Directori CEC Bank Braşov, trimişi în judecată de DNA

F.A.
Anticorupţie / 18 noiembrie 2013

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciului Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a Florentinei Tăvălică, director al CEC Bank - Sucursala Braşov la data faptelor, pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată privind acordarea ilegală de credite, arată un comunicat al DNA.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată şi Afrodita Nicoleta Renţea, director operaţiuni la CEC Bank S.A. - Sucursala Braşov (până la data de 5 ianuarie 2009 şi, în continuare, şef serviciu credite până la 21 martie 2013), în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată, (12 acte materiale), şi Mugur Babciuc, administrator al S.C. "On Astor" S.R.L. Braşov, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (9 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (7 acte materiale).

Potrivit comunicatului DNA, Florentina Tăvălică, în calitate de director al CEC Bank S.A. - Sucursala Braşov, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă ale anului 2008, a condiţionat acordarea unor credite bancare societăţii S.C. "On Astor" S.R.L. Braşov, de efectuarea unor lucrări de amenajare a unui imobil, lucrări evaluate la suma de 6.886,20 lei, pe care le-a pretins de la administratorului societăţii menţionate, inculpatul Babciuc Mugur. Acesta din urmă a acceptat cererea şi a dispus efectuarea lucrărilor.

"După acest moment, inculpatele Tăvălică Florentina şi Renţea Afrodita Nicoleta au oferit inculpatului Babciuc Mugur varianta de obţinere de bani de la CEC Bank S.A. - Sucursala Braşov, prin intermediul altor firme (care să nu aibă datorii la bugetul de stat şi care să obţină credite succesive până la pragul maxim de 600.000 lei) şi garantarea lor doar formală, prin facturi care să ateste existenţa unui stoc de marfă nereal", arată sursa citată.

Prin urmare, în perioada aprilie 2008 - februarie 2009, Tăvălică Florentina şi Renţea Afrodita Nicoleta, în calitatea lor de director al sucursalei Braşov, respectiv director operaţiuni (până la data de 5 ianuarie 2009 şi, în continuare, şef serviciu credite la CEC Bank S.A. - Sucursala Braşov), cu ştiinţă şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu aprobând şi acordând, cu încălcarea normelor bancare, un număr de 12 credite, în favoarea a 12 societăţi comerciale deţinute de cunoscuţi ori de angajaţi ai lui Babciuc Mugur ori de persoane care deţineau firme fără activitate. Ca urmare, s-a produs o pagubă totală patrimoniului CEC Bank SA în sumă totală de 7.020.000 lei şi s-a obţinut de către S.C. "On Astor" S.R.L. Braşov un avantaj patrimonial echivalent cu valoarea creditelor, precizează DNA.

Mugur Babciuc, care a pus la dispoziţie acte necorespunzătoare realităţii, le-a ajutat pe cele două inculpate menţionate anterior să aprobe şi să acorde, în mod nelegal, un număr de 9 credite în favoarea unor societăţi comerciale. "Totodată, inculpatul Babciuc Mugur, în calitate de administrator al S.C. "On Astor" S.R.L. Braşov, a emis şi semnat la rubrica furnizor mai multe facturi fiscale, prin care a atestat nereal vânzarea unor materiale de construcţie în favoarea unor societăţi comerciale, documente ce au fost depuse la CEC Bank S.A. - Sucursala Braşov, ca garanţie fictivă a creditelor acordate în favoarea acestora", mai spune comunicatul DNA.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor aparţinând Florentinei Tăvălică până la concurenţa sumei de 7.027.693 lei, (compusă din 7.020.000 lei - prejudiciului cauzat din acordarea ilegală a creditelor şi suma de 7.693 lei - contravaloarea lucrărilor de construcţie primite ca mită), precum şi asupra bunurilor aparţinând Nicoletei Renţea până la concurenţa sumei de 7.020.000 lei reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin acordarea ilegală a creditelor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului Braşov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4857
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9766
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.9299

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb