Din oţel verde nu se pot face tancuri şi vapoare

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 martie

Sursa foto: facebook/Ministerul Apărării Naţionale

Sursa foto: facebook/Ministerul Apărării Naţionale

Călin Rechea

Programele masive de înarmare promovate de autorităţile europene sunt rupte complet de capacitatea industrială şi realitatea economică a Europei.

Una este să declari că va fi accelerat ritmul construirii echipamentelor militare şi a refacerii stocurilor de muniţii şi cu totul altceva este să poţi.

Éric Trappier, director general la Dassault Aviation, priveşte cu scepticism aceste planuri, după cum a scris recent Financial Times, şi afirmă că reconstruirea unei industrii de apărare europene adevărate poate dura decenii.

"Europa crede dintr-o dată că atenţia acordată apărării este un lucru bun. Sunt încântat că există această conştientizare. Între această conştientizare şi realitatea construirii unei industrii europene de apărare vor trece mulţi ani şi chiar multe decenii", a declarat Trappier.

Orizontul nu pare deloc exagerat, în condiţiile în care ştiri recente de la AFP, preluate de South China Morning Post din Hong Kong, arată că Europa are probleme chiar şi în ceea ce priveşte producţia pulberilor explozive pentru obuzele de artilerie promise Ucrainei.

Numărul producătorilor europeni de pulberi explozive este foarte mic, iar aceştia depinde de importul de nitroceluloză din China. Comisarul european Thierry Breton a declarat recent că obţinerea materiilor prime pentru producerea pulberilor explozive reprezintă o adevărată provocare şi a amintit că "livrarea bumbacului special pentru fabricarea nitrocelulozei din China a fost oprită în urmă cu câteva luni".

Directorul de la Dassault Aviation este îngrijorat mai ales de reglementările existente şi de procesul decizional foarte lent şi a mai subliniat problemele de la nivelul lanţurilor de aprovizionare.

Trappier a mai declarat că furnizorii europeni ai companiei au fost afectaţi de probleme legate de propriile surse de aprovizionare, adesea din afara UE, sau se confruntă cu probleme legate de rambursarea ajutoarelor guvernamentale primite în perioada pandemiei. Una dintre cele mai mari probleme o reprezintă costurile mari ale energiei.

Acesta este contextul în care organizaţia Net Zero Watch a publicat un studiu sub titlul "The Music Stops: Net Zero and National Security", unde se arată că programul de înarmare al Europei este imposibil de urmat în condiţiile în care autorităţile naţionale şi cele de la Bruxelles continuă să urmeze Pactul verde pentru atingerea ţintelor Net Zero.

Sir Gerald Howarth, fost ministru pentru strategie de securitate internaţională în cabinetul condus de David Cameron, subliniază în studiu că "decarbonizarea industriei metalurgice şi a producţiei de energie electrică reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii naţionale şi trebuie abandonată".

Unul dintre autori, profesorul Gwythian Prins, a subliniat că "închiderea oţelăriei Port Talbot expune drastic costul extrem de mare al credinţei verzi", deoarece "nu putem fi dependenţi de importurile de oţel pentru reconstruirea arsenalelor noastre, în primul rând marina militară".

Oţelăria Port Talbot din Ţara Galilor este ultima din Marea Britanie în care se pot parcurge toate etapele de obţinere a oţelului din minereu de fier şi cocs. Aceasta va fi transformată în oţelărie bazată pe tehnologia arcului electric.

Din păcate, o astfel de oţelărie permite doar reciclarea oţelului şi nu poate produce oţelul necesar în construirea maşinilor grele, cum sunt tancurile sau navele maritime, civile sau militare.

Profesorul Prins mai avertizează că "adversarii transformă în armă gândirea noastră verde şi îşi freacă mâinile cu satisfacţie când văd cum ne sacrificăm capacitatea de apărare pe altarul Net Zero".

Raportul de la Net Zero Watch subliniază că "nu există niciun viitor pentru Net Zero în război, în forţele armate sau în producţia industrială", deoarece "nu ne putem apăra cu tancuri electrice fabricate cu oţel obţinut din papier mâche".

Mai mult, "nu ne putem găsi în situaţia în care, în timpul unui război, fabricile noastre să fie la mila energiei eoliene generate de turbine aflate în mijlocul unei mări, care nu pot funcţiona la capacitate maximă pur şi simplu pentru că este o zi liniştită".

Autorii mai subliniază că "nu putem depinde de o sursă de energie care nu este la înălţimea aşteptărilor, oricât de multă am avea" şi amintesc că în acest fel epoca bronzului a făcut loc epocii fierului.

Profesorul Gautam Kalghatgi, membru al Royal Academy of Engineering, susţine că trebuie evitate "fanteziile periculoase" atunci când vine vorba despre "indispensabila densitate energetică" şi aminteşte că "vehiculele militare sunt propulsate de motoare cu combustie internă care funcţionează cu combustibili lichizi derivaţi din petrol, de obicei motorină, care au densitatea energetică ridicată necesară".

Astfel de vehicule "nu pot funcţiona cu baterii, având în vedere capacitatea necesară şi dificultăţile de încărcare a acestora într-o zonă de luptă".

Din păcate, profesorul Kalghatgi trece cu vederea un alt aspect fundamental al teatrelor de război: logistica. "Amatorii vorbesc despre strategie, profesioniştii vorbesc despre logistică", este o declaraţie atribuită generalului Omar Bradley, însă "rădăcinile" sale par să vină chiar de la Alexandru cel Mare şi reflectă o realitate simplă: orice strategie, oricât de sofisticată, este inutilă când trupele nu se pot deplasa din lipsa combustibilului.

Pe marginea studiului publicat de Net Zero Watch, Andrew Montford, directorul organizaţiei, a declarat că "politicile Net Zero ne lasă la mila puterilor ostile", în condiţiile în care "o armată Net Zero şi o economie Net Zero ar putea fi îngenuncheate în câteva zile".

Tocmai din acest motiv, "politicienii noştri trebuie să îşi reordoneze priorităţile". Cu alte cuvinte, nu sunt deloc suficiente declaraţiile belicoase ale "liderilor" europeni la adresa Rusiei.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. pai asta este scopul indivizilor bolsevico-comunisto-progresist i care au pus stapanire pe europa, sa o distruga prin orice mijloace, iar net zero are impact pe termen lung si definitiv

    Bine spus! Poate razboiul din Ukr va duce si la stoparea dezindustrializarii Europei datorata politicilor verzi

    Premizele nu sunt de oprire a politicilor verzi ci de accelerare. Idiotii utili care sustin in prostia lor politicile considerate in mod gresit verzi nu se vor opri si nu se vor imputina. Scolile si universitatile scot pe banda rulanta semidocti fanatizati in ecologie sai excroci profitori iar clasa politica mondiala cauta prosti sau excroci care sa le sustina orbeste ideile. Avem facultati de ecologie care scot an de an niste absolventi care isi vor cauta de lucru fie in ecologie fie in mass media fie in politica.

    Acume este la moda energia nucleara cu utilaje din China si combustibil din Rusia. Vanduta de americani sau canadieni a fost vopsita in verde 

    1. cam asa

      ADEVĂRAT 1000/100

    Din fier vechi unelte noi .

    Verzii sânt groparii Europei.

    Occidentul nu trimite tancuri și avioane Ucrainei pentru că rușii au distrus centrale electrice și infrastructura de curent iar ucrainenii nu au unde să le reîncarce. Tot din aceste considerente NATO dorește să poarte un război cu rușii in Europa unde au prize de reîncărcare. Vouă nu v-a intrat odată, la memeacă, faptul că nu oamenii trebuie protejați ci pământul și natura pentru Ursula, Soros, Macron, Trudeau, Greta Tungberg, Bill Gates, Bezos, Elon Musk, Bildenberg, Buffet, Rothschild, Moris, Zuckerberg, Bloomberg, Harari, Klaus Schwab, Elias, Goldstein Gore, Rockefeller, Warburg, Oppenheimer etc, adică super bogătanii planetei, jidovi și masoni.

    1. Pământul le va rămâne lor. Dar cine - l va lucta?

      Scuze. Am uitat de Ai. O lume minunata. Erata<™™lucta™ lucra >

    ...

    1. Reduși în gândire sunt cei ce asculta pe verzi și nu sunt realiști în masurile pe care le iau.

      Nu s-a inventat încă sa te aperi în război prin metode și mijloace verzi  

    ... am o idee mai buna ... haideti sa renuntam la tot ce inseamna occident ... trecem la un stil de viata minimalist - postim cand nu bate vantul sau e inorat ... pentru a imblanzi zeii verzi ... pentru ca pietele is oricum tinute de bancile centrale ... mai creem cativa triliardari (pe hartie - sa avem pib declarat) ... si dupa ce ukr pica o cumparam de la rusi pentru ca sa-si deschida mcdonaldurile (le-or fi dor de big mac) ... mai confiscam ceva averi gen trump & musk (pentru ca nu tin cu alegerile noastre, uups, pardon, cititi: libera) ... ii convingem pe chinezi sa cumpere datoria usa detinuta de triliardari (in numele ordinii bazate pe reguli) ... si toata lumea va fi fericita pentru ca copiii nostrii inca nu si-au ales genul ... pentru ca gloantele tin cont de gen ...

    1. ... ah! am uitat ... si aducem imigranti in sua ...pe care ii cazam in spatiile goale ... pentru ca piata imobiliara sa para ok ... si daca voteaza cum trebuie ii mai si finantam ... cu inca cateva trilioane ... pentru triliona trilionarii ...

      ... ma duc la piata sa cumpar un kil de morcovi ... intru in piata si vad ca la intrare kilu ii 10 lei ... merg spre taraba de iesie ... kilu ii 9 lei ... ma duc la administratorul pietei si inchiriez o taraba ... adminu imi spune ca ma costa 1000 lei pe luna ... bat palma ... ma duc la banca, iau un credit de 1000 lei ... pentru care platesc lunar 5 lei ... cumpar de la prima taraba (pe alese) si vand la mijloc cu 9,5 lei ... admistratorul pietei vede si isi vrea partea ... intre timp imi expica cum e cu furnizorii ... dezvolt ... furnizorii, vazand jocul incep sa joace pe pret (futures) ... eu, adminu si furnizorul incepem sa stabilim pretul ... dechidem o piata paralela pe variatiile de pret (optiuni) ... banca de la care am luat creditul, vede si ea si incepe sa parieze pe evolutii ... imi asigura creditul si merge la piata sa cu asigurarea mea... ... acu e la moda verdele ... ma duc sa caut frunze de morcovi ...

      ... bancile centrale nu au nici un control pe piata ... sunt captive ... politicilor politicienilor-opinie personala - prima banca centrala a parut tocmai pentru a tempera excesele politicienilor ...

      ... chiar nu ma intraba nimeni cum se fac trilioanele din diferenta de 10 si 9 lei de la capatul pietei?!? ...

      ... in principiu, pe intermediar nu il intereseaza costurile de productie ... si nici pe finantator ... totul este despre marja (margin) ... deci nici pe admini de piata si finantatori ... de interes este doar marja! ... deci productia si consumul sunt irelevante atata timp cat exista cerere si oferta (daia nu functioneaza sanctiunile) ... si atunci, de ce ai plati tot cand poti depune doar marja?! - pentru ca ne jucam doar pe profit/pierdere, nu pe agregate ... asta lasand deoparte levierul ... deci, pun un leu pe 100, dupa recilculatie, il scot ca activ net si il reevaluez, pe marja ... frunza verde de morcov ... iar ne batem pe karcov ...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb