DIRECTORUL DE CABINET AL ŞEFULUI ASF - FOST OFIŢER DE SECURITATE George-Viorel Voinescu, de la organul de represiune la finanţele SRI

I.Ghe.
Piaţa de Capital / 2 septembrie 2020

George-Viorel Voinescu, de la organul de represiune la finanţele SRI

George-Viorel Voinescu este finul fostului general Ion Theodor (Gioni) Popescu, decedat în aprilie 2019, care era şeful finanţelor Serviciului Român de Informaţii încă de pe vremea când instituţia era condusă de Virgil Măgureanu, conform informaţiilor publicate de-a lungul timpului în mass-media. Popescu a fost şef al finanţelor SRI până în anul 2005, când, după scandalul răpirii din Irak, preşedintele Traian Băsescu trebuia să facă schimbări la vârful SRI. Surse politice susţin că generalul Gioni Popescu s-a retras după ce Traian Băsescu i-a promis că îl va lăsa să desemneze succesor în funcţie pe cine doreşte. Iar Popescu l-a propus pe finul său, actualul George-Viorel Voinescu, fost ofiţer al Securităţii înainte de decembrie 1989.

Menţionăm că Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a stabilit că George-Viorel Voinescu a fost ofiţer de securitate, dar nu a desfăşurat activităţi represive în regimul comunist.

Astfel, Voinescu a fost verificat ca urmare a unei solicitări adresată CNSAS încă din 2 decembrie 2008 de către Vasile Tătar. În urma cercetărilor întreprinse de Direcţia de Specialitate din cadrul Consiliului "au rezultat informaţii cu privire la apartenenţa domniei sale la structurile fostului Minister de Interne, în calitate de ofiţer de Securitate, însă nu au fost identificate documente din care să rezulte că persoana verificată ar fi desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, astfel încât, în cazul domnului Voinescu George Viorel nu se poate reţine calitatea de lucrător al Securităţii în sensul legii".

În concluzie CNSAS spune că generalul Viorel George Voinescu nu a derulat activităţi de poliţie politică.

Cu alte cuvinte, actualul preşedinte al ASF este pilotat de un om al fostei Securităţi.

Voinescu a ieşit în evidenţă în februarie 2019 când a apărut în faţa comisiilor de buget-finanţe ale Parlamentului pentru a combate reducerea de 150 milioane lei a bugetului SRI pe care Liviu Dragnea şi Eugen Teodorovici doreau să o aplice.

"Reducerea bugetului SRI poate vulnerabiliza capacitatea instituţiei de a-şi îndeplini atribuţiile la parametri optimi, similar anilor anteriori, cu posibile riscuri în plan imagologic, chiar de ordin strategic. În consecinţă, nu putem face improvizaţii financiare sau compromisuri privind necesităţile Serviciului, deoarece acestea ne pot costa mai mult în termeni de securitate naţională, şi nu în termeni financiari", a afirmat Voinescu în faţa membrilor comisiilor conduse de parlamentarii PSD.

Argumentele prezentate de acesta i-au convins pe parlamentarii stângii politice şi aceştia au adoptat bugetul SRI fără reducerea dorită de Teodorovici.

Amintim că UM 0929 Bucureşti din cadrul SRI a organizat în anul 2015 două licitaţii publice pentru un centru de date şi pentru furnizare de echipamente de conectare la reţele de comunicaţii de bandă largă. UM 0929 este parte integrantă a Direcţiei ce se ocupă de Zona Financiar Logistică a SRI, pilonul administrativ al Serviciului Român de Informaţii. Potrivit organigramei publice a SRI, pilonul administrativ cu toate componentele sale ce ţin atât de Zona Financiar Logistică, cât şi de Managementul Resurselor Umane sau Structuri de Învăţământ se afla în subordinea directă a fostului director adjunct al SRI, actualul asistent al preşedintelui ASF Nicu Marcu, generalul George Viorel Voinescu.

Licitaţiile respective au fost atribuite, după sistemul pile, cunoştinţe şi relaţii, către două asocieri legate de fostul adjunct al SRI, Dumitru Zamfir. Astfel, câştigătoare a licitaţiei din 2015 pentru furnizare Centru de Date a fost desemnată asocierea Logika IT Solutions - Datanet Systems SRL - Siveco România - Logic Computer SRL, pentru suma de 12,53 milioane de euro. Asocierea era controlată ca lider de către firma Logika IT Solutions în care 10% din acţiuni aparţineau Mariei Iuliana Zamfir, fiica generalului cu patru stele Dumitru Zamfir, fost adjunct al SRI.

Câştigătoare a licitaţiei din 2015 pentru furnizare de echipamente de conectare la reţele de comunicaţii de bandă largă a fost asocierea Datanet Systems SRL - Mira Telecom SA, a doua firmă fiind reprezentată de Dragoş Băsmăluţă, care deţinea 50% din Logika IT Solutions, fiind astfel asociat alfetei fostului adjunct SRI, Dumitru Zamfir. Valoarea contractului a fost de aproape 3,03 milioane euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb