DIRECTORUL GENERAL AL "MINET" RÎMNICU VÎLCEA: "Nu ne deosebim cu nimic de o firmă occidentală"

ANDRADA BUSUIOC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 mai 2005

Producătorul de textile neţesute, "Minet" Rîmnicu Vîlcea este una dintre cele mai stabile şi echilibrate din ţara noastră, din punct de vedere tehnologic şi financiar, potrivit aprecierilor făcute de auditorii companiei. Directorul general al "Minet", domnul Romulus Bulacu, ne-a precizat: "Cu ajutorul unor firme specializate stră-ine am intervenit asupra structurii organizatorice şi decizionale, astfel încît acum putem spune că nu ne deosebim cu nimic de o firmă cu experienţă care funcţionează cu succes într-o ţară occidentală".

Cheltuielile au fost majorate de retehnologizări şi de cursul valutar

Societatea "Minet" Rîmnicu Vîlcea, care deţine o cotă de 30% din piaţa de profil, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 164 miliarde de lei, în creştere cu 12% comparativ cu 2003. Veniturile totale s-au ridicat la 165 miliarde de lei, mai mult cu 12% decît în anul precedent. Ritmul de majorare a cheltuielilor totale a fost însă superior celui a veniturilor, de 15%, pînă la 153 miliarde de lei. Astfel, la finele exerciţiului financiar 2004, compania obţinuse un profit net de 6,8 miliarde de lei, comparativ cu 7,4 miliarde de lei în anul anterior.

Majorarea cheltuielilor a fost determinată de creşterea preţurilor cu materiile prime, dar şi de o serie de cheltuieli ocazionate de procesul de retehnologizare demarat de companie. "Minet" a fost afectată şi de scăderea cursului valutar, întrucît contractele sale cu clienţii sînt încheiate în euro, iar plata se face la cursul zilei. În aceste condiţii, directorul general al "Minet" apreciază că profitul va scădea şi în acest an. Domnia sa a precizat că societatea are în vedere, în schimb, majorarea cu 20% a cifrei de afaceri.

Compania va continua să investească în mijloace de transport

În cursul anului trecut, compania a realizat investiţii în valoare de 400.000 euro în utilaje şi în mijloace de transport. Astfel, au fost achiziţionate maşini de volum mare şi tonaj mic, necesare transportului produselor realizate de companie (care sînt voluminoase, însă uşoa-re). "Prin optimizarea sis-temului de vînzări şi transport, avem posibilitatea să răspundem rapid la solicitările clienţilor noştri, care ştiu că vînzătorul cel mai bun devine partener al succesului reciproc", a precizat domnul Bulacu. Domnia sa a subliniat: "Ca să răspundem cerinţelor partenerilor noştri de afaceri, am format o echipă, com-pusă din toate departamen-tele: cercetare-proiectare, pro-ducţie, asigurarea calităţii, vînzări şi transporturi". Sursa citată ne-a declarat: "În urma investiţiilor făcute în vederea creş-terii controlului calităţii, avem cel mai modern laborator de încercări existent într-o fabrică textilă din ţara noastră".

În acest an va continua procesul de retehnologizare şi achiziţia de mijloace de transport, pentru aceasta compania alo-cînd 250.000 euro.

Societatea importă peste 50% din materiile prime

"Minet" se aprovizionează în proporţie de circa 50% de pe pieţele din Asia Mică şi Turcia. Furnizorii pentru fibre ai companiei sînt combinatele de fibre chimice, atît din ţara noastră, cît şi din exteriorul ei. Pentru materialele textile recuperabile, societatea are ca parteneri filaturile de lînă, fabricile de confecţii textile şi fabricile de mobilă tapiţată. Compania se mai aprovizionează şi de la combinatele chimice pentru lianţi. Principalii clienţi ai "Minet" sînt: "Elvila" Bucureşti, cu o pondere de 9,77% din vîn-zări, "Domus Flex", cu un procent de 4,8 şi "Imar" Arad cu 3,89% din vînzări.

Compania este dezavantajată de actuala legislaţie privind deşeurile

Una dintre problemele cu care se confruntă "Minet" este aceea a deşeurilor. Reprezentanţii companiei apreciază că este nevoie de o serie de măsuri legislative de reglementare în ceea ce priveşte colectarea şi depozitarea deşeurilor. De asemenea, domnul Bulacu crede că ar trebui protejaţi produ-că-torii interni, care se confruntă cu o concurenţă neloială din partea produselor chinezeşti şi turceşti. Totuşi, domnia sa consideră că "Minet" este pregătită să facă faţă concurenţei extrem de dure din acest domeniu, care se va manifesta pe piaţa din ţara noastră după aderarea la Uniunea Europeană.

"Minet" a fost înfiinţată în 1983 sub denumirea de "Întreprinderea de Textile Neţesute". Principalele produse comercializate de societate sînt: vata voluminoasă consolidată termic, vata consolidată mecanic şi vata consolidată mecanic şi chimic. Produsele realizate se adresează pieţelor de mobilă tapiţată, saltele, confecţii textile, încălţăminte, autoturisme, construcţiilor de drumuri.

"Minet" are implementat şi menţine un sistem de management al calităţii conform condiţiilor din standardul ISO 9001/2000, iar laboratorul de încercări este acreditat RENAR. Romulus Bulacu ne-a declarat, precizînd că "Minet" este lider de piaţă şi inventator în domeniul geotextilelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb