DIN CULISELE DOSARULUI REVOLUŢIEI ROMÂNE Procurorii au simulat anchetarea simulatoarelor electronice din decembrie 1989

EDUARD OVIDIU OHANESIAN
Ziarul BURSA #Companii / 17 mai 2017

Procurorii au simulat anchetarea simulatoarelor electronice din decembrie 1989

În urma condamnărilor repetate ale României la CEDO, în dosarul Revoluţiei române, autorităţile s-au mişcat şi, după trei decenii, au decis să mai facă un pas înainte. Ordonanţa nr. 692/C2/2016 şi hotărârea ÎCCJ (nr. 469 din dosarul nr. 1483/1/2016) care confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 11/P/2014, au scos la iveală amănunte ţinute sub obroc sau neluate în seamă de anchetatori. Cu alte cuvinte, în decembrie '89 s-ar fi creat impresia că România se află în stare de război, apoi s-au distribuit arme şi muniţie populaţiei, de unde şi numărul ridicat al victimelor prin împuşcare. Cele două documente fac referire la elemente de o importanţă colosală pentru stabilirea adevărului şi, în acelaşi timp, deschid Cutia Pandorei. Martorii audiaţi şi neluaţi în seamă vorbesc despre război electronic, autospeciale amplificatoare de zgomot, ţinte aeriene false şi simulatoare. Adevărul se află încă, ascuns, în arhivele Ministerului Apărării Naţionale.

În dorinţa de a crea impresia că reanchetează evenimentele sângeroase din decembrie 1989, magistraţii PÎCCJ au scos la iveală câteva declaraţii ignorate de anchetatori timp de trei decenii. Astfel, în pagina 13, ordonanţa face referire la război electronic, ţinte false observate şi bine documentate de centrul de supraveghere aeriană - Punctul de Control Principal (PCP) al Centrului de Comandă Aerian (CCA), unitate construită de sovietici în subsol în anii '80, la Baloteşti. Din cele două documente menţionate mai sus, aflăm că pe teritoriul României s-a dus un război electronic intens şi s-a creat în rândul populaţiei o stare de psihoză şi dezinformare.

Documentul semnat de procurorul Bogdan Licu arată: "Deşi ordonanţa reţine existenţa războiului radio-electronic, ea se rezumă la a menţiona faptul că acesta a amplificat starea de psihoză şi incertitudine creată în rândul militarilor şi populaţiei civile, dar nu răspunde unor întrebări fireşti privind scopul acestui război, necesitatea declanşării acestuia, scopul urmărit, şi nu au fost identificaţi cei care l-au dispus şi pus în executare".

Ţinte false şi zgomot de blindate

Martorii oculari, civili şi militari vorbesc în declaraţiile palmate iniţial de procurori, despre elemente de diversiune şi crime comise cu sânge-rece. În focul evenimentelor din decembrie 1989, cineva a avut interesul să semene panică şi confuzie, plasând ţinte false pe radarele armatei, iar difuzoare de mare putere inoculau populaţiei ideea că se apropie coloane de tancuri şi zeci de elicoptere. Presa a relatat pe larg declaraţiile unui ofiţer superior de aviaţie care le-a spus anchetatorilor că radarele armatei au fost bruiate fiind bombardate cu ţinte false. Ofiţerul povestea că, pe 23 şi 24 decembrie, peste 1.300 de ţinte false au apărut brusc pe aparate. Iată ce declara inspectorul de aviaţie Ştefan Budiac: "Ţintele zburau la înălţimi de 400-600 metri, cu viteze de până la 300 km/h, ele fiind identificate ca elicoptere. Sistemul pus în funcţiune, «război electronic», a fost coordonat cu mesaje telefonice. De exemplu, dacă şase «elicoptere» simulau aterizarea la sud de Bucureşti, imediat se primea telefon de la «diverşi cetăţeni» care ne informau că din elicopter se debarcă trupe". Acelaşi ofiţer le-ar fi spus anchetatorilor şi că ţintele false au început să apară pe radare încă din vara lui 1989, astfel de incidente fiind semnalate în Delta Dunării, Buzău şi Timişoara.

Acroşat sub grinda unui MIG 21

Venim în ajutorul magistraţilor "însetaţi de adevăr", cu indicii importante referitoare la echipamentele de război electronic, bruiaj şi ţinte false, folosite pe teritoriul ţării în anii '80. Informaţiile şi documentele pot fi ridicate de anchetatori direct din arhivele secretizate ale Ministerului Apărării Naţionale, mai precis de la Forţele Aeriene Române (FAR), şi pot fi reconstituite din unele mărturii ale piloţilor militari. Un indiciu important se află în documentele secrete ale unităţilor militare de luptă radio-electronică de la Craiova, unde, în 1988, specialiştii FAR urmau cursuri de cercetare şi de utilizare a dronei TU-143 (VR3 Reis în codificare NATO). În acest sens, procurorii pot studia singura dronă rămasă la Muzeul Militar Naţional, din cele 11 aparate aflate în dotare MApN la sfârşitul anului 1990. Piloţii militari pregătiţi la aceste cursuri erau autorizaţi să opereze şi echipamentul SPS-141 MW, de-abia introdus în dotare în acel an, un container de bruiaj electronic acroşat în grinda de sub fuselajul aeronavei MIG-21.

Specialiştii în război electronic spun că SPS-141 MW, aflat în dotarea FAR la vremea aceea, era o versiune superioară a SPS-141 MVG, fiind destinat luptei împotriva sistemului de rachete Hawk MIM-23A (sistem cumpărat de MApN după ce a fost casat ca uzat moral de olandezi). Piloţii care au folosit containerul SPS povestesc faptul că, activat, containerul aruncă pe radarul inamic sute sau mii de ţinte false. Oficial, SPS 141 ar fi fost utilizat de români pentru prima dată în cadrul aplicaţiei cu arme întrunite Granitul `88, ultima de acest fel desfăşurată de Tratatul de la Varşovia. În concluzie, dacă echipamentele SPS ( de fabricaţie sovietică ) au fost folosite în războiul electronic desfăşurat pe teritoriul României la sfârşitul anului 1989, sarcina cea mai importantă a procurorilor este să afle cine a ordonat utilizarea lor şi în ce scop.

În calitate de participant direct la evenimente, începând cu dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, am fost, alături de alţi colegi, în dispozitivul de pază al întreprinderii la care lucram, mai multe zile, îmbrăcat în haine militare şi înarmat cu un pistol-mitralieră fără muniţie. Armele şi uniformele fuseseră eliberate din magaziile Pregătirii Tineretului pentru Apărarea Patriei (PTAP), depozite care existau în toate întreprinderile vremii. Magazionerul fusese instruit să nu elibereze sub nicio formă muniţie. Ca urmare, în cazul unui atac, toţi eram ţinte vii, fără nicio posibilitate de apărare sau ripostă.

Până să fie preluat de aliaţii SUA, Punctul de Control Principal (PCP) al Centrului de Comandă Aerian (CCA), unitate construită de sovietici în subsol în anii "80, se afla la Baloteşti. Compania specializată în război electronic a FAR activa în imediata apropiere a PCP. Despre tipurile şi provenienţa echipamentelor folosite în presupusul război electronic din decembrie 1989, Armata nu a oferit amănunte. Deocamdată.

În presa centrală au apărut numeroase relatări despre simularea ţintelor aeriene care au bulversat Armata Română. Unul dintre foştii şefi ai biroului de luptă electronică din cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare a reconstituit pentru jurnalişti unul dintre dispozitivele simple folosite pentru diversiune în 1989. Orice structură simplă din lemn îmbrăcată în staniol devine reflector pentru undele electromagnetice, pe care le trimite înapoi către radar. Ridicate în aer de baloane cu heliu, aceste reflectoare poliedrice devin ţinte aeriane. Ofiţerul susţinea că zeci de astfel de ţinte apăreau pe radarele militare, mai ales noaptea, când era mai greu de stabilit dacă erau sau nu ţinte reale. Pentru a se lămuri deplin, magistraţii PÎCCJ nu trebuie decât să ceară documentele PCP şi ale unităţii învecinate, emise de aceste unităţi militare în cursul lunii decembrie 1989.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb