Directorul CIA, Bill Burns, s-a aflat, ieri, la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu omologii săi din serviciile de informaţii, potrivit unui oficial american, transmite News.ro.
Burns, a declarat oficialul, s-a aflat în siguranţă în ambasada SUA în timpul atacurilor cu rachete ruseşti în întreaga ţară, inclusiv a exploziilor care au zguduit capitala.
Călătoria lui Burns la Kiev a avut loc după o întâlnire de luni, la Ankara, în Turcia, cu omologul său din serviciile de informaţii ruse, Serghei Narîşkin. Este a doua oară cunoscută în mai puţin de o lună când directorul CIA vizitează Kievul.
În timp ce se afla acolo, a declarat oficialul, Burns a discutat despre avertismentul SUA pe care l-a transmis şefului SVR al Rusiei de a nu folosi arme nucleare şi a întărit angajamentul SUA de a oferi sprijin Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii ruseşti.
Această avalanşă de comunicări pe canale secundare are loc la mai puţin de o săptămână după ce Rusia a anunţat retragerea din oraşul ucrainean cheie Herson şi în timp ce la Washington a început o dezbatere discretă cu privire la încurajarea sau nu a Kievului de a căuta o rezolvare diplomatică a conflictului. De asemenea, vine în condiţiile în care SUA au devenit din ce în ce mai îngrijorate că Rusia ar putea recurge la arma nucleară în războiul său în luptă.
Burns şi alţi oficiali americani au declarat public că nu văd nicio dovadă că Moscova se pregăteşte în mod activ să facă un astfel de pas, dar oficiali familiarizaţi cu informaţiile avertizează că riscul este poate cel mai mare de când a început invazia Rusiei în februarie.
Ieri, Rusia a lasat în Ucraina peste 100 de rachete, în cel mai amplu atac de la invazia declanşată în 24 februarie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2022, 08:43)
Îngrijorarea SUA cu privire la posibila utilizare de către Rusia a armelor nucleare în Ucraina este falsă. De fapt tocmai Biden, Pentagonul și Bunrs însuși au anunțat de fiecare dată când s-au încins spiritele cu privire la un război nuclear (vezi apelul lui Zelensky pentru o lovitură nucleară pre-emptivă a Washingtonului asupra Rusiei) că nu există nicio dovadă că Rusia are intenția să le folosească. În schimb ''discuțiile pentru evitarea escaladării nucleare" au devenit formula oficială de justifica întâlniri publice cu negocieri secrete între Rusia și China pe de o parte și SUA, Germania și Franța pe de alta. Scholtz nu s-a dus la Beijing ca să discute despre amenințările nucleare ale Rusiei (cum a declarat), ci despre relațiile comerciale cu China și nu a obținut nimic. Sullivan nu a discutat cu Kremlinul despre bombele rusești, ci despre aranjamentele de cedare a Kherson. Burns nu a discutat la Istanbul cu Narîșkin tot despre asta (nici nu e treaba lor) ci despre noua hartă a Ucrainei (este posibil să păstreze Odesa?), etc.
Vestea bună este că aceste discuții au loc și că adevărații adversari SUA-Rusia au început negocierile. Dacă se înțeleg s-ar putea ca războiul să se termine mai repede decât ne închipuim.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 05:03)
Un punct de vedere interesant, sa speram ca ai dreptate.
Multumesc pentru postare.