Bugetul de stat nu permite îndeplinirea programului anti-criză, în condiţiile în care "nu există bani nici pentru ce e bugetat pe anul în curs", a declarat, ieri, directorul Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, în cadrul unui seminar despre piaţa de retail.
Liviu Voinea a explicat: "Guvernul nu are bani pentru programul anti-criză bazat pe ajutoare de stat. Guvernul nu se mai împrumută la trei luni, ci la o săptămână în ultima perioadă şi atrage bani mai des ca înainte".
Săptămâna trecută, Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a anulat emisiunea de obligaţiuni de tip benchmark cu scadenţă la 3 ani şi a emis certificate de trezorerie pe 3 luni, "pentru a veni în întâmpinarea cerinţelor pieţei".
De asemenea, MEF a atras aproape 2,4 miliarde lei sub formă de depozite pe termen scurt pentru a acoperi golul temporar din conturile trezoreriei.
Directorul GEA estimează o încetinire a creşterii economice în 2009, pe fondul scăderii veniturilor bugetare.
"Anul viitor, retailerii nu ar trebui să se bazeze pe facilităţi şi ajutoare de stat", a mai spus Voinea, citat de Newsin.
Voinea a dat ca exemplu ţările baltice "cu o structură asemănătoare, unde creşterea PIB-ului s-a temperat de la 10% la 1%".
Ca prognoză privind sistemul fiscal din 2009, Voinea susţine că "vom vedea un TVA diferenţiat, mult mai agresiv decât în prezent, mai mic pentru bunuri de bază şi mai mare pentru cele de lux".
Directorul GEA a mai spus că anul viitor va avea loc un efect de substituţie privind o mutare a preferinţelor consumatorilor către produse mai ieftine, în condiţiile încetinirii creşterii consumului.