Uniunea Europeană (UE) a anunţat ieri că a lansat procedura de infringement vizând Polonia, din cauza reformei sistemului judiciar, despre care se teme că va submina independenţa tribunalelor din ţară, relatează AFP.
Măsurile luate de Executivul UE ar putea duce, în cele din urmă, la darea în judecată a Poloniei la Curtea Europeană de Justiţie şi, eventual, la o amendă.
Comisia avertizează că, prin această reformă, Varşovia ameninţă atât standardele sale democratice, cât şi pe cele ale blocului european, transmite News.ro.
Comisia Europeană a anunţat într-un comunicat: "Comisia Europeană a lansat procedura infringement împotriva Polonia prin trimiterea unui aviz motivat, după publicarea în Monitorul Oficial polonez al Legii privind organizarea tribunalelor, vineri 28 iulie".
Partidul de guvernare din Polonia, PiS, are la dispoziţie o lună pentru a răspunde întrebărilor Comisiei, inclusiv privind "independenţa tribunalelor poloneze", care ar putea fi subminată de prerogativele sporite ale ministrului Justiţie.
Alte semne de întrebare se referă la "discriminare pe bază de sex, din cauza introducerii unei vârste diferite de pensionare" pentru judecătorii bărbaţi şi femei.
Acţiunea UE era aşteptată, după ce preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat săptămâna aceasta legea care îi permite ministrului Justiţiei să înlocuiască unilateral preşedinţii tribunalelor.
Preşedintele Duda şi-a surprins aliaţii conservatori şi eurosceptici de la PiS, atunci când a anunţat că va bloca prin veto două dintre controversatele reforme judiciare, care ar urma să dea guvernanţilor puterea de a înlocui toţi judecătorii de la Curtea Supremă, în vreme ce majoritatea parlamentară ar impune un control politic complet asupra Consiliului Judiciar Naţional, care nominalizează magistraţii supremi din Polonia.