DISCUŢII DESPRE COTA PROGRESIVĂ Ioana Petrescu spune că nu este de acord cu eliminarea cotei unice

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 noiembrie 2014

Actualizare 19:01 Florin Jianu: "Cota unică nu se schimbă"

Cota unică nu va fi modificată, iar "acest demers nu există şi nici nu urmează să fie susţinut", a dat astăzi asigurări Florin Jianu, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, într-un comunicat trimis redacţiei.

Demnitarul a explicat: "În ceea ce priveşte informaţia apărută cu privire la intenţia Guvernului României de a introduce cota progresivă de impozitare, Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism asigură toţi reprezentanţii industriei din turism că acest demers nu există şi nici nu urmează să fie susţinut".

Ministrul a adăugat că informaţiile publicate astăzi de INS "vin să sprijine prioritatea pe care un mediu de afaceri stabil şi predictibil o reprezintă pentru Guvernul României".

"Statisticile prezentate astăzi de către INS prin care economia României a crescut cu 1,9% în al treilea trimestru faţă de trimestrul II şi cu 2,8% în primele 9 luni, vin să sprijine prioritatea pe care un mediu de afaceri stabil şi predictibil o reprezintă pentru Guvernul României. Aceste date susţin o dată în plus continuarea politicilor de consolidare a mediului de afaceri prin extinderea TVA-ului de 9% la nivelul tuturor serviciilor din turism şi lansarea unor scheme de ajutor de stat pentru investiţii", a detaliat Florin Nicolae Jianu.

---

Actualizare 14:22 Tăriceanu: "Iohannis face 'Davai ceas, davai palton' modern"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (PLR), a calificat astăzi subiectul creşterii impozitelor pe terenuri şi imobile drept "numai o invenţie", precizând că, dacă va fi numit premier, nu va proceda astfel şi acuzându-l pe prezidenţiabilul ACL Klaus Iohannis că "face «Davai ceas, davai palton», într-o interpretare modernă", scriu surse din presă.

Tăriceanu a vorbit şi despre "zvonul care circulă cu putere şi este vehiculat de ACL şi candidatul Klaus Iohannis privind majorarea impozitelor pe clădiri, în viitor".

"Vreau să precizez această situaţie şi, referitor la această măsură, că este numai o invenţie", a subliniat Tăriceanu, adăugând că "ştirea care a fost preluată este cu totul falsă".

"O să vedeţi că scrie că Consiliul Consultativ al ministrului Bugetului a făcut şi a dres. Consiliul Consultativ funcţionează pe lângă ministrul de Finanţe. Deci toată chestiunea asta mi se pare că este mai mult decât cusută cu aţă albă, nu are nicio noimă, şi, atâta vreme cât voi fi eu prim-ministru, şi cred că voi fi, vă pot garanta că nu se vor majora asemenea taxe", a comentat liderul senatorilor.

Călin Popescu Tăriceanu a mai declarat că Iohannis şi echipa sa de "sfătuitori" "caută să inducă temeri şi frici în ultimele zile de campanie, cu speranţa disperată de a face o răsturnare a scorului".

Fostul candidat PLR din primul tur a continuat: "Cealală motivaţie este ceva mai perversă, şi mi-am adus aminte, venind spre Senat, de câteva cuvinte foarte simpatice, care sună cam aşa: «Rău era cu ‚der, die, das'/ Da-i mai rău cu ‚davai ceas' / De la Nistru pân' la Don, / Davai ceas, davai palton, / Davai ceas, davai moşie, / Haraşo tovărăşie!». Vă daţi seama că, dacă îl întreb pe domnul Iohannis cine a spus chestia asta, habar nu are. Vă aduceţi aminte de marele comic Constantin Tănase. El (Iohannis - n.r.) este în această situaţie acum - face «Davai ceas, davai palton» într-o interpretare modernă, adică stă şi ne povesteşte, cu ceasul de la străbunicul, cum merge el, ceasul, nu poate să meargă decât ca ceasul, şi după aia o să ne întrebe, aşa, cu multă dezinvoltură, când o să decidă să majoreze taxele, pentru că prevede creşteri la diferite bugete (..) Atunci trebuie să aibă de undeva de unde o să acopere unele cheltuieli".

Apoi, Călin Popescu Tăriceanu l-a imitat pe Klaus Iohannis, vorbind rar: "O să spună: «Să majorăm nişte taxe, nu-i aşa, ca în Germania, nu? Nu vă daţi seama? Dacă m-aţi ales, la ce v-aţi aşteptat? La taxe ca în Germania». Există această idee perversă, să vorbim acum de taxe, că vor să le mărească alţii, dar dacă, eventual, suntem aleşi, le alegem noi".

Un document care conţine diverse propuneri de măsuri fiscale, elaborat de ministrul delegat pentru Buget, menţionează că una dintre acestea ar fi: "Introducerea impozitului progresiv pe venit, începând cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% şi 35%)".

Altă propunere din document este majorarea impozitelor locale pe terenuri şi imobile cu 25%, o creştere similară urmând să fie aplicată din 2016.

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice (MFP), nu s-au făcut estimări legate de posibilitatea creşterii impozitelor locale pe proprietate cu 25% începând cu 2015 şi cu încă 25% din 2016.

"Impozitele datorate pentru clădiri, pentru terenuri şi pentru mijloacele de transport vor fi menţinute la nivelul actual, în condiţiile în care consiliile locale vor păstra actualele niveluri de impozite şi taxe locale", informează un comunicat al MFP.

---

Actualizare 10:50 Ponta: "Adrian Sârbu dezinformează prin ştirea bombă despre cota unică"

Referitor la "ştirea bombă" apărută "la trustul domnului Adrian Sârbu" privind introducerea unor cote progresive de impozitare a venitului, Premierul Victor Ponta a afirmat că "acest gen de dezinformări se adresează oamenilor care vor să fie minţiţi".

"Mă bucur că se încheie campania electorală. Poate se încheie şi seria de dezinformări şi minciuni. Am văzut o ştire bombă la trustul domnului Adrian Sârbu că vom face nu ştiu ce cu cota unică. Acest gen de dezinformări se adresează oamenilor care vor să fie minţiţi. Nu o să mă apuc să o schimb în 2016 pentru simplul fapt că preşedintele nu schimbă cote unice. În al doilea rând a fost introdusă de premierul Tăriceanu şi va fi susţinută de acesta", a declarat Premierul Ponta în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a plecat imediat după ce a încheiat declaraţia. Când a fost întrebat dacă nu stă la întrebări din partea jurnaliştilor, Ponta a replicat: "După toate datele prezentate nu cred că mai aveţi întrebări".

-----------

Ministrul Finanţelor Publice Ioana-Maria Petrescu spune că nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare, după ce au apărut informaţii că un document al ministrului delegat pentru Buget, tot din căprăria MFP, ar prevedea introducerea unor cote progresive de impozitare a venitului, în trei trepte, de 15%, 25% şi 35%, din 2016.

Ministerul Finanţelor nu neagă existenţa unui asfel de document, însă, pare că se delimitează de el, cel puţin oficial. Întrebaţi dacă documentul este real, reprezentanţii MFP ne-au precizat: "La Ministerul Finanţelor Publice, autoritatea în ceea ce priveşte stabilirea politicii fiscale, nu s-a făcut niciodată un scenariu privind eliminarea cotei unice de impozitare".

În documentul citat de agenţia Mediafax, care conţine mai multe propuneri de măsuri fiscale, se precizează că una dintre acestea ar fi: "Introducerea impozitului progresiv pe venit, începând cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% şi 35%)".

Propunerile au fost prezentate în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.

"Cota progresivă reprezintă una dintre soluţiile mai sigure în discuţiile cu FMI şi CE privind recuperarea golului de venituri de la bugetul statului anticipat pentru 2015, dar acum ANAF nu este pregătită tehnic pentru introducerea imediată. Programele pe care s-a operat impozitul pe venitul global, eliminat în 2005, sunt depăşite şi nu pot fi adaptate la noile sisteme. Înţeleg, totuşi, că există discuţii pentru eventuala introducere de la mijlocul anului viitor, mai ales în cazul în care în poziţia de premier va fi numit Florin Georgescu, un susţinător al cotei progresive", au declarat surse apropiate discuţiilor, citate de agenţia de presă.

Pe de altă parte, analişti financiari afirmă că nu există obstacole de ordin tehnic pentru introducerea cotei progresive de impozitare chiar de la 1 ianuarie 2015, întrucât declararea venitului se face în 2016.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. daca dorim drumuri scoli spitale...trebuie modificata cota unica ... despre ce vorbeste piniochio ?

    1. Desi ma dezavantajeaza si chiar mai mult pe copiii mei nu sunt de accord cu cotau unica care este antinationala Cunosc bine parerile celorlalti ,carora le reprosez lipsa de solidaritate cu cei mai saraci(nu intodeauna lenesi cum sunt caracterizati)Sumele in PLUS ar merge la buget si folosite la cresterea nivelului de trai al tuturor Cu cat poporul e mai bogat si tu esti mai bogat .De ce un profesor ,un inginer un medic german ,au salariul mai mare decat cel corespunzator romanului Deoarece poporul german este mai bogat.Are Germania cota unica?,NU.O alta problema incorecta este marirea pensilor si salarilor in procente ,marind ecartul intre pensile si salarile mici si cele mari. Pai daca I-ai dat la inceput o pensie si un salariu mare ,nu-I mai urca si mai sus Da -le la toti o suma fixa pentru ca viata se scumpeste la fel pentru noi toti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb