Parlamentarii ruşi au votat favorabil, în primă lectură, un proiect de lege care prevede că toate smartphone-urile, calculatoarele şi aparatele smart TV comercializate în Rusia vor avea preinstalat software rusesc, informează Reuters.
Actul normativ este menit să ajute companiile ruseşti din sectorul IT să concureze cu cele străine şi îi va permite guvernului de la Moscova să desemneze anumite produse software locale ca obligatorii pentru dispozitivele vândute în Rusia.
Parlamentarii din camera inferioară a legislativului susţin că legea care prevede preinstalarea soft-urilor va fi de asemenea în beneficiul consumatorilor, întrucât aceştia nu vor mai fi nevoiţi să descarce soft-uri ruseşti după ce îşi achiziţionează respectivele aparate.
Conform actului normativ, companiile care vor comercializa dispozitive fără software rusesc preinstalat vor fi pasibile de amenzi de până la 200.000 de ruble (3.155 dolari) începând cu 1 ianuarie 2021. Pentru a intra în vigoare, actul normativ trebuie să mai treacă de două voturi ale camerei inferioare, apoi de votul camerei superioare şi în final să fie promulgat de preşedintele Vladimir Putin.
Piaţa telefoniei mobile este dominată în prezent în Rusia de produse ale companiilor străine Apple, Samsung şi Huawei. În luna august, grupul rusesc de servicii de internet Mail.ru a anunţat că negociază cu Huawei posibilitatea ca dispozitivele vândute de această companie chineză pe piaţa rusească să aibă software preinstalat.
Noile măsuri vin în contextul în care Rusia încearcă să-şi extindă controlul asupra internetului şi să-şi reducă dependenţa faţă de companiile străine. Luna trecută, compania rusească din sectorul internetului Yandex şi-a exprimat preocuparea faţă de un proiect de lege care ar limita la 50% procentul acţionariatului străin în societăţile din sectorul IT.
Legislaţia rusească privind internetul a fost înăsprită în ultimii ani, astfel că motoarele de căutare sunt obligate să şteargă anumite rezultate, serviciile de mesagerie trebuie să transmite organelor de securitate cheile de criptare, iar reţelelor de socializare li s-a impus să stocheze datele utilizatorilor pe servere ruseşti. Vineri va intra în vigoare în Rusia şi legea cunoscută sub numele de ''internetul suveran'', care sporeşte controlul statului asupra reţelei globale.