Discuţiile de la Jeddah, productive în opinia Kievului, inutile după părerea Moscovei

T.B.
Internaţional / 6 august 2023

Discuţiile de la Jeddah, productive în opinia Kievului, inutile după părerea Moscovei

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat, duminică, că discuţiile din Arabia Saudită pentru progrese în vederea unei soluţionări paşnice a războiului cu Rusia au fost productive, însă Moscova a calificat reuniunea drept o încercare sortită eşecului de a convinge sudul global să sprijine Kievul, informează Reuters, potrivit news.ro.

Peste 40 de ţări, printre care China, India, Statele Unite şi ţări europene, dar nu şi Rusia, participă la discuţiile de la Jeddah, care ar trebui să se încheie duminică fără nicio declaraţie finală scrisă.

Ucraina şi aliaţii săi au declarat că discuţiile sunt o încercare de a obţine un sprijin internaţional larg pentru principiile pe care Kievul le doreşte ca bază pentru pace, inclusiv retragerea tuturor trupelor ruseşti şi revenirea întregului teritoriu ucrainean sub controlul său.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că doreşte ca un summit global să aibă loc pe baza acestor principii în cursul acestui an.

La 18 luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, orice perspectivă de discuţii directe de pace între Kiev şi Moscova pare îndepărtată.

Vorbind despre discuţiile de la Jeddah, şeful de cabinet al lui Zelenski, Andriy Iermak, a spus într-un comunicat: "Am avut consultări foarte productive cu privire la principiile-cheie pe care ar trebui să se construiască o pace justă şi durabilă".

Viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov a declarat duminică, citat de presa de stat, că întâlnirea a fost "o reflectare a încercării Occidentului de a continua eforturile zadarnice şi inutile" de a mobiliza "Sudul Global" în spatele poziţiei lui Zelenski.

În timp ce ţările occidentale au sprijinit în mare măsură Ucraina, multe alte state au fost reticente în a lua atitudine, chiar dacă doresc să se pună capăt unui conflict care a afectat economia globală.

Participarea Chinei, care a stat departe de o rundă anterioară de discuţii la Copenhaga şi a evitat apelurile Occidentului de a condamna invazia Rusiei, a semnalat o posibilă schimbare a poziţiei sale, dar nu o schimbare majoră, consideră analiştii.

Diplomaţii occidentali au subliniat, de asemenea, rolul Arabiei Saudite în convocarea unui grup mai mare de ţări pentru a participa, folosindu-se de relaţia sa din ce în ce mai strânsă cu Beijingul şi de legăturile sale constante atât cu Moscova, cât şi cu Kievul.

Iermak a declarat că în timpul discuţiilor din Arabia Saudită au apărut puncte de vedere diferite, el numindu-le "o conversaţie extrem de sinceră şi deschisă".

El a spus că toate ţările prezente au demonstrat un angajament faţă de principiile dreptului internaţional şi de respectul pentru suveranitatea şi inviolabilitatea integrităţii teritoriale a statelor.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Au fost foarte "productive" pt Kiev si pt circar, pt ca in timp ce participantii de la Jeddah erau tratati regeste de catre gazde(acesta a fost de altfel scopul intalnirii "productive") , marile orase ucrainiene au mai luat si ele cate o portie consistenta de rachete si drone rusesti! Oricum ar fi, Slava!

    1. nulitatea frustrata loveste din nou:))

      Probabil ca ai tras concluzia asta dupa ce te-ai privit in oglinda!

      nu am tras concluzia dupa ce am citit comentariile ca numai o nulitate frustrata poate fi pro rusia si anti ucraina anti UE, anti NATO intr-o tara membra NATO si UE

      Adica, dupa mintea ta putina, ar trebui sa fiu de partea calailor banderisti ai romanilor din Ucraina si al distrugatorilor fermierilor din Romania? Tu esti mai jos si decat o nulitate, fiind doar o nevertebrata fara circumvolutiuni!

      Corect!

      Trolul rus ne poti spune cum s-au comportat rusii cu romanii?

      pentru ca rusii s-au purtat urat cu romanii = inseamna ca si ucrainienii au voie s se comporte urat cu romanii ?

      la naiba si cu rusii dar si cu ucrainienii !

      cand o sa inteleaga romanii ca nici ucrainienii nu ne sant prieteni ?  

      Poate ca nu ne sunt prieteni ucrainienii,poate ai dreptate dar rusii sigur ne sunt dusmani !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb