DIN CAUZA REFORMEI SISTEMULUI JUDICIAR, UE a lansat procedura infringement vizând Polonia

Mina Irina
Internaţional / 30 iulie 2017

UE a lansat procedura infringement vizând Polonia

Uniunea Europeană (UE) a anunţat ieri că a lansat procedura de infringement vizând Polonia, din cauza reformei sistemului judiciar, despre care se teme că va submina independenţa tribunalelor din ţară, relatează AFP.

Măsurile luate de Executivul UE ar putea duce, în cele din urmă, la darea în judecată a Poloniei la Curtea Europeană de Justiţie şi, eventual, la o amendă.

Comisia avertizează că, prin această reformă, Varşovia ameninţă atât standardele sale democratice, cât şi pe cele ale blocului european, transmite News.ro.

Comisia Europeană a anunţat într-un comunicat: "Comisia Europeană a lansat procedura infringement împotriva Polonia prin trimiterea unui aviz motivat, după publicarea în Monitorul Oficial polonez al Legii privind organizarea tribunalelor, vineri 28 iulie".

Partidul de guvernare din Polonia, PiS, are la dispoziţie o lună pentru a răspunde întrebărilor Comisiei, inclusiv privind "independenţa tribunalelor poloneze", care ar putea fi subminată de prerogativele sporite ale ministrului Justiţie.

Alte semne de întrebare se referă la "discriminare pe bază de sex, din cauza introducerii unei vârste diferite de pensionare" pentru judecătorii bărbaţi şi femei.

Acţiunea UE era aşteptată, după ce preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat săptămâna aceasta legea care îi permite ministrului Justiţiei să înlocuiască unilateral preşedinţii tribunalelor.

Preşedintele Duda şi-a surprins aliaţii conservatori şi eurosceptici de la PiS, atunci când a anunţat că va bloca prin veto două dintre controversatele reforme judiciare, care ar urma să dea guvernanţilor puterea de a înlocui toţi judecătorii de la Curtea Supremă, în vreme ce majoritatea parlamentară ar impune un control politic complet asupra Consiliului Judiciar Naţional, care nominalizează magistraţii supremi din Polonia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb