DIN PROFITUL ANULUI TRECUT Electrica propune acţionarilor un dividend cu randament de 5,3%

A.I.
Piaţa de Capital / 5 martie 2021

Electrica propune acţionarilor un dividend cu randament de 5,3%

Valoarea dividendului este similară cu cea din ultimii trei ani

Corina Popescu: "Rezultatele înregistrate de Grupul Electrica în anul 2020 au fost în linie cu aşteptările, fiind realizate ţintele de profitabilitate stabilite prin buget"

Acţionarii Electrica (EL) sunt convocaţi pentru adunarea de bilanţ, la data de 28 aprilie, pe ordinea de zi găsindu-se un punct privind alocarea unui dividend din profitul anului trecut de 0,73 lei/titlu, echivalentul unui randament brut de 5,3% faţă de preţul de ieri al acţiunii EL, de 13,7 lei, reiese din convocatorul companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Este o valoare unitară similară cu cea din ultimii trei ani, după cum se arată într-un comunicat al companiei remis, astăzi, Redacţiei. Valoarea totală brută a dividendelor este de 247,9 milioane lei, echivalentul unei alocări de 87,5% din profitul net individual al companiei pentru anul trecut, după repartizarea rezervei legale.

Grupul Electrica a obţinut, în anul 2020, un profit net consolidat de 388 milioane lei, înregistrând o creştere de 181 milioane lei, respectiv 87,5%, comparativ cu anul precedent.

Corina Popescu, director general al Electrica, a declarat: "Rezultatele înregistrate de Grupul Electrica în anul 2020 au fost în linie cu aşteptările, fiind realizate ţintele de profitabilitate stabilite prin buget, chiar şi într-un context fără precedent, creat de criza sanitară globală. Pe lângă adoptarea unor măsuri absolut necesare pentru continuarea afacerii, în situaţia creată, am mizat în continuare pe creşterea eficienţei operaţionale şi pe îmbunătăţirea calităţii serviciilor pe care le oferim, în baza unor investiţii susţinute şi a unor programe ambiţioase de optimizare a activităţilor, dar şi a costurilor.

Anul 2020 a reprezentat o provocare pe toate liniile de business ale Grupului. Din perspectiva liberalizării pieţei de furnizare a energiei electrice, unul dintre obiectivele noastre a fost optimizarea costurilor pentru clientul final, în paralel cu facilitarea tranziţiei clienţilor în piaţa concurenţială, în primul rând prin simplificarea fluxurilor de contractare. Totodată, ne-am diversificat portofoliul de produse, astfel încât să venim în întâmpinarea consumatorilor cu oferte stabile care reflectă obiceiurile diferite de consum, preţuri predictibile şi clauze contractuale transparente. Planurile noastre strategice de dezvoltare vizează şi zona de producţie, în special din surse regenerabile, iar primul pas a fost deja făcut în 2020.

Finalizarea unor etape esenţiale din proiectele de fuziune a celor trei companii de distribuţie din Grup, precum şi a celor două de servicii energetice, au reprezentat, de asemenea, obiective majore pentru anul 2020, care pe viitor vor aduce plus valoare tuturor părţilor interesate".

Pentru anul trecut, EBITDA consolidată a Electrica a atins valoarea de 953 milioane lei, fiind mai mare cu 235 milioane lei faţă de valoarea din 2019. Creşterea EBITDA este determinată în principal de evoluţia segmentului de furnizare pe fondul recuperării unor diferenţe de costuri de achiziţie a energiei electrice pe segmentul reglementat de furnizare şi prin reversarea unor ajustări pentru deprecierea creanţelor incerte la nivel de Grup, în sumă de aproximativ 105 milioane lei, după efectuarea ajustărilor de TVA pentru Oltchim, debitor în faliment, conform comunicatului.

Veniturile Grupului Electrica, în 2020, s-au ridicat la valoarea de 6.501 milioane lei, reprezentând o creştere de 3,5% faţă de anul precedent.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 5,2%, în contextul evoluţiei preţurilor de vânzare a energiei electrice pe piaţa cu amănuntul de +2,8%, a majorării cantităţii de energie furnizată pe piaţa cu amănuntul cu 0,4%, dar şi a creşterii veniturilor din certificate verzi, acestea din urmă având impact neutru în marja de furnizare.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, veniturile au fost cu 0,4% mai mari, în principal ca efect al creşterii tarifelor de distribuţie, anulând impactul negativ al reducerii cantităţii de energie electrică distribuite, conform comunicatului.

Costurile consolidate pentru achiziţia de energie electrică au crescut cu 1,2%, la 3.906 milioane lei, în anul 2020. Această evoluţie a fost generată în principal de segmentul de distribuţie, în urma creşterii costurilor cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în reţea, cu 28 milioane lei sau 4,2%, ca urmare a unui preţ mediu de achiziţie a energiei electrice efectiv realizat pentru consumul propriu tehnologic mai mare comparativ cu cel din 2019, se mai arată în comunicatul Electrica.

Pe segmentul de furnizare, costurile cu energia electrică şi gazele naturale achiziţionate au înregistrat o creştere de aproximativ 18 milioane lei, sau 0,6%, comparativ cu 2019. Această variaţie reprezintă efectul net al reducerii cu 21 milioane lei a costurilor cu energia electrică şi gazele naturale şi al creşterii cu 39 milioane lei a costurilor cu certificatele verzi, care nu au însă impact asupra rezultatului. Evoluţia favorabilă a costurilor de achiziţie a energiei electrice se datorează reducerii costurilor pe segmentul reglementat, reflectând recuperarea sub formă de corecţii pozitive a unor costuri nerecunoscute din achiziţia de energie electrică din anii anteriori, când tarifele aprobate de ANRE nu au reflectat în întregime costul efectiv înregistrat de Electrica Furnizare, se menţionează în comunicat.

Pentru adunarea acţionarilor din 28 aprilie, Consiliul de Administraţie al Electrica a înaintat spre aprobare propunerea de buget pentru anul 2021. Profitul net individual bugetat pentru anul 2021 este de 296,9 milioane lei, iar profitul net bugetat la nivel consolidat este de 201,6 milioane lei.

Valoarea consolidată aprobată a Planului de Investiţii (CAPEX) al Grupului Electrica pentru anul 2021 este în sumă totală de 712,4 milioane lei, din care 638,9 milioane lei reprezintă planul financiar anual 2021 al filialei de distribuţie, Distribuţie Energie Electrică Romania, în ceea ce priveşte investiţiile, conform comunicatului companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4781
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2350
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8312
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.7290

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb