Disputa de la SIF Transilvania trece în faza controlului asupra adunării acţionarilor

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 mai 2020

Fercală decide ca AGEA din 11 mai să se desfăşoare prin mijloace electronice, Andănuţ şi Moldovan spun că dispoziţia atrage răspundere penală

Directoratul SIF Transilvania (SIF3), condus de Mihai Fercală, a decis, într-o şedinţă ţinută marţi, modificarea modului de organizare şi desfăşurare a adunării generale extraordinare a acţionarilor (AGEA) SIF Transilvania din data de 11 mai în sensul utilizării exclusiv a votului prin corespondenţă, se arată într-un comunicat remis ieri Redacţiei.

Practic, asta înseamnă că AGEA se va desfăşura electronic, de la distanţă, aşa cum s-a ţinut şi ultima AGOA SIF 3 din 28 aprilie, şedinţă ce s-a desfăşurat fără prezenţa fizică a acţionarilor.

Decizia a venit ca urmare a unei adrese DSP (Direcţia pentru Sănătate Publică) Braşov, înregistrată la societate cu nr. 5672/05.05.2020, în care se precizează că în această perioadă este interzisă întâlnirea unui număr mai mare de 3 persoane, recomandându-se organizarea întrunirii acţionarilor online. În comunicat se notează că decizia este în conformitate cu prevederile Regulamentului A.S.F. nr. 5/2020 pentru adoptarea unor măsuri referitoare la desfăşurarea adunărilor generale ale emitenţilor pe perioada existenţei stării de urgenţă generate de COVID-19.

O adresă similară cu cea de la DSP a venit la SIF 3 şi de la Poliţia Braşov, care arată că organizarea AGEA în sediul SIF3 (spaţiu închis), unde ar putea participa câteva sute de oameni, contravine prevederilor legale aflate în acest moment în vigoare.

Decizia directoratului condus de Fercală vine în contradictoriu cu o decizie luată tot marţi de Consiliul de Supraveghere condus de Crinel - Valer Andănuţ şi Marius Adrian Moldovan. Marţi, CS-ul l-a împuternicit pe Moldovan să deschidă şedinţa AGEA din 11 mai şi să conducă lucrările şedinţei. Asta în condiţiile în care Moldovan a tot încercat să intre în incinta societăţii însă nu i s-a permis accesul de angajaţii loiali lui Fercală. Totodată, marţi, CS-ul condus de Andănuţ a dispus în sarcina lui Mircea Radus, şeful departamentului administrativ şi acţionariat de la SIF Transilvania, asigurarea condiţiilor optime de desfăşurare a lucrărilor AGEA sub conducerea lui Moldovan.

Pe lângă deciziile menţionate, CS-ul condus de Andănuţ şi Moldovan au mai dispus marţi în sarcina angajaţilor SIF Transilvania postarea pe site-ul societăţii doar a comunicatelor/informărilor asumate prin semnătură de Andănuţ şi Moldovan, decizie care după câte se poate vedea nu e respectată de angajaţi. De altfel, cei doi susţineau încă de marţi că "departamentele funcţionale ale societăţii se sustrag controlului ierarhic al CS şi în fapt sunt coordonate de Fercală Mihai şi Szitas Ştefan, în mod fraudulos şi ilegal".

Disputa a prins şi conotaţii penale în condiţiile în care Fercală a anunţat că DNA a constituit un dosar penal în urma plângerii efectuate de SIF Transilvania - împotriva unor comisari din ASF şi a membrilor grupării Frăţilă -, iar în comunicatul cu deciziile de marţi remis bursei de Andănuţ şi Moldovan se ameninţă că "orice dispoziţie contrară dată de domnii Fercală Mihai şi Szitas Ştefan este nulă de drept şi atrage răspunderea penală a acestora şi a persoanelor care îşi dau concursul la realizarea acestora".

Rămâne de văzut în ce măsură se va repeta la AGEA din 11 mai scenariul de la adunarea de bilanţ din 28 aprilie, când membrii grupării din CS formată din Crinel-Valer Andănuţ, Marius Adrian Moldovan, Constantin Frăţilă şi Nicolae Petria au vrut să ţină o adunare paralelă - unde au fost prezenţi "sub 5 acţionari" -, după care s-au deplasat la sediul SIF 3 din strada Nicolae Iorga nr. 2 - pentru a participa fizic la AGOA care se desfăşura electronic - şi unde nu au fost lăsaţi să intre.

În orice caz, directoratul SIF Transilvania condus de Fercală a recomandat acţionarilor să acceseze materialele aferente AGEA pe site-ul societăţii şi să evite solicitarea transmiterii acestora în copie fizică, precum şi să transmită întrebările cu privire la ordinea de zi şi buletinele de vot semnate prin e-mail. Acţionarii pot vota electronic pe site-ul societăţii, termenul limită fiind data de 10 mai.

Curtea de Apel Braşov a respins ieri cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de SIF Transilvania prin care a solicitat suspendarea dreptului lui Constantin Frăţilă de a participa şi vota în cadrul şedinţelor Consiliului de Supraveghere, potrivit unui raport SIF 3 transmis bursei.

"Prin această hotărâre, instanţa a decis definitiv cu privire la dreptul domnului Constantin Frăţilă de a participa şi a vota ca membru în Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania SA", se arată în comunicatul SIF3.

Totodată, Tribunalul Braşov a respins cererea grupării Fercală de suspendare a hotărârilor CS din 4 aprilie, în care CS a hotărât alegerea unui nou directorat format din Marius Adrian Moldovan - preşedinte -, Radu Claudiu Roşca şi Gib Tony Cristian Răduţă, se arată într-un alt raport raport al SIF 3.

În decizia instanţei se arată:

,,Respinge cererile de chemare în judecată, având ca obiect «ordonanţă preşedinţială» formulată de reclamanţii Szabo Ştefan, Carapiti Dumitru, Luţac Gheorghe, Fercală Mihai, Stan Iulian şi Szitas Stefan în contradictoriu cu pârâţii Frăţilă Constantin, Andănuţ Crinel-Valer, Moldovan Marius Adrian şi Petria Nicolae, în dosarul pendinte şi dosarul conex nr. 1105/62/2020.

Admite excepţia lipsei calităţii de reprezentant a semnatarilor cererilor de intervenţie şi în consecinţă: Anulează cererile de intervenţie în interes propriu formulate de Societatea de Investiţii Financiare Transilvania SA în dosarul pendinte şi dosarul conex nr. 1105/62/2020.

Obligă reclamanţii să plătească pârâţilor Moldovan Marius Adrian şi Andănuţ Crinel Valer suma de 3.570 lei, respectiv câte 1.785 lei pentru fiecare, reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în 5 zile de la pronunţare, ce se va depune la Tribunalul Braşov."

Suplimentar, ASF a comunicat că a decis să prelungească timp de alte 10 zile suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor SIF Transilvania în condiţiile în care situaţia privind actul de administrare a societăţii încă nu s-a clarificat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Am si eu o intrebare, ce sedinta ? Cu cine a tinut-o ? Fercala e pe alta lungime de unda ! Se pare ca si SZITAS a inteles cum stau lucrurile ! Asta e informatie de ultima ora ! Omul vrea sa stea linistit la pensie! Uite ca se poate .

    Uite ca incet incet se lamuresc lucrurile cu mos fercala. Instantele ii refuza “dreptatea “ pe care sustine ca o are. Atacurile furibunde, jignirile cu spume la gura catre foarte multe persoane sunt praf in ochii actionarilor. Arata un singur lucru : mos fercala a dat in mintea copiilor, ca sa nu zic ca l-au atins toate bolile senectutii avansate...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb