Din ce în ce mai puţini buzoieni aleg sistemul centralizat de încălzire

Ana Felea
Miscellanea / 31 mai 2021

Din ce în ce mai puţini buzoieni aleg sistemul centralizat de încălzire

Asigurarea unui sistem centralizat de încălzire pentru locuitorii din municipiul Buzău, încordaţi la reţeaua de termoficare a oraşului, rămâne o problemă fără soluţie pentru administraţia locală, deşi, anul trecut, vechea societatea , respectiv Regia Autonomă Municipală a intrat în faliment, iar una nouă, respectiv RAM Termo Verde a preluat partea de abonaţi care mai primeau încă energie termică şi apă caldă de la vechea firmă, aflată în subordinea Consiliului Local.

Acum, după primul sezon în care a funcţionat şi a asigurat căldură şi apă caldă unui număr de circa 4200 de abonaţi, deşi a pornit la drum, în octombrie 2020, cu 5000 de abonaţi, conducerea societăţii RAM Termo Verde spune că nici noul sistem centralizat de încălzire nu este rentabil. Cu alte cuvinte, reorganizarea gândită de autorităţile locale nu a dat rezultate.

Abonaţii noii societăţi înfiinţate în vara anului trecut, respectiv RAM Termo Verde, au continuat să se debranşeze, iar pierderile au continuat să crească ajungând până la două milioane de lei. În aceste condiţii, nici pentru iarna viitoare nu se anunţă vremuri mai bune. Actuala conducere a societăţii RAM Termo Verde a anunţat astăzi, în exclusivitate pentru Focus FM şi şansanews.ro, că urmează un nou val de debranşări forţate ceea ce înseamnă că numărul apartamentelor ce vor primi apă caldă şi căldură prin sistemul centralizat de încălzire va fi, din nou, redus. Singura veste bună, anunţată deocamdată doar la nivel declarativ, o reprezintă faptul că preţul gigacaloriei va rămâne nemodificat şi pentru sezonul rece 2021-2022.

În ciuda modificărilor operate în vara anului trecut pentru ca municipiul Buzău să aibă un sistem centralizat de încălzire rentabil, iar buzoienii încă racordaţi la reţeua de termoficare a oraşului să primească apă caldă şi căldură în condiţii optime, furnizarea energiei termice continuă să fie o mare problemă pentru autorităţile locale. Situaţia a fost repusă astăzi pe tapet chiar în timpul şedinţei Consiliului Local, când pe masa aleşilor locali a ajuns proiectul ce viza aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli a noii societăţi RAM Termo Verde, cea care începând cu sezonul rece 2020-2021 a preluat activitatea fostei societăţi ce asigura furnizarea agentului termic în municipiul Buzău. Cel care a atras atenţia asupra cheltuielilor foarte mari cu asigurarea subvenţiei către populaţie dar şi asupra pierderilor care au ajuns la 2 milioane de lei a fost consilierul USR PLUS, Irinel Cârstea.

"Încă de când aţi vrut să vă despărţiţi de Ecogen, am venit cu o propunere la dumneavoastră, cu o propunere de subvenţionare al centralelor pentru cetăţenii municipiului Buzău, astfel încât să evităm chetuilelile inutile într-o nouă firmă, o nouă companie a Consiliului Municipal Buzău în care cheltuim bani şi atât. În fiecare an, subvenţia de la Primăria municipiului Buzău este în jur de 6 milioane. Pierderile la companie au ajuns deja la 2 milioane de lei. În aceste condiţii, dacă facem un calcul simplu la 4.206 apartamente înmulţit cu 6 gigacalorii (consumul mediu) înmulţit cu 250 de lei ( subvenţia pe care o dăm către Ram TermoVerde) ar rezulta undeva la 6 milioane de lei. În 3 ani de zile, am amortizat absolut toate subvenţiile, toate investiţiile în centralele de apartament sau mai bine, în centrale de cartier sau de bloc. Astfel, evităm pe termen mediu şi lung o gaură în bugetul municipiului Buzău. Nu este sustenabilă această companie . Vom avea un preţ mai mare la gaze pentru că furnizorii am văzut că nu sunt eligibili pentru un preţ scăzut, aşa că gicacaloria din iarnă se va scumpi. Vă rog frumos să luaţi în calcul, resistemalizarea companiei Ram Termo Verde", a spus Irinel Cârste, consilier local.

Primarul Constantin Toma i-a dat dreptate şi chiar a dezvăluit noi probleme cu care s-a confruntat în această iarnă noua societate. Este vorba despre Spitalul CFR şi blocurile ANL, unde, pentru a se aigura apă caldă şi căldură, au fost făcute eforturi foarte mari, cu costuri uriaşe.

" Sunt de acord. Asta şi facem în permanenţă. Amintiţi-vă de 6 milioane de lei, care înseamnă un milion şi ceva de euro, când am venit în 2016 subvenţia era de 10 milioane de euro la un buget al Primăriei de vreo 40 de milioane de euro, 25 la sută se ducea numai aici. Am definit aici, cu fostul Consiliu, acele insule care au rămas în Buzău unde sunt multe persoane încă branşate. Faţă de situaţia de atunci s-au mai debransat şi probabil se vor mai debranşa şi acest număr scade natural, dar nu putem dintr-o dată. S-au luat măsuri deosebite în sensul subvenţionării achiziţiei centralelor dar nu putem decât pentru persoanele defavorizate. S-a mers pe o idee să se acorde până la 7 mii de lei, între 3.500 şi 7.000 de lei, în functie de veniturile pe membru de familie. Au fost 800 şi ceva de persoane, această subvenţie se dă în continuare şi dacă mai apar o să mai ajutăm. Dar unde rămâne câte un apartament sau un agent economic este evident că se va debranşa tot blocul", a spus Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, în şedinţa Consiliului Local.

Din păcate, problemele sistemului centralizat de încălzire sunt mult mai mari şi, potrivit unei declaraţii făcute, în exclusivitate pentru Focus FM şi sansanews.ro, Geani Matei, actualul director interimar al RAM Termo Verde, a dezvăluit faptul că este luat în calcul un nou val de debranşări forţate, aşa cum s-a întâmplat anul trecut.

"Va mai fi o reoganizare pe CT 4 Dorobanţi dar şi la blocurile ANL. La cele patru blocuri ANL energia termică va fi asigurată fie prin centrale proprii de apartament, montate pe banii Primărie, şi altele printr-o centrală zonală. Deci, cele patru blocuri vor fi debranşate de la sistemul centralizat şi va mai fi o reorganizare şi pe zona Dorobanţi, unde avem distanţe mari pentru furnizarea energiei termice şi a apei calde, deci avem pierderi. Acolo probabil 300-400 -500 de apartamente vor fi notificate că din octombrie nu vor mai primi energie termică. Asta înseamnă că în iarna 2021-2022 vom intra cu 3600-3700 de apartamente", a spus Geani Matei, director economic cu prerogative de director general interimar din mai 2021, după ce Dorin Leţea a renuţat la postul de director.

Decizia este luată din cauza pierderilor foarte mari ale societăţii, Geani Matei recunoscând că nici noua formulă găsită de Primăria Buzău de a furniza agent termic locuitorilor abonaţi la reţeaua de termoficare a oraşului nu este rentabilă.

"Mai deservim 4.200 de apartamente. Sistemul nu este rentabil. Sunt rentabile cele care fac cogerare, în principal energie electrică. Din păcate sistemul de la Buzău este vechi. Nu facem cogenerare de niciun fel şi când vine sezonul de vară, respectiv 1 mai-1 octombrie, indiferent de strategia pe care am aplica-o sau cât de bine am administra noi societatea, la final tot avem pierderi, şi avem pierderi mari", a spus Geani Matei.

În multitudinea de veşti proaste, buzoienii primesc totuşi şi un anunţ care să-i linişteaptă, cel puţin pentru moment. Preţul gigacaloriei rămâne neschimbat pentru iarna viitoare.

"Subvenţia se va da în continuare. Dilema este dacă se va da de la UAT sau de la Guvern. Deja ni s-au cerut nişte situaţii de la Guvern şi este posibil să vină de acolo, dar dacă nu se va întâmpla acest lucru, oricum va fi acordată de la Consiliu Local. Asta înseamnă că preţul gigacaloriei va rămâne pentru populaţie nemodificat", a anunţat Geani Matei.

Rămâne însă de văzut în ce condiţii va fi asigurată apa caldă şi căldura în sezonul rece 2021-2022 şi la preţ. Sunt lucruri ce vor fi puse la punct în lunile ce urmează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb