Trăim timpuri ciudate. Am început să ne obişnuim cu orice. Ne-am blocat într-o aşteptare. Cât va mai dura căderea în gol? Nu ştim. Doar sesizăm, blazaţi, cum lucrurile o iau la vale.
La Teatrul Naţional din Bucureşti s-a organizat, de curând, o gală de film. Pe scenă s-a urcat o trupă de manele. "Solistul" era în maieu. Se pare că au fost câţiva actori care au părăsit sala. Dar publicul a rămas. "Se sparie gândul" să vezi că mulţi au rămas pe loc. Chiar nu mai există un minim res-pect pentru un lăcaş de cultură? Se pare că nu.
Socialiştii au numit un secretar de stat la Cultură. Omul se pare că lucrase la o companie de canalizare din Gorj. A fost întrebat de un ziarist ce legătură are el cu Cultura. Răspunde că... are un unchi arheolog şi a discutat cu el.
Instituţiile statului numit România au ajuns simple liste de funcţii de conducere. Nu contează ce scrie pe placa de la intrare, pentru că singura preocupare a partidului de guvernământ este să facă numiri. Nu are importanţă nici calificarea. Totul e să ţină locul ocupat.
Ajung în funcţii personaje care te fac să te iei cu mâinile de cap. Avocatul unui manelist a fost numit agent al României la CEDO. Aşa-zisa ministră a Mediului a discutat un sfert de oră despre poluare în timp ce stătea cu motorul maşinii pornit. Teodorovici-Dis-cotecă, cel care a produs haos în sectorul bancar, face declaraţii din cele mai nebuneşti. Mai nou, vrea să legalizeze canabisul. Spune el, "în scop medical". Nimeni de la Sănătate nu a venit cu o asemenea idee, aşa că vorbeşte Mafalda de la Finanţe.
După ce au făcut praf instituţiile din România, socialiştii din gruparea Teleorman au pus gând rău instituţiilor europene. Un parlamentar PSD spune că România nu trebuia să adere la instituţia Procurorului European. Totuşi, a aderat, aşa că nu se prea înţelege care e mesajul... Cumva ca România să se retragă, formal, din acest mecanism? Dar e posibil, legal vorbind? Până se lămuresc ei, actualul ministru al Injus-tiţiei a plecat în concediu, suspendând procedura de selecţie a reprezentanţilor României în acelaşi Parchet european. După toate probabilităţile, asta înseamnă că la data stabilită, România nu va avea procurori în structura respectivă. Este acesta un boicot? Posibil, dar nedeclarat.
Nici instituţia referendumumului nu stă mai bine. Klaus Iohannis vorbeşte din 2017 despre un referendum pe Justiţie. Acum, după aproape doi ani, ne spune că este "aproape hotărât" să convoace un referendum. Sper să se decidă până la alegeri. Problema fundamentală, în acest caz, este următoarea: de ce alegătorii ar mai merge la un referendum când există deja unul, acela din 2009 cu reducerea numărului de parlamentari şi Parlament unicameral, validat de Curtea Constituţională, dar niciodată aplicat de actuala clasă politică? Şi, dacă îmi aduc bine aminte, Klaus Iohannis s-a numărat printre aceia care nu au dat două parale pe acel referendum. Şi nici pe acela cu votul în două tururi. Aşa e cu "instituţia referendumului": dacă eşti politician în România, este bună doar atunci când îţi convine.
Principala metodă de şubrezire a instituţiilor este însă alta. Regimul Drag-nea 3 tot numeşte "consilieri onorifici". Nu îmi este clar dacă aceşti oameni au drept de semnătură, maşină de serviciu, salariu şi alte cele. Dacă nu, atunci care e scopul lor?
Dar dacă da, atunci avem o problemă cât casa. Constituţia cere ca func-ţiile publice să fie separate, cu excepţia celor de parlamentar şi ministru. Rezultă de aici că nu poţi avea un parlamentar care e "consilier onorific" sau orice altceva. Cu toate acestea, în regimul Dragnea 3 se poate. Înţeleg că unul dintre aceşti "onorifici", un infractor condamnat la 8 ani de puşcărie, e la "servici", face Bugetul şi conduce şedinţe de Guvern.
Aceşti "consilieri onorifici" au un singur scop. Sabotarea instituţiilor de stat. Când eşti "onorific" nu răspunzi prin mecanismele normale. Nu dai sea-mă Parlamentului. Nu trebuie să apari în faţa presei (decât dacă vrei să faci circ). Etc.
Regimul Dragnea 3 a sabotat şi ins-tituţia Prim-ministrului. În această funcţie a fost paraşutată o fantoşă, a cărei reacţie elementară la orice întrebare raţională este: "Să întreb la Partid!". Iar Partidul înseamnă baronii. Iar baronii înseamnă Liviu Nicolae Drag-nea. Nu este clar însă pe cine mai întreabă Liviu Nicolae Dragnea... Probabil pe nişte consultanţi. Habar nu avem. Exact asta este ideea.
Am ajuns să nu mai ştim exact nici dacă omul mai e în stare să mai conducă ceva. Acum două săptămâni l-au apucat şalele. (Exact când trebuia să fie la tribunal, dar asta e sigur o coincidenţă). A dispărut. Nu se ştie în care spital, nu se ştie cine a plătit, dacă trebuie operat etc. Cândva, eram informaţi. Acum nu mai este cazul. Omul a revenit, dă ordine în stânga şi în dreapta. Trebuie să vină cu lista de europarlamentari, are treabă, nu?... Trebuie trimişi la "Bruxel" vreo zece supăraţi de profesie, care să dea de pământ cu instituţiile europene. Le rezolvăm şi pe astea!