Evaluarea realizată pentru divizarea Compa Sibiu (CMP) prezintă cea mai flagrantă discrepanţă din ultima vreme dintre activul net al unei companii şi preţul stabilit de evaluator pentru acţionarii care şi-ar fi exercitat dreptul de retragere, dacă operţiunea ar fi fost dusă la îndeplinire.
Consiliul de Administraţie al companiei dorea să transfere aproape jumătate din activele Compa într-o altă societate nelistată, cu activităţi în domeniul imobiliar, în ideea de a separa operaţiunile de producţie a componentelor auto de cele imobiliare, deoarece cele două activităţi necesită resurse diferite, se adresează unor segmente de piaţă diferite, au active şi pasive distincte etc. Pe scurt, eficientizarea şi dezvoltarea celor două tipuri activităţi, după cum se arată în proiectul de divizare.
Board-ul a anunţat că are în vedere o potenţială divizare în data de 10 noiembrie 2023, iar în a doua parte a lunii a informat piaţa cu privire la numirea societăţii Value Management Consult SRL din Arad drept expert evaluator. Anunţul divizării a dus la o creştere a preţului acţiunii Compa cu peste 40%.
În data de 21 decembrie compania publică proiectul de divizare, ce implica transferul către o societate nouă numită Compa SIB Imobiliare a 44,2% din activul net al Compa care, la finele anului 2022, data de referinţă pentru divizare, se ridica la 497,1 milioane lei, echivalentul unei valori contabile pe acţiune de 2,271747 lei. Dar evaluatorul a stabilit un preţ de retragere din societate pentru investitorii care nu ar fi fost de acord cu divizarea de 0,6001 lei pe titlu, cu 74% mai mic decât valoarea contabilă şi cu 32% sub preţul acţiunii CMP din piaţă dinaintea publicării proiectului. La nivelul întregii companii, valoarea activului net pe care conducerea Compa dorea să-l transfere către Compa SIB Imobiliare era de 219,8 milioane lei, dar pe care Value Management Consult îl evaluase la circa 57 milioane de lei.
Practic, conducerea Compa a făcut în ultimii ani investiţii în active imobiliare din banii companiei, adică a tuturor acţionarilor, pe care acum voia să le transfere laolaltă cu alte active într-o societate nelistată nouă, deci care nu s-ar fi aflat sub supravegherea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
De exemplu, divizarea presupunea transferarea activelor Arini Hospitality, societate turistică deţinută de Compa în proporţie de 100%. Arini a fost înfiinţată în 2021, prin aportul a două milioane de lei şi a unei clădiri administrative din Sibiu, banii şi activul imobiliar fiind ale Compa. La finele anului 2020, Arini Hospitality era evaluată la 19,7 milioane de lei, conform raportului anual al companiei.
Prin divizare, Arini şi alte active ar fi fost transferate într-o societate din care investitorii nu ar mai fi putut să-şi vândă lesne acţiunile şi nu ar mai fi avut protecţia ASF, iar celor care nu ar fi fost de acord cu operaţiunea, Compa le-ar fi plătit doar un sfert din activul net. Asta, în urma retragerii dintr-o societate ce transfera eminamente active imobiliare.
• Compania nu a publicat raportul de evaluare, astfel încât nu ştim cum Value Management Consult a estimat valoarea Compa
În luna ianuarie compania a decis întreruperea procesului de divizare la solicitarea unor clarificări primite din partea investitorilor şi pentru reanalizarea aspectelor operaţiunii propuse, inclusiv din perspectiva elementelor de evaluare. "Se va reveni ulterior cu o decizie cu privire cu oportunitatea parametrilor divizării şi continuării acestui proces", se arată în raportul companiei de la BVB.
Până acum, Compa nu a mai anunţat nimic în legătură cu divizarea. Ziarul BURSA a solicitat recent mai multe detalii în legătură cu intenţiile coducerii companiei privind operţiunea de piaţă, dar nu a primit niciun răspuns.
De asemenea, compania nu a mai publicat nici raportul de evaluare (care nu este similar cu proiectul de divizare), astfel încât nu ştim cu s-a ajuns la o valoare cu 74% mai mică decât activele nete. Încă de acum două luni am cerut detalii despre evaluare de la Value Management Consult, dar societatea nu a răspuns solicitării noastre.
În schimb Autoritatea de Supraveghere Financiară ne-a răspuns, înainte de întreruperea procesului de divizare a Compa, că autoritatea în măsură să emită un punct de vedere competent cu privire la un raport de evaluare este ANEVAR.
"Cu toate acestea, în conformitate cu atribuţiile specifice şi cu respectarea limitelor de competenţă deţinute, ASF monitorizează situaţia societăţii în contextul unei potenţiale operaţiuni de divizare, urmând să fie analizate aspectele asociate acestei operaţiuni şi, după caz, dispuse măsuri specifice inclusiv din perspectiva asigurării respectării drepturilor acţionarilor", ne-a mai transmis ASF.
În scurt timp Compa a întrerupt operaţiunea de divizare, poate şi în condiţiile în care în acţionariatul companiei se află fondurile de pensii Pilon II administrate de NN şi Carpathia.
Dar anunţul intenţiei de divizare a creat anumite aşteptări în rândul investitorilor care ulterior, odată cu publicarea preţului pe care l-ar fi primit cei care s-ar fi retras din societate, au fost spulberate. Sunt investitori care ne-au spus că, imediat după ce au aflat evaluarea făcută de Value Management Consult şi-au vândut deţinerea în Compa. Or, astfel de situaţii nu pot decât să distrugă încrederea în mărunta noastră platformă bursieră.
1. Anonim
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2024, 01:22)
Va rog sa investigati si cazul EFO!
Si poate o corelati cu explozia pretului COMCM, nejustificata de altfel. Care o fi legatura?!
1.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 06.03.2024, 10:20)
...
1.2. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 06.03.2024, 13:05)
...
1.3. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 06.03.2024, 16:22)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2024, 04:54)
Multumim domnule Iacomi! Informatii foarte utilă.
2.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 06.03.2024, 10:21)
...
3. Solid articol
(mesaj trimis de Focal în data de 06.03.2024, 07:51)
Sincere felicitari pentru articol!
Apreciez in mod deosebit remarca legata de nepublicarea raportului de evaluare. Pentru o societate listata pe segmentul principal, parte din BETPlus, cu mkt. cap. de peste 150 de mil., tu ca si conducere sa ascunzi de actionarii minoritari raportul, mai ales in contextul in care vine cu "gluma" asta de pret, pare o super marlanie.
In ceea ce priveste ANEVAR, faptul ca refuza sa raspunda mi se pare cel putin trist, desi, din pacate, nu ma surprinde. Personal ma bucur ca ajunge in sfarsit pe agenda discutia despre asociatie pentru ca din prezentarea de pe site-ul lor mie nu imi reiese faptul ca ar fi impartiali. Reproduc doar doua fraze:
1. "ANEVAR are drept scop... reprezentarea și protejarea intereselor profesionale ale membrilor săi...".
2. "Apără prestigiul și independența profesională a membrilor săi în raporturile cu autoritățile publice, organismele specializate precum și cu alte persoane fizice și juridice din țară și din străinătate".
Ce intuiesc eu de aici e ca nu doar ca nu ati primit un raspuns pana la publicarea acestui articol, ci ca nu veti primi unul deloc. Sper sa ma insel, dar eu nu vad plauzibil un scenariu in care sa vina ANEVAR sa zica: "da, asa este, chestionabil acest pret, revenim cu un punct oficial de vedere".
Cu stima,
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2024, 08:56)
adevarul e ca ne apara ASF de ne rupe .ASF e o cloaca de frip turisti bine platiti, suficienti si aroganti rupti de toate in castelul lor de aur.Asa pot sa existe cazuri ca compa ( am scris intentionat asa).Oricum stie naiba ce e acolo.Mafia din Sibiu.Numai nebun sa fii sa bagi bani in COMPA acum.
5. Ursul trece .... primele speciale vin..... ANEVA
(mesaj trimis de Cititorul în data de 06.03.2024, 11:12)
ASF - cu membri numiti exclusiv pe criterii politice își fac treaba exact precum politicienii care i-au numit acolo! Răspund doar în fața celor care i-au numit acolo, acționează doar în interesul acestora, așa că micul acționar nu are motive să-și pună vreo speranță în faptul că această instituție chiar își va îndeplini rolul presupus sau invocat
ANEVAR - în aceste cazuri sunt însusi făptuitorii hoției în favoarea actionarilor majoritari (bineînțeles absolut dezinteresați) prin întocmirea de rapoarte de evaluare care nu respecta câtuși de puțin standardele de evaluare pe care ei înșiși le invoca și niciun raționament logic sau de bun simț
Doar așa putem avea companii imobiliare evaluate cu valori cuprinse 25% din VAN (Compa) sau 50 % din VAN (Mecanica Fină). Foarte probabil, nu sunt doar acestea.
Măgăria făcută e atât de evidentă încât e vizibilă si de pe lună dar ASF-ului nu i se pare nimic în neregulă!
6. fără titlu
(mesaj trimis de Alert în data de 06.03.2024, 11:20)
Neregularități la compania asta se întâmplă de ani de zile, dar la noi toate sunt ok. Stăm liniștiți că ASF veghează, la fel ca și acum. Probabil dacă nu s-ar fi trezit vreun fond să conteste evaluarea, divizarea ar fi mers mai departe fără nici o problemă. Compa e o societate pe care au pus mana niște jegoși de oameni, probabil securiști cu acte în regulă, care de-a lungul timpului si-au văzut doar de propriile interese.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Flo în data de 06.03.2024, 11:51)
Ce usor sti tu sa arunci jigniri fara sa cunosti situatia...
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de Silviu în data de 06.03.2024, 12:41)
Sa ști ca are dreptate. Eu ii cunosc foarte bine pe cei de la Compa și știu de ce sunt în stare. Sincer sa fiu, ma așteptăm la o asemenea cotcarie de la ei. Cred ca de la început s-au gândit la aceasta portiță.
Nu este prima data, când cei care conduc Compa, fac ceva în detrimentul acționarilor. Pentru ei, întotdeauna a existat o portita. Din 1999, de când acești smecherasi au înhățat Compa, au făcut ce au vrut. Cred ca as putea scrie o carte despre ei. Au manipulat și acaparat.
6.3. Ai dreptate! (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de Axxa în data de 06.03.2024, 16:49)
Chiar si pe vremea cand mai dadeau ceva dividende, randamentul era penibil. Ulterior au bagat tot in imobiliare si acum le separa cum vor ei.
7. fără titlu
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 06.03.2024, 12:02)
Subscriu la ideile articolului. Evaluatorii au propriul mod de a functiona si de a intelege o problema, care nu intotdeauna coincide cu situatia reala si cu bunul-simt economic. De aici apar si evaluari strambe, uneori prea mici (ca in cazul de fata), alte ori umflate.
In acelasi timp, este interesant de vazut si ce i s-a cerut sa evalueze pentru retragere (valoarea unei actiuni a societatii rezultate din divizare sau valoarea unei actiuni Compa), la ce moment (inainte sau dupa divizare) si pe ce date (2022, jumatatea lui 2023, etc). Daca, de exemplu i s-a cerut sa evalueze Compa dupa divizare, iata beleaua
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Dan în data de 06.03.2024, 13:19)
Aici e vorba de lipsă de corectitudine în întocmirea raportului de evaluare, fapta comisă cu bună știință (dar cu rea intenție), de cârdășie cu acționarul majoritar în defavoarea acționarilor minoritari.
La discrepanța uriașă care s-a ajuns între valoarea activului net și valoarea rezultată din raport (inclusiv pentru companii profitabile care activează in domeniul imobiliar precum MECE (Mecanica Fină), careia i- s-a s-a făcut cu putin timp in urmă evaluari de active în alte scopuri iar de atunci aceasta a inregistrat doar plus valoare), mai poate crede cineva ca a fost vorba doar de simplă neglijență sau avem de a face cu o complicitate evidentă în denaturarea realitatii?
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2024, 15:48)
La bvb, baietii destepti fac bani din insideinfo, pestisorii inoata si ei sa miste apa...manatze, cat ai luat de la deac? Tentativa de infracțiune ramane asa?
9. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 06.03.2024, 17:16)
De asemenea,de evitat și do not trust:MetaEstateTrust,UCM Reșita,Romcab,Norofert și sigur mai puteti adăuga voi altele
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2024, 17:37)
Efo, Transi, Ever
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2024, 23:30)
Andrei, am intrebat ASF pe instagram de ce accepta toate magariile - EFO, Compa, Vivre... peste cateva ore si-au restrictionat profilul. Buuun. Se tem!