Distrugătorul american USS Milius a navigat prin Strâmtoarea Taiwan

D.T.
Internaţional / 17 aprilie 2023

Distrugătorul american USS Milius a navigat prin Strâmtoarea Taiwan

Distrugătorul american USS Milius a navigat ieri prin Strâmtoarea Taiwan, revendicată de Beijing, informează Agerpres.

USS Milius "a efectuat un tranzit de rutină prin Strâmtoarea Taiwan duminică, în apele unde libertatea de navigaţie şi de survol în mare înaltă se aplică în conformitate cu dreptul internaţional", a indicat marina americană.

"Nava a tranzitat printr-un coridor în strâmtoare situat dincolo de orice mare teritorială a unui stat costier", a adăugat marina, potrivit căreia "armata americană zboară, navighează şi operează peste tot acolo unde dreptul internaţional o permite".

Beijingul a declarat astăzi că a supravegheat trecerea unei nave de război american prin strâmtoare, şi a acuzat Washingtonul că face "zgomot mediatic" în jurul prezenţei distrugătorului.

Forţele chineze din zonă "menţin în permanenţă un nivel înalt de alertă şi apără cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţionale, precum şi pacea şi stabilitatea regionale", a afirmat Shi Yi, un purtător de cuvânt al armatei.

China priveşte cu nemulţumire apropierea din ultimii ani între autorităţile taiwaneze şi SUA, care, în pofida absenţei unor relaţii oficiale, furnizează insulei un sprijin militar substanţial, adaugă sursa citată.

Beijingul consideră Taiwanul drept o provincie pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului după sfârşitul războiului civil chinez în 1949.

Săptămâna trecută, USS Milius a navigat în apropierea insulelor Spratleys din Marea Chinei de Sud, revendicate de Beijing. Guvernul chinez a denunţat o "intruziune ilegală".

Trecerea navei de război americane prin proximitatea Taiwanului intervine la o săptămână după ample exerciţii militare chineze în jurul insulei.

Timp de trei zile, nave şi avioane militare chineze au simulat o "blocadă" a insulei, ca reacţie la întâlnirea avută în California de preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor americane, Kevin McCarthy.

Exerciţiile s-au încheiat pe 10 aprilie, dar nave şi avioane militare chineze au continuat să circule în împrejurimile Taiwanului.

Astăzi, Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că a detectat patru nave şi 18 avioane chineze, dintre care patru au pătruns în zona de identificare de apărare aeriană (ADIZ) a Taiwanului. Aceasta nu este identică cu spaţiul arian al insulei, incluzând o zonă mult mai mare, care se suprapune peste o parte a ADIZ a Chinei şi chiar o porţiune a continentului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. China condamna actiunea,sunt ingrijorati si au in vedere

    contra actiuni nedemocratice 

    1. Au trimis o mmini nava ,pentru orce eventualitate. E pentru prima data cand SUA se lauda ca a trimis o nava intr-o zona calduta (nu fiebinte) Tara ,ce se considera buricul pamantului, care nu cerea si nu dadea nimanui expolicatii pentru actiunile ei.Lumea e in schimbare ...VIZIBIL

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb