Din instituţie publică, Bursa se va transforma în operator de piaţă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 mai 2005

Bursa de Valori şi CNVM au căzut de acord în privinţa sistemelor alternative de tranzacţionare

Regulamentul privind pieţele reglementate şi sistemele alternative de tranzacţionare a fost discutat la finele săptămînii trecute de reprezentanţii Bursei de Valori (BVB) şi cei ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi pentru prima dată au fost împărtăşite aceleaşi opinii în legătură cu problema dezbătută.

Vicepreşedintele BVB, Septimiu Stoica, ne-a declarat: "Consultarea dintre BVB şi CNVM a fost una normală cu rezultate benefice pentru ambele instituţii". Domnia sa afirmă că această problemă este o preocupare a Bursei deoarece după demutualizare şi transformarea BVB în societate pe acţiuni, Bursa va deveni operator de piaţă.

Respectivul regulament prevede ca un operator de piaţă să fie constituit sub forma unei societăţi de acţiuni, cu un capital social minim la momentul depunerii cererii de autorizare şi funcţionare reprezentînd echivalentul a 5 milioane de euro, calculat la cursul BNR din ziua semnării actului constitutiv. Totodată, regulamentul prevede ca aportul în natură să nu depăşească 25% din capitalul social al operatorului de piaţă.

Bursa de Valori Bucureşti se va constitui drept operator de piaţă imediat după transformarea în societate pe acţiuni, avînd ca obiect exclusiv de activitate administrarea pieţelor reglementate. Acţionar al unui operator de piaţă poate fi orice persoană fizică sau juridică care respectă reglementările regulamentului ce va intra în vigoare de la data de 1 iulie, respectiv societăţile de servicii de investiţii financiare, instituţiile de credit, societăţi de asigurări, societăţi de investiţii financiare şi emitenţi. Două treimi din capitalul social al operatorului de piaţă trebuie să fie deţinut de participanţii la piaţa administrată de acesta. Obligaţia unui operator de piaţă constă în reglementări clare şi transparente cu privire la admiterea la tranzacţionare a acţiunilor, trebuie să facă publice informaţiile legate de preţurile, cantităţile de vînzare şi cumpărare pentru acţiunile admise la tranzacţionare.

Autorizarea BVB ca să devină operator de piaţă este dată de CNVM, iar BVB are obligaţia să încheie contracte cu cel puţin 10 participanţi pentru administrare în cadrul pieţei reglementate.

Regulamentul 13/2004 va fi discutat public

La finele săptămînii trecute, CNVM a emis un nou regulament referitor la emitenţi şi operaţiunile cu valori mobiliare. Ceea ce aduce nou acest regulament este reglementarea ofertelor publice transfrontaliere, ce va intra în vigoare o dată cu intrarea în Uniunea Europeană, retragerea acţionarilor din societăţile comerciale şi termenii ofertelor publice de schimb (care mai exact se traduce prin oferirea de valori mobiliare în schimbul altor valori mobiliare, prevedere ce va intra în vigoare în 2007). De asemenea, CNVM impune condiţii mai severe de transparenţă prin raportări ale emitenţilor. Totodată, Regulamentul 13/2004 a inclus condiţiile în care valorile mobiliare pot fi retrase de la tranzacţionare.

CNVM dezbate public Regulamentul la începutul lunii iunie, ca urmare a solicitării exprese formulată de Asociaţia Acţionarilor din România, prin preşedintele Subcomisiei pentru piaţa de capital din Camera Deputaţilor, Graţiela Iordache.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb