Dividende printre zăbrele la SIF Banat-Crişana

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 martie 2015

Dividende printre zăbrele la SIF Banat-Crişana

23% din acţiuni sunt la grupul concertat cu Bîlteanu

Se reiau alegerile pentru trei locuri în CA

Conducerea SIF1 Banat-Crişana a propus acordarea unor dividende de 0,1 lei/acţiune din profitul de 134,17 milioane de lei, pe anul trecut, după doi ani în care câştigurile nu au fost distribuite.

Către acţionari ar urma să meargă 54,88 milioane de lei din profit (40%), în timp ce 79,28 milioane de lei ar fi destinate finanţării companiei, în cazul în care Adunarea Generală din 28 aprilie aprobă propunerea.

Unii acţionari speră însă că se va coagula un grup de acţionari, care să propună distribuirea unor dividende mai mari, considerând că nu există motive pentru lăsarea a 60% din profit în companie, pe mâna conducerii, după doi ani de "secetă".

Nemulţumiţii sunt supăraţi şi de faptul că, pe ordinea de zi, se regăseşte şi descărcarea de gestiune a consiliului de administraţie pe 2014, în condiţiile în care doi foşti administratori - Dragoş Bîlteanu şi Najib Lakis - se află în arest, din luna decembrie, fiind acuzaţi de delapidarea SIF1 şi manipularea pieţei de capital.

Alte voci consideră însă că, tocmai în acest context, este discutabil dacă profitul trebuie sau nu împărţit, până când nu se lămureşte situaţia celor doi şi a eventualului prejudiciu produs companiei.

Procurorii au identificat un grup care acţiona concertat cu Dragoş Bîlteanu acesta având în posesie 25% din acţiunile SIF Banat-Crişana, în condiţiile unei limite legale de 5%. De altfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară a limitat voturile grupului de off-shore-uri concertate cu Bîlteanu, la 5%, de la 23,46%, înainte de Adunarea Generală de la începutul acestei luni, când au fost organizate alegeri pentru patru locuri în Consiliul de Administraţie. Grupul este obligat să revină în pragul legal, în termen de trei luni de zile de la data deciziei ASF.

Deşi procurorii consideraseră că în acest grup se găseşte şi SIF4 Muntenia (SIF1 deţine SAI Muntenia Invest, administratorul SIF4), ASF nu s-a atins de pachetul acesteia (la 30 septembrie 2014, SIF4 avea 3,86% din SIF1, însă unele surse spun că s-ar fi apropiat de 5%).

La alegerile organizate la începutul acestei luni, doar Bogdan Drăgoi a reuşit să obţină un loc de administrator dintre cele patru libere, întrucât ceilalţi candidaţi nu au întrunit numărul de voturi necesare.

Astfel, pe 28 aprilie, SIF1 va organiza o nouă rundă de alegeri pentru cele trei posturi de administrator vacante.

ASF le-a retras avizele lui Dragoş Bîlteanu şi Najib Lakis, în urma arestării lor preventive, în decembrie, iar alţi doi administratori, Ali Lakis şi Adrian Petreanu, au demisionat, în perioada arestării colegilor lor din CA.

Acţionarii SIF1 vor decide în AGA din aprilie şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2015, precum şi remuneraţia cuvenită membrilor Consiliului de Administraţie.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Stefan Dumitru, vicepresedinte CA declara cu mandrie despre marile reduceri de costuri din activitatea curenta si cresterea profitului.

    Are dreptate, pentru reducerea costurilor salariale, singurele cae au scazut, de la 7.2 mil lei in 2013 la 5.3 mil lei in 2014, Dragos Bilteanu a fost remunerat cu 718.763 lei, iar pentru cresterea cheltuielilor cu tertii de la 2 .5 milioane lei la 17.6 milioane lei, ar trebui premiat, nu-i asa!!! 

    Avand in vedere ca nimeni, absolut nimeni, auditori, controlleri si controlori, administratori si directori, nu a sesizat nici cel mai mic conflict direct sau indirect de interese cu SIF Banat-Crișana sau societățile controlate de aceasta, nici o finantare prin interpusi a afacerilor proprii ale lui Dragos Bilteanu sau Najib El Lakis din fondurile SIF1, nici o singura incalcare a codului de etica si conduita in afaceri, adoptat de CA a SIF1, care cuprinde o serie de reguli obligatorii pentru conducere și angajați în scopul protejării interesului acționarilor SIF Banat-Crișana și a integrității pieței, inseamna ca Dragos Bilteanu trebuie sa revina urgent si sa-si continue politica investitionala de succes si programul de eficientizare a activitatii prin micsorarea in continuare a costurilor curente.

    1. Sa revina urgent ca nu mai sunt locuri la bulau....

      Trebuie bagata in schimb babutzele care au furat gaini

      Frumoasa tara....pacat ca e locuita ! 

    Inca o data se dovedeste ca ASF a gresit. Trebuiau suspendati si ceilalti 3 membrii ai CA la SIF1. Nu stiu ce au semnat , sau n-au semnat pe acolo, dar faptul ca n-au miscat in front in fata lui Bilteanu ar fi fost un motiv suficient sa fie schimbati si ei. La SIF1 trebuiau alesi 7 membrii noi in CA si nu 4 .

    Lipsa de transparenta la SIF1 este jenanta. M-am saturat de scenarita asta. De cand exista sifurile astea nu se investeste decat pe zvonuri. Daca dupa 3 ani propui un astfel de dividend nesimtit , ar fi fost frumos sa iesi si cu niste declaratii. Stiti , noi acum va dam un dividend mic pentru ca vrem sa : facem investitii in urmatoarele ... , sa cumparam Posta Romana ( asa cum ne aburea Bilteanu), sa facem rascumparari in viitorul apropiat . Orice manager responsabil iese si declara ceva. Astia nimic, dar nimic. As vrea sa stiu si eu ce urmariti sa faceti in viitorul apropriat.  

    1. Daca la completarea CA se va folosi metoda votului cumulativ, "ceilalati 3 membrii" sunt automat considerati demisi si inscrisi pe lista candidatilor. Asa ca nu te mai vaicari degeaba! Lasa povestile si treci la fapte.

      Cum nu au iesit cu declaratii????

      „Conduce rea SIF Banat-Crișana va avea ca prioritate strategică derularea unui proces investițional concentrat pe creșterea rentabilității activelor administrate, cu asigurarea unei diversificări prudente a portofoliului și un nivel crescut de venituri generate pentru Societate. 

      Sunt avute în vedere proiecte investiționale în sectoare cu potențial de creștere și identificarea de companii cu potențial de dezvoltare pe termen mediu care să ofere un raport risc / rentabilitate cât mai mic. 

      conducerea apreciază că un program de răscumpărare de către societate a propriilor acțiuni ar fi benefic pentru acționarii săi, putând conduce la diminuarea discount-ului la care se tranzacționează acțiunile SIF1. 

      Nu în ultimul rând, vom urmări intensificarea comunicării cu acționarii și diversificarea canalelor de comunicare cu investitorii și analiștii, pentru a crește vizibilitatea SIF Banat-Crișana și furnizarea celor mai relevante informații privind evoluția Societății.” 

      Iti place limbajul asta in care vor face nu chiar totul, dar mult mai mult decat ar fi putut sa fi facut in conditii nedefinite si nestiute de nimeni. Singura certitudine sunt cheltuielile cu prestatia manageriala de exceptie, mai ales in ce priveste managementul riscului, prin care SIF1 a reusit sa piarda 10 milioane de lei pe investitii de 21 milioane lei in instrumente derivate.  

      Sa speram ca deficitul major de transparenta in ceea ce priveste „cele mai relevante informații” despre misterioasele investitii in certificate minilong SIF4, care au fost sau s-au transformat in certificate Pnote SIF4, ale unei banci care a vandut nu stiu ce filiala, miscare care a dus la inregistrarea unei pierderi certe de 5 milioane lei, si potentiale de vreo inca 5 milioane lei, nu se va mai repeta si nu va ramane nepenalizat.

      ar trebui sa vorbeasca putin si despre recuperarea pagubei facuta de seful lor, insusi tarul sifurilor.

    cum sa-i suspende cand asf aplica taxa de protectie si era in cardasie cu vechea conducere. Ursache dormi linistit oare ?

    La sif1 trebuie acordate dividendele cuvenite pe 3 ani,intrucat cum au aratat procurorii DIICOT bilteanu&co aveau cu mult peste limita legală (de fapt mai aveau putin si trebuiau sa faca oferta de preluare...),DECI:Votul prin care s-a decis neacordarea de dividende e ILEGAL!

    1. CORECT

      Dar lumea e ocupata cu Vanghelie etc etc 

    CRED CA LA POZA INFRACTORULUI BALTA LIPSESC 2 -3 BARE GROASE PE DINAINTEA RATULUI !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb