DISPUTA PRIVIND ORDONANŢA DE MODIFICARE A LEGII CINEMATOGRAFIEI Genuflexiuni cu eroare de lectură (sau ce înseamnă "să nu ai habar" după Tudor Giurgiu)

GEORGE CHIRIŢĂ
Ziarul BURSA #Politică / 12 septembrie 2016

Ziarul "Adevărul" a publicat, săptămâna trecută, câteva declaraţii vivace ale lui Tudor Giurgiu pe tema controverselor privind proiectul de ordonanţă de modificare a legii cinematografiei: "Lucrurile sunt explicate, pentru «Adevărul», de regizorul Tudor Giurgiu, unul dintre principalii susţinători ai modificărilor la Legea Cinematografiei: «E evident că unii habar nu au să citească şi să interpreteze un text legislativ nou prin comparaţie cu legea cinematografiei aflată în vigoare. Televiziunile nu sunt deloc supuse unor «taxe noi». Taxa aplicată publicităţii TV are aceeaşi valoare (4%) şi e plătită de către advertiseri, de clienţii de publicitate, fie direct, fie prin intermediul agenţiilor de media. Deci, posturile TV nu sunt afectate în niciun fel de textul ordonanţei, aşa cum încearcă anume persoane să inducă tendenţios»".

Explicaţii pentru o asemenea declaraţie ar fi două: fie domnul Giurgiu e un savant distrat şi nu a citit proiectul de ordonanţă, fie a fost sincer cu sine şi şi-a zis: "Dacă nici eu nu sunt capabil să înţeleg o lege, atunci trebuie să dau lecţii altora".

Fapt e că proiectul de ordonanţă produce o modificare substanţială a relaţiei televiziunilor cu fondul cinematografic, care afectează veniturile acestora. Modificarea, care majorează de la 3 la 4% contribuţia extrasă din încasările generate de vânzarea publicităţii de către televiziuni, este operată nu la articolul 13, la care domnul Giurgiu are probabil plăcerea unor lecturi ciclice, ci la art 16, substanţial modificat, unde, prin proiectul de ordonanţă, ar fi eliminată din lege actuala prevedere care permite televiziunilor să primească "înapoi" 1% din cota de 4%, aplicată propriilor vânzări de publicitate drept contribuţie la fondul cinematografic, pentru a realiza cu aceşti bani propriile lor producţii de filme de televiziune. În acest mod, televiziunile sunt taxate pentru fond, prin legea în vigoare, cu doar 3% din valoarea publicităţii pe care o vând, dat fiind că primesc înapoi 1% din cei 4%, pentru a finanţa astfel producţia proprie de filme tv. Dispariţia acestei posibilităţi nu a fost însă sesizată de domnul Giurgiu, la intensitatea de lectură de care a fost capabil în secundele în care a citit textul ordonanţei, la care probabil tot atunci a şi contribuit.

De notat că şi articolul 13 este modificat de textul proiectului, responsabilitatea furnizării către CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei) a datelor privind contractele de vânzare de publicitate fiind mutată de la cumpărătorii de publicitate la televiziuni.

Confuzia experimentată de domnul Giurgiu ar mai avea o explicaţie: a existat undeva o strategie de lansare de fumigene, devreme ce în tabelul comparativ pus la dispoziţie de Ministerul Culturii alături de textul ordonanţei există cazuri în care textul prezentat ca fiind textul ordonanţei este de fapt textul legii în vigoare. De aici şi-au extras probabil susţinătorii proiectului, care au invocat cu seninătate tabelul comparativ, argumentele pentru teza că proiectul nu schimbă nimic la nivelul taxelor asupra publicităţii tv. Pur şi simplu, ei au argumentat folosind un fals, căci a prezenta textul legii în vigoare ca fiind textul proiectului de ordonanţă, aşa cum o face tabelul comparativ, reprezintă un fals, dacă nu e doar o eroare materială.

Şi toate acestea se întâmplă în contextul unei înalte preocupări a Ministerului pentru tema "lecturii eronate", după cum relatează "Adevărul": "În anumite articole de presă, vorbim de o citire eronată a tabelului comparativ, unde în urma renumerotării articolelor şi alineatelor poate avea loc o lectură eronată, mai avertizează Corina Şuteu, prin comunicatorii săi".

Pentru edificare, iată care este textul art 13 al proiectului ordonanţei de urgenţă şi iată care este textul prezentat în tabelul comparativ ca fiind art 13 al proiectului de ordonanţă de urgenţă:

Textul proiectului de ordonanţă de urgenţă

Art 13) alin 1 lit c)

colectarea unei contribuţii de 4% din contravaloarea minutelor de publicitate contractate de posturile de televiziune publice si private, contribuţie care se adăugă la preţul minutului de publicitate şi care se încasează de la beneficiarul final al publicităţii, în baza facturii ce va fi emisă de către furnizor către beneficiarul publicităţii televizate; posturile private de televiziune, inclusiv cele cu circuit închis, sunt obligate să transmită Centrului Naţional al Cinematografiei lista contractelor de publicitate încheiate, cuprinzând valoarea acestora şi denumirea beneficiarilor finali ai publicităţii televizate;

Tabel comparativ - coloana cu textul proiectului de ordonanţă de urgenţă - identic cu textul art 13 alin 1 lit b al legii în vigoare

Art 13) alin 1 lit c)

colectarea unei contribuţii de 4% din contravaloarea minutelor de publicitate contractate de posturile de televiziune publice şi private, contribuţie care se adaugă la acest preţ şi care se încasează de la agentul de publicitate, de la firma intermediară cumpărătoare a minutelor de publicitate sau de la operatorul economic cumpărător al minutelor de publicitate care este obligat să transmită Centrului Naţional al Cinematografiei lista cu contractele încheiate, cuprinzând valoarea acestora şi denumirea agenţilor vânzători;

Erată: Ministerul ar trebui să deschidă la sediul său o sala de lectură fără erori de lectură, la care să îl pună şef de tură pe domnul Giurgiu, cel care ştie să explice.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb