Discuţie tensionată Geoană-Băsescu pe tema dosarelor lui Năstase şi eventuala lor publicare

F. A.
Ziarul BURSA #Politică #WikiLeaks despre Romania / 28 martie 2011

Şeful statului l-ar fi ameninţat pe Mircea Geoană că "dă drumul în public" dosarelor lui Adrian Năstase, pentru a-i demonstra că plângerile penale împotriva fostului premier sunt de la membri PSD, conform unei relatări a şefului ANI, Cătălin Macovei, preluată de diplomaţii americani la Bucureşti.

Informaţia apare într-o telegramă "wikileaks" transmisă de misiunea diplomatică de la Bucureşti către Departamentul de Stat de la Washington.

"Geoană şi alţi PSD-işti s-au plâns că dosarul Năstase este politic. Băsescu ar fi replicat tăios: < Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public - fiecare dintre plângerile penale împotriva lui Năstase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu >", se arată într-o telegramă a misiunii diplomatice a SUA în România din 2009, clasificată drept "Confidenţial". Subiectul telegramei: "O furtună perfectă: corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află în prim-plan în România".

Autorul telegramei îi atribuie această informaţie preşedintelui ANI, Cătălin Macovei, cu care ar fi avut o discuţie după o şedinţă pe tema Justiţiei între preşedinte şi şefii mai multor instituţii cu atribuţii în acest domeniu.

"Pe 17 februarie, preşedintele Băsescu a convocat de urgenţă < a Justice Summit > la Palatul Cotroceni, pentru a aproba un plan de acţiuni care să trateze reformele din sectorul justiţiei. Întâlnirea i-a adus împreună pe ministrul Justiţiei Predoiu, procurorul general Kovesi, şeful DNA Morar, şeful ANI Macovei, preşedintele Senatului Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase, preşedintele comisiei juridice Daniel Buda, preşedintele CSM Virgil Andreieş şi vicepreşedintele CSM Bogdan Licu", explică autorul telegramei.

Autorul povesteşte apoi că oficialii Ambasadei americane de la Bucureşti s-au întâlnit separat cu trei dintre participanţii la şedinţa de la Cotroceni. Cei trei sunt "Buda, Licu şi Macovei". Autorul notează că toţi trei "au fost de acord că întâlnirea convocată de Băsescu a dat un impuls necesar unui plan comun de acţiune pentru a îndeplini condiţiile UE în ce priveşte reforma Justiţiei".

Dacă Licu "a descris şedinţa în mod diplomat ca < relativ sinceră >, Macovei a spus că dezbaterea a fost < încinsă >, cu o tensiune vizibilă între Băsescu şi Geoană.

"Un exemplu a fost atunci când Geoană şi alţi PSD-işti s-au plâns că dosarul Năstase este politic. Băsescu ar fi replicat tăios: < Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public - fiecare dintre plângerile penale împotriva lui Năstase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu >. În ciuda dezbaterii încinse, participanţii la întâlnire ar fi căzut de acord asupra a două puncte principale de acţiune: aprobarea în procedura de urgenţă a unor noi coduri juridice şi acordul de a trimite dosarul de corupţie Năstase în instanţă", continuă autorul telegramei.

Într-o altă telegramă din 2009, oficialii americani relatează o întâlnire cu şeful DNA, Daniel Morar: "Morar a sugerat că lucrurile < merg bine > în ce priveşte < cazurile interesante care implică oameni importanţi >. El a explicat că ar trebui să ne aşteptăm curând la inculpări ale unor persoane din DGIPI şi DGA care au fost implicate într-o serie de activităţi de < poliţie politică > ("political policing"), inclusiv activităţi de interceptări telefonice şi de supraveghere. Aceste încălcări ale dreptului la viaţă privată au avut loc în ciuda faptului că nu se desfăşurau adevărate urmăriri penale. Mai degrabă, oamenii au făcut acest lucru cu scopul de a obţine avantaje personale sau pentru a obţine informaţie pentru a-i şantaja pe alţii. A fost < şocant > că, chiar şi la două decenii după dispariţia regimului comunist, multe practici vechi continau încă. < Putem dovedi asta >, a adăugat el", susţine autorul documentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb