DIN CAUZA SANCŢIUNILOR OCCIDENTALE, Pierderi majore la bursele din Rusia

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie 2018

Pierderi majore la bursele din Rusia

Averile celor mai mari bogătaşi din Rusia au scăzut cu 16 miliarde de dolari într-o zi, conform indicelui Bloomberg Billionaires

Bursele din Rusia au înregis-trat, în prima zi a acestei săptămâni, scăderi de aproximativ 10%, declinul continuând şi ieri, ca urmare a temerilor generate în rândul investitorilor de noile sancţiuni americane care privesc această ţară.

Noile sancţiuni sunt aplicate unui număr de 38 de persoane şi entităţi, care li se adaugă celor 24 deja vizate de pedepse la jumătatea lunii martie, ca răspuns la ceea ce au considerat ingerinţe în campania electorală prezidenţială americană şi la atacurile cibernetice asupra Statelor Unite.

Şapte oligarhi, prezentaţi ca apropiaţi ai lui Vladimir Putin, şi douăsprezece companii pe care le deţin sau controlează se numără printre ţintele măsurilor punitive.

În replică, Guvernul de la Moscova a dat asigurări că va susţine companiile lovite de noile sancţiuni americane. "În contextul actual, dacă situaţia lor se va agrava, le vom susţine", a declarat vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici, precizând că aceste societăţi beneficiază deja de un sprijin constant.

La Bursa din Moscova, indicele RTS denominat în dolari a scăzut cu 11,5% luni, iar Micex, denominat în ruble, cu 9,2%, atingând cel mai redus nivel de după luna noiembrie 2017. Printre acţiunile care au înregistrat cele mai importante scăderi se numără titlurile producătorului de aluminiu "Rusal", care au scăzut cu 50%. În acest context, compania a anunţat că sancţiunile americane ar putea să o ducă în incapacitate de plată.

Ieri, RTS mai pierduse aproape 3%, atingând 1.064,28 puncte în jurul orei locale 15.00, iar Micex - 0,4%, ajungând la 1.906,23.

În acest context, averile cumulate ale celor mai mari bogătaşi din Rusia au scăzut, luni, cu 16 miliarde de dolari, pierzând toate creşterile anuale.

Un număr de 26 din cei 27 de mag-naţi incluşi în indicele Bloomberg al miliardarilor (Bloomberg Billionaires) au consemnat pierderi, în frunte cu miliardarul Vladimir Potanin, mag-natul nichelului, a cărui avere a scăzut cu 2,25 de miliarde de dolari.

Directorul general al companiei petroliere "Lukoil", Vaghit Alkperov, a pierdut 1,37 miliarde de dolari, în timp ce averea lui Viktor Vekselberg, cel care conduce grupul "Renova", a scăzut cu 1,28 miliarde de dolari.

Vekselberg este unul dintre cei şapte magnaţi ruşi sancţionaţi săptămâ-na trecută de administraţia Trump.

Oleg Deripaska, preşedintele "En+ Group" şi al "Rusal", aflat printre persoanele sancţionate, a pierdut, luni, 905 milioane de dolari, averea sa scăzând cu peste 2 miliarde de dolari în numai două şedinţe bursiere. Pierderile sale provind de la conglomeratul industrial "En+Group", ale cărui acţiuni au scăzut joia trecută cu 54%, potrivit datelor London Stock Exchange.

Deripaska deţine, prin intermediul "En+Group", jumătate din grupul "Rusal", cel mai mare producător de aluminiu din lume.

Bursa de la Moscova intenţionează să deschidă accesul la cele mai lichide acţiuni globale în trimestrul al treilea, drept pentru care va prelungi programul de tranzacţionare de seară, a declarat, ieri, directorul general al pieţei, Alexander Afanasiev.

Rubla rusească s-a depreciat în raport cu dolarul. Ieri, la ora locală 15.00, un dolar era cotat la 62,89 ruble, cu 3,9% mai mult decât în sesiunea anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb