Din El Dorado imobiliar ne transformăm în sperietoarea Europei

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 10 noiembrie 2009

Din El Dorado imobiliar ne transformăm în sperietoarea Europei

Se înmulţesc ţepele imobiliare

Investitorii străini îi dau în judecată pe dezvoltatorii imobiliari din ţara noastră

Tot mai mulţi cumpărători de locuinţe noi, români şi străini în special, îi dau în judecată pe dezvoltatorii care nu şi-au respectat angajamentele contractuale. Mihai Cuc, avocat partener în cadrul SCA Enescu & Cuc, ne-a declarat: "Numărul de procese se va înmulţi îngrijorător până la finele anului. Deja noi avem zeci de clienţi şi pot spune că aproape toţi dezvoltatorii care au vândut locuinţe din stadiul de proiect în marile oraşe din ţară au procese deschise de clienţi. Motivele diferă de la depăşirea termenelor de finalizare a construcţiilor până la anularea totală a proiectelor, fără posibilitatea de returnare a avansurilor. Dezvoltatorii au proiecte în oraşe ca Bucureşti, Braşov, Cluj şi Arad. Printre dezvoltatorii împotriva cărora avem procese se numără cei de la Planorama, Vitan Towers sau MRI Residence".

Domnia sa ne-a precizat că este foarte greu să îi deosebeşti pe ţepari de cei care au avut un management prost al proiectelor. Majoritatea cumpărătorilor are mari şanse să câştige procesele în instanţă. Din păcate, şansa de recuperare a banilor sau de intrare în posesia locuinţelor este, în unele cazuri, incertă. În cele mai fericite cazuri, apartamentele sunt finalizate sau în curs de finalizare, iar cumpărătorii pot obţine de la dezvoltatori anumite despăgubiri pentru că nu au livrat la termen proiectul sau în condiţiile stipulate în contract (de calitate a finisajelor, de conectare la utilităţi, etc).

Avocatul Mihai Cuc ne-a spus că doreşte să tragă un semnal de alarmă pentru factorii responsabili pentru că aceste proiecte rezidenţiale nereuşite gonesc investitorii străini de pe piaţă: "România trece acum de la statutul de El Dorado imobiliar la sperietoarea Europei.

Nu avem o legislaţie care să protejeze cumpărătorii de locuinţe în stadiu de proiect, care să impună dezvoltatorilor constituirea de garanţii în depozite bancare pentru avansurile primite. Legislaţia noastră nici măcar nu obligă dezvoltatorii să predea locuinţele cu toate utilităţile. Cred că autorităţile trebuie să ia urgent măsuri legislative de protejare a cumpărătorilor, altfel riscăm să nu mai avem investitori străini o perioadă foarte lungă de timp".

Trist este că nu neapărat criza a contribuit la aceste eşecuri imobiliare, ci lipsa unor reglementări minime a acestui tip de achiziţii, a concluzionat Mihai Cuc.

Potrivit unui comunicat al SCA Enescu & Cuc, majoritatea dezvoltatorilor a încetinit foarte mult sau chiar a sistat lucrările din cauza lipsei lichidăţilor, întârziind predarea apartamentelor către cumpărători. Există şi dezvoltatori, precum MRI Residence, care nici măcăr nu au început lucrările, sau nu au obţinut vreodată autorizaţiile de construire, deşi contractele de vânzare-cumpărare au fost semnate începând cu 2007, ne-a mai declarat Mihai Cuc.

Conform societăţii de avocatură, cumpărătorii români sau străini au semnat adesea contracte care i-au dezavantajat, dezvoltatorii mizând pe faptul că preţurile apartamentelor creşteau de la o zi la alta şi fiind, astfel, în poziţia de a pune presiune pe investitori.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Toti cretinii care au dat banii izmene pe calator si au ridicat preturile,isi merita soarta.Deabia astept sa-i vad in strada,cu mobilele acoperite de nailon,sau in blocuri noi fara utilitati,in cimp,mergind prin noroaie.Alta data sa-si mai si foloseasca capul din dotare,inainte de a se imprumuta pe 30 de ani,ca idiotii.

    Nu imi vine sa cred ca se mai pot da astfel de tepe! Dupa toate tepele date in anii 1990-2000, credeam ca s-au tras concluziile si legislatia nu va mai permite asa ceva. Dar iata ca nu s-a facut nimic, nici macar in acesti ani de boom imobiliar. Pana la urma statul, notarii, de ce mai ia taxe la tranzactii imobiliare, daca nu asigura protectia potentialelor victime. Eu personal mi-am luat teapa cu un teren care mi-a fost vandut cu acte false ca teren intravilan desi era extravilan. Conform legii daca dadeam vanzatorul in judecata, puteam cel mult sa obtin banii din tranzactie inapoi in schimbul terenului. Deci practic legea incurajeaza excrocii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb