Actualizare 9:12 Constantin Bolboşanu a fost eliberat din funcţie
Directorul adjunct al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Constantin Bolboşanu, a fost eliberat din funcţie, după ce procurorii anticorupţie au pus în mişcare acţiunea penală pe numele său pentru luare de mită, potrivit unui comunicat de presă IGPR.
"Urmare a comunicării Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în care se precizează punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de comisar-şef de poliţie Bolboşanu Constantin, inspectorul general al Poliţiei Române a dispus eliberarea acestuia din funcţia deţinută şi punerea la dispoziţia unităţii, urmând ca situaţia raporturilor de serviciu să fie reglementată în funcţie de măsurile procesual-penale ce vor fi dispuse", scrie în comunicat.
Poliţia Română precizează că va acţiona în continuare, împreună cu instituţiile competente în domeniu, pentru prevenirea, combaterea şi soluţionarea faptelor de corupţie, inclusiv a celor comise de lucrători de poliţie.
-------
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus ieri efectuarea urmăririi penale faţă Constantin Bolboşanu, la data faptelor şef serviciu în cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), în prezent director adjunct al aceleiaşi structuri, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
Procurorii susţin că Bolboşanu Constantin, în calitate de ofiţer de poliţie, şef serviciu la structura menţionată, a primit, în perioada martie - septembrie 2007, printr-un intermediar, de la un om de afaceri, cu titlu de mită, echivalentul în lei al sumei de 110.000 euro, pentru a-i asigura acestuia din urmă protecţie din partea organelor de cercetare penală, dar şi pentru a se dispune soluţii favorabile în dosarele penale în care era cercetat.
În aceeaşi perioadă, cu o parte din această sumă de bani, persoana intermediară a achitat mai multe lucrări de construcţii la un imobil ce aparţinea suspectului şi două excursii în Turcia, respectiv Spania, pentru ofiţer şi familia acestuia, mai spun procurorii care adaugă: "Protecţia promisă de suspect a fost una reală, omul de afaceri respectiv nefiind «deranjat» de nici un organ cu atribuţii în domeniu, deşi desfăşura activităţi de comerţ cu legume-fructe, aşa-zisele controale efectuate fiind pur formale".
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.
Constantin Bolboşanu este director adjunct al DCCO din 27 octombrie 2009. În perioada 15 mai - 27 octombrie 2009 a fost şef serviciu al Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, în martie- mai 2009 director al Direcţiei de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor a IGPR, iar în ianuarie-martie acelaşi an adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române
De asemenea, comisarul şef a fost, între 1 decembrie 2008 şi 9 ianuarie 2009, director al Direcţia de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor din cadrul IGPR, iar în august 2005 - 1 Decembrie 2008, şef Serviciu de Combatere a Spalarii Banilor şi a Infracţiunilor Conexe din Sfera Crimei Organizate în cadrul aceleiaşi direcţii.
Conform CV-ului său, Constantin Bolboşanu a ocupat, în perioada în aprilie 2002- august 2005, funcţia de şef Serviciu de Combatere a Spălării Banilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Fraudelor a IGPR, iar din 1993 până în 2002 a fost ofiţer în cadrul acestei direcţii.
Gabriel Oprea a fost îndrumătorul lui Constantin Bolboşanu la doctorat.
Mass media a anunţat, în 2013, că Ministerul Afacerilor Interne anchetează o presupusă şpagă cu peşte şi băuturi alcoolice pentru unii şefi ai Poliţiei, după ce ziarul Naţional a publicat o listă cu nume de chestori care ar fi fost corupţi, ei fiind suspecţi că ar fi primit mită de la colegii lor de la Constanţa.
Se pare că dosarul ar fi avut legătură cu sechestrarea şi torturarea unui ofiţer sub acoperire trimis de la Bucureşti ca să cerceteze informaţiile potrivit cărora poliţiştii ar lua şpagă de la traficanţii de droguri din Mamaia.
Ziarul Naţional a prezentat la acea vreme o listă despre care susţinea că există suspiciuni că ar fi fost întocmită de cei de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa şi ar conţine destinatarii "atenţiilor" săptămânale care erau trimise la Bucureşti. În document, apăreau nume precum "F Robescu", "J Cucu", "Ungureanu", "Dragotă", "Bocăneală" şi "Bolboşanu".
Ziarul Naţional susţinea că ar fi vorba despre chestorii Florentin Robescu, Cătălin Dragotă, Tache Bocăneală, Claudiu Vasile "Jean" Cucu, comisarul şef Liviu Ungureanu, şi Constantin Bolboşanu, adjunctul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.
La acea vreme, Liviu Ungureanu ne-a spus că intenţionează să dea în judecată ziarul Naţional. "Nu am luat şpagă nici de la civili şi în nici un caz de la colegii mei", ne-a precizat Liviu Ungureanu, adăugând că nu este anchetat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2015, 11:49)
peste tot dai de Oprea...am ramas blocat la masina de o suta de mii de euro pe care i-a facut-o cadou lui fiu-su, nu pot trece mai departe. noroc cu asttfel de stiri, ca ma mai scot din stupoare doar ca sa ma bage iar