Din weekend, pică masca!

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 14 mai 2021

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Portul măştii de protecţie în aer liber nu va mai fi obligatoriu, începând de mâine, 15 mai, decât în pieţe, târguri şi staţiile de transport în comun, a anunţat, ieri, preşedintele Klaus Iohannis, după o şedinţă de lucru pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu premierul Florin Cîţu, vicepremierul Dan Barna, secretarul de stat Raed Arafat şi miniştrii cu atribuţii în actuala gestionare a pandemiei.

"A doua măsură care intră în vigoare din 15 mai este eliminarea restricţiilor de circulaţie pe timpul nopţii şi orice restricţii asupra programului agenţilor comerciali. Magazinele revin la programul normal. Activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu spectatori, cu 25% din locuri ocupate. În interior vom avea câteva relaxări care încep majoritatea din 1 iunie, când va creşte capacitatea de cazare a unităţilor turistice şi de servire în restaurante. Sunt foarte multe măsuri, care vor fi prelucrate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi vor fi aduse la cunoştinţa publicului. Avem nunţi, botezuri, mese festive unde pot participa în exterior începând cu 1 iunie maximum 70 de persoane, iar în interior 50 de persoane, număr care va creşte de la 1 iulie şi va creşte din nou de la 1 august. Dacă organizatorii acestor evenimente garantează că toate persoanele sunt vaccinate se renunţă la restricţionarea numărului de participanţi. Această măsură se poate aplica similar şi pentru evenimentele sportive", a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că relaxările din această vară sunt, însă, condiţionate de evoluţia pandemiei, măsurată prin rata de incidenţă şi de gradul de vaccinare. Astfel, autorităţile şi-au propus ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie - 6 milioane de persoane vaccinate, iar la 1 august - 7 milioane.

"Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare şi am dorit să avem un calendar care cuprinde întreaga perioadă de vară. Ne pregătim de relaxare, dar trebuie să fie o relaxare precaută. Nu vrem să ne relaxăm în iunie, ca să revenim cu restricţii în august. Vom avea o relaxare pas cu pas. Calendarul cuprinde aceşti paşi până pe 1 septembrie, urmând ca la sfârşitul verii să avem o reevaluare pentru a stabili măsurile pentru toamnă. Aceste relaxări sunt condiţionate de evoluţia pandemiei măsurată prin rata de incidenţă şi de gradul de vaccinare", a arătat preşedintele Klaus Iohannis.

Anterior şedinţei de la Palatul Cotroceni, premierul Florin Cîţu a anunţat că sunt mai multe propuneri care vor fi discutate, printre ele numărându-se şi aceea referitoare la înlăturarea obligativităţii purtării măştii de protecţie de la 1 iunie în birourile în care toţi angajaţii sunt vaccinaţi.

Cele mai multe propuneri de relaxare au fost formulate de Ministerul Economiei. Printre măsurile propuse se numără redeschiderea piscinelor interioare pentru turiştii hotelurilor care deţin baze de tratament şi centre wellness, cu respectarea măsurilor de distanţare în apă.

În domeniul HoReCa, Ministerul Economiei propune, pentru activitatea desfăşurată în baruri şi restaurante, eliminarea limitării de 30%, respectiv 50% privind capacitatea de servire şi înlocuirea cu mijloace de distanţare reglementate. Mai mult, restaurantele şi barurile ar urma să îşi desfăşoare activitatea, indiferent de rata de incidenţă, dacă vor avea numai clienţi care au fost vaccinaţi anti-Covid.

Relaxare în Capitală

O primă relaxare a intrat în vigoare, începând de astăzi, în Capitală. Sălile de spectacol şi restaurantele la interior pot funcţiona la o capacitate de 50%, a decis ieri Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, reunit în contextul în care incidenţa Covid-19 în Capitală a coborât sub 1,5 la mia de locuitori.

"Decizia a fost de a trece în scenariul verde în Capitală. Sălile de spectacol pot funcţiona cu capacitate de 50%, restaurantele la interior pot funcţiona cu capacitate de 50%, pot fi organizate evenimente de tip drive-in, de asemenea, evenimente culturale în aer liber cu până la 300 de participanţi", a declarat Alin Stoica, prefectul Capitalei, după şedinţa CMBSU.

În Bucureşti, rata de infectare cu Sars-Cov 2 a fost ieri de 1,3 cazuri la mia de locuitori.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. deci la sub 3 la mie e 100% , dar distantati, iar la peste 3 la mie, doar vaccinatii.

    ...

    1. Diseară va fi ședință de guvern și va fi aprobată oug despre care vorbești.

    adevarata masca va pica , cand vor fi inlaturati cei care au infaptuit aceasta mizerie mondiala .

    ...

    1. Alo, Bălăceanca? E unul aici care a sărit de pe linie.

      Da , sunt mulți cu mari probleme psihice..

      Și mulți ,, gică contra" ... 

      Posibil sa fie loc la Podari pentru cei care apelează Bălăceanca in disperare ???????

    ...

    Idiotii din HORECA sunt cei mai loviti de masurile fasciste de dupa 15 mai 2020, intrucat nu vor putea sa supravietuiasca numai cu vaccinati si testati la mese... si in hoteluri. Pacat ca nu-si dau seama ca statu isi bate joc de ei.

    Iubita redactie, mai lasa cate una -postare- sa ne mai radem si noi.

    Cu multa stima si foarte multa intelegere. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb