DIN CAUZA PREŢULUI REDUS AL PETROLULUI, Arabia Saudită s-ar putea împrumuta pentru prima dată în ultimii 15 ani

Valentin Busuioc
Materii Prime / 8 aprilie 2015

Arabia Saudită se va confrunta, în acest an, cu un deficit bugetar de 106 miliarde dolari, de peste două ori mai mare decât prognozele Guvernului de la Riad (39 miliarde dolari), ceea ce va obliga ţara să emită obligaţiuni pentru prima dată în ultimii 15 ani, ca să-şi finanţeze deficitul, arată un studiu realizat de Jadwa Research şi citat astăzi de AFP.

Astfel, din cauza preţului scăzut al petrolului, Arabia Saudită (cel mai mare producător mondial din domeniu, ce exportă în medie 7 milioane barili/zi) va înregistra în acest an venituri petroliere de 171,8 miliarde dolari, în coborâre cu 35% raportat la nivelurile din 2014. De asemenea, încasările saudite totale ar urma să scadă cu 33,7% pe an, până la 185 miliarde dolari, în timp ce cheltuielile publice ar urma să rămână la 290,9 miliarde dolari.

Specialiştii Jadwa Research apreciază că, pentru finanţarea deficitului, Guvernul saudit va fi obligat să revină pe pieţele de obligaţiuni pentru prima dată în ultimii 15 ani, în ciuda rezervelor valutare enorme ale statului (714 miliarde dolari la sfârşitul lunii februarie). Totuşi, institutul estimează că soluţia împrumuturilor va permite Guvernului de la Riad să nu se bazeze doar pe rezervele valutare ca singură sursă de finanţare a deficitului.

În plus, Jadwa Research se aşteaptă ca Arabia Saudită să consemneze în acest an un deficit al contului curent de 23,1 miliarde dolari, primul rezultat negativ de acest fel de după 1998, după un excedent de 81 miliarde dolari în 2014. Cea mai mare parte a deficitului preconizat este cauzată de decizia noului rege Salman bin Abdulaziz Al Saud, de a acorda două salarii suplimentare funcţionarilor.

Studiul Jadwa Research nu a luat în calcul costurile războiului lansat de saudiţi în Yemen şi nici posibilitatea ca Arabia Saudită să-şi reducă producţia de ţiţei în cazul în care Iranul îşi va majora producţia, graţie recentului acord la care Teheranul a ajuns cu puterile occidentale. Estimările institutului pleacă de la ipoteza unui preţ mediu al barilului de petrol de 57 dolari precum şi a unei producţii medii a Arabiei Saudite de 9,8 milioane barili/zi, cu 200.000 barili/zi mai mare decât cea de anul trecut.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb