DIRECTORII DE INVESTIŢII AI FONDURILOR DE ACŢIUNI: "Principala provocare pentru piaţa de capital este dată de factorul politic"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 aprilie 2018

"Principala provocare pentru piaţa de capital este dată de factorul politic"

Principala provocare pentru piaţa noastră de capital este dată de factorul politic au precizat, ieri, directorii de investiţii ai fondurilor de acţiuni, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

Totodată, aceştia consideră că perioada cu volatilitate scăzută a pieţei s-a încheiat.

Daniela Vasile, manager de investiţii Certinvest, a declarat: "Provocările pentru piaţa locală de capital vin din sfera politicului şi ne referim la cheltuielile bugetare care au avut o creştere iraţională şi nesustenabilă în ultima perioadă, ceea ce se va reflecta în dezechilibre la nivel macroeconomic, caz în care s-ar putea să existe o decorelare a bursei de la Bucureşti faţă de pieţele externe".

La rândul său, Loredana Lungu, Senior Fund Manager ERSTE Asset Management, a precizat că dividendele destul de atractive ale companiilor listate la BVB, probabil, vor mai atrage interesul investitorilor pentru piaţa locală, însă deciziile pe care le-ar putea lua Guvernul actual ar putea crea volatilitate în pieţe.

Managerul de investiţii a mai subliniat că factorul politic a avut un impact extrem de mare asupra cotaţiilor bursiere în al doilea semestru al anului trecut, când bursa locală a înregistrat o evoluţie slabă, în contrast cu cea avută de pieţele externe.

Domnia sa a mai punctat: "Perioada cu volatilitate scăzută s-a terminat. Ne aşteptăm ca volatilitatea să fie mare în pieţe şi nu doar din cauza factorilor interni, dar şi a celor externi".

Robert Burlan, Head of Investment Raiffeisen Asset Management, a spus: "Asistăm la o schimbare de regim de voltatilitate în pieţele externe, unde vedem o evoluţie destul de tensionată, în contextul creşterii ratelor dobânzii, al unui razboi comercial care nu este de bun augur.

Potrivit domniei sale, pe lângă riscurile externe, piaţa de capital se confruntă cu cele locale, în special cele din zona politică, unde diverse modificări legislative, cu impact sectorial, sunt de natură a afecta destul de mult performanţa pieţei.

Pe de altă parte, Alexandru Combei, director investiţii BRD Asset Management, a precizat: "Din punctul meu de vedere, o întrebare pe care şi-o pun investitorii în momentul de faţă se referă la cât de avansat este ciclul economic la nivel global dar şi în România. Statele Unite înregistrează o expansiune începând din vara anului 2009, bursa înregistrează una dintre cele mai lungi creşteri din istoria sa (...).

Cel mai probabil ne afăm într-o fază de maturitate a ciclului economic şi a ciclului investiţional şi aceasta este caracterizată, probabil, de o volatilitate mai mare. S-a şi observat că de la începutul anului pieţele mature au înregistrat o volatilitate foarte ridicată. Noi spunem că probabil creşterea economică va mai continua, atât la nivel global, cât şi în România. (...) Probabil, bursele vor mai înregistra creşteri, poate nu la fel de mari ca acelea înregistrate în trecut, dar, cu siguranţă, creşterile vor fi însoţite de o volatilitate mai mare".

JAN PRICOP, AAF:

"Activele fondurilor de investiţii în acţiuni au urcat cu 29%, în ultimul an"

Activele fondurilor de investiţii în acţiuni au crescut cu 29%, în ultimul an, iar în primul trimestru al lui 2018 au avut parte de o apreciere de 7%, a precizat, ieri, Jan Pricop, director executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), în cadrul unei conferinţe de specialitate.

Totodată, potrivit oficialului AAF, creşterea activelor administrate de fondurile de acţiuni faţă de perioada decembrie 2016 - ianuarie 2017 este de 45%.

Domnia sa a spus că, cele 16 fonduri de acţiuni, care investesc peste 85% din portofoliu în acţiuni, mare parte dintre ele la BVB, aveau active de aproape 1,3 miliarde la sfârşitul lunii martie.

Potrivit domnului Pricop, fondurile de acţiuni au obţinut, în ultima perioadă, randamente de două cifre.

Directorul AAF a declarat: "Randamentul mediu anual a fost de 10,6%, cumulat în ultimii cinci ani a fost de 53%, iar în ultimele douăsprezece luni randamentul mediu a fost de 13,1%. Dacă comparăm cu un randament anual ipotetic de 3,6%, cumulat 18% în cinci ani, care s-ar fi obţinut la un plasament la o rată a dobânzii bancare la depozite la 1-2 ani, conform statisticilor Băncii Naţionale a României, fondurile de acţiuni sunt o opţiune viabilă de a investi".

Domnia sa a continuat: "În fondurile de acţiuni sunt peste 13.000 de investitori, iar creşterea, în ultimul an, a fost de 34%. Se vede o tendinţă de creştere în popularitate. Este adevărat că suntem departe de nivelul de popularitate de care se bucură aceste fonduri la nivel european. La nivel european, piaţa a depăşit 16 trilioane de euro, dintre care 10 sunt în fonduri deschide de investiţii".

Potrivit domnului Pricop, popularitatea fondurilor de acţiuni la nivel european, calculată ca valoare a activelor fondurilor de investiţii în acţiuni faţă de valoarea activelor fondurilor deschise de investiţii este de 40%, în timp ce în ţara noastră acest raport este de doar 6%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb