DIN NOU SUSPICIUNI DE ACHIZIŢII TRUCATE Consiliul Concurenţei a inspectat 13 participanţi la licitaţiile Transgaz

P.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iulie 2014

Consiliul Concurenţei a inspectat 13 participanţi la licitaţiile Transgaz

Sunt vizate contracte de aproximativ 8 milioane de euro

Patru companii din cele investigate au mai fost amendate pentru practici anticoncurenţiale

Consiliul Concurenţei a anunţat, ieri, că a efectuat inspecţii inopinate la sediile a 13 companii participante la unele proceduri de achiziţie publică organizate, în 2011, de Transgaz Mediaş, pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente.

Ancheta vizează o posibilă înţelegere între întreprinderi de a participa, cu oferte trucate, la zece licitaţii publice ale Transgaz, arată un comunicat remis redacţiei, care precizează că valoarea totală a contractelor încheiate de transportatorul naţional de gaze cu companiile câştigătoare ale licitaţiilor este de aproximativ 8 milioane de euro.

Companiile investigate sunt Inspet, Condmag, T.M.U.C.B., Rominsta, Moldocor, Cis Gaz, Armax, Armax Gaz, Pegamont, Ecprod, Amarad, Posada Med, Staza Invest.

Surse din cadrul Consiliului Concurenţei ne-au declarat: "Aceasta este o nouă investigaţie declanşată pe contractele de achiziţii publice încheiate de Transgaz. Am acţionat în urma unui pont şi am realizat aceste inspecţii. În 2012, Consiliul Concurenţei a mai amendat contractorii Transgaz".

Potrivit datelor de pe site-ul Consiliului, patru companii au fost sancţionate, la finele lui 2012, cu o amendă în valoare totală de 25.464.865 lei (aproximativ 5,6 milioane euro) pentru trucarea a două licitaţii organizate de Transgaz Mediaş. Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei privind o posibilă înţelegere între companii de a participa cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Transgaz SA în perioada 2009 - 2011, în vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze naturale.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat, la vremea respectivă: "Avem dovezi că aceste companii s-au înţeles asupra conţinutului ofertelor pe care urmau să le prezinte la licitaţii, schimbând informaţii comerciale sensibile. Înţelegerile de trucare a licitaţiilor, reprezintă una dintre cele mai grave restricţionări ale concurenţei şi conduc la achiziţionarea, de către autoritatea contractantă, a unor lucrări mai scumpe. În acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declanşa investigaţia".

Astfel, Condmag SA şi INSPET SA au fost amendate cu 4.548.658 lei (1 milion de euro) şi, respectiv, 7.296.204 lei (1,6 milioane euro) pentru realizarea unei înţelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică "Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi", organizată în anul 2009. Potrivit sursei citate, trucarea ofertelor a constat în schimbul de informaţii sensibile, cu caracter confidenţial, care au permis INSPET să câştige licitaţia, conform unei înţelegeri prealabile.

De asemenea, Moldocor SA a fost amendată cu 2.235.028 lei (500.000 euro), iar TMUCB - cu 11.384.975 lei (2,5 milioane euro) pentru realizarea unei înţelegeri în scopul participării cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică "Conductă de transport gaze 20'' Giurgiu Ruse" organizată în anul 2011. Trucarea licitaţiei s-a realizat prin corelarea ofertelor depuse de cei doi concurenţi, mai notează Consiliul Concurenţei.

INSPET, Condmag, TMUCB şi Moldocor figurează pe lista companiilor suspectate de înţelegeri şi în actuala investigaţie declanşată de autoritatea pentru concurenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb