane de lei, potrivit raportului pentru anului 2017 al FP.

Engie România furnizează gaze naturale şi energie electrică, iar prin subsidiarele sale distribuie gaze naturale, asigură servicii energetice şi produce energie electrică.

Compania deţine Distrigaz Sud Reţele, Engie Servicii, Brăila Winds, Alizeu Eolian, precum şi 48,85% din Wirom Gas şi 30% din Tulcea Gas.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Lux! Lucrurile la BVB se contureaza de la excepțional în sus.

    1. Pai și ce vina are BVB aici?

      In afara de faptul ca nu prea conteaza nu are nicio vina. Spuneam așa ca parcă nimic nu merge.

    Sa nu punem botul la vrajeala marunta a FP. Le-as fi spus oricand inainte de AGA ca Engie nu se va lista - as fi tinut orice pariu si as fi bagat mana in foc. Ce interes are actionarul majoritar sa-si listeze o filiala din Romania?

    Dar FP fac pe aia preocupatii de piata de capital din Romania, ca ei se zbat sa obtina listari si altii nu vor, etc. Cand, de fapt, ei au stiut de la inceput ca nu se va lista. 

    1. Corect. Sau au făcut-o la plesneala. Nu va vrea Engie, daca cumva vrea foarte bine. Vindem și gata. Văd ca vor sa vândă tot. Parca sunt fond nu de investații ci de dezinvestitii.

      daca azi se vorbeste la Londra sau in lume de bursa de la Bucuresti trebuie sa multumim Franklin Templeton, ce administrator sa mai luptat cu actionari majoritari ca FT ??!! mici actionari au profitat din plin de curajul FT. sau poate este mai bine sa ne multumim cu blat-urile pe care le fac administratori de la sif-uri

      FP si FT sunt niste ingeri, care vor doar binele pietei de capital. De aia FP vinde tot si nu cumpara nimic, ca sunt fond de investitii interesat de binele pietei de capital. Cum bine s-a zis mai sus, fond de dezinvestitii.

      FP s-a luptat cu unul si cu altul din doua motive. 1. Ca sa isi ia Franklin Templeton comisionul de administrare si 2. ca sa vanda cat mai bine pachetele detinute. Deci din egoism pur, nu dintr-o dorinta de crestere a pietei de capital din Romania. Doar ca, spre deosebire de SIF-uri, FP stie cum e cu vrajeala, are PR bun, a avut FT ca administrator si a avut ca reprezentanti in Romania un polonez si apoi un sud-african care dadeau bine in poza, etc. Practic, au luat ochii in mod frumos, nu ca Fercala, Bilteanu si altii, care nu stiu cum e cu PR-ul.  

      Oricum ar fi FP își dorește dezvoltarea pietei de capital. Sunt ca un elefant intr-o piscina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb