"Deutsche Bank" AG, cea mai mare bancă din Germania, a consemnat pierderi în trimestrul al treilea din anul curent, după ce şi-a constituit provizioane de 894 de milioane de euro (1,1 miliarde dolari) ca să-şi acopere costurile legale.
Pierderea netă din intervalul iulie - septembrie 2014 a fost de 94 de milioane de euro, comparativ cu un profit net de 41 de milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2013.
"Deutsche Bank" se numără printre băncile acuzate că au încercat să manipuleze piaţa valutară şi anumite dobânzi de referinţă. Costurile generate de anchetele privind aceste aspecte au afectat capacitatea băncii de a acumula capital ca să facă faţă cerinţelor impuse de autorităţile de reglementare. Mai mult, în condiţiile date, co-directorii executivi ai băncii, Anshu Jain şi Juergen Fitschen au vândut, anul acesta, acţiuni de 8,5 miliarde euro.
"Turbulenţele pe termen scurt persistă", conform unei declaraţii comune a celor doi directori, Jain şi Fitschen, care precizează: "Perspectivele macroeconomice ale Europei se confruntă cu provocări, iar riscurile geopolitice continuă să creeze incertitudini".
În trimestrul al treilea al anului trecut, "Deutsche Bank" a avut costuri legale de 1,16 miliarde euro. Pe întreg anul 2013, banca a fost afectată de astfel de cheltuieli de 3 miliarde euro.
Menţionăm că profitul brut al diviziei de investment banking din cadrul "Deutsche Bank" a sporit cu 4% în trimestrul al treilea din 2014, în ritm anual, la 374 milioane de euro, iar cel al diviziei de consumer & corporate banking - cu 3%, la 356 de milioane de euro. Pe segmentul administrării activelor şi averilor clienţilor bogaţi, profitul băncii a crescut cu 2%, la 288 de milioane de euro. În schimb, profitul brut din tranzacţiile bancare a scăzut cu 11%, la 338 milioane de euro.
Veniturile diviziei de tranzacţii cu produse cu venit fix şi valute au crescut cu 15% în trimestrul al treilea, la 1,44 miliarde euro, în timp ce analiştii estimau 1,39 miliarde euro.
"Deutsche Bank" este una dintre cele 105 bănci care au trecut testele de stres derulate anul acesta de Banca Centrală Europeană (BCE).