DN AGRAR obţine o cifră de afaceri de 116 milioane de lei şi dublează profitul net la 22 milioane de lei în primele 9 luni

A.F.
Piaţa de Capital / 28 noiembrie 2023

DN AGRAR obţine o cifră de afaceri de 116 milioane de lei şi dublează profitul net la 22 milioane de lei în primele 9 luni

DN AGRAR Group, cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie de lapte de vacă şi producţie vegetală, continuă să îşi consolideze poziţia de lider, înregistrând în primele nouă luni ale anului 2023 o cifră de afaceri de 115,9 milioane de lei, o creştere de 12,4% şi un profit net de 22,3 milioane de lei, un avans de 110,8%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, rezultatul operaţional al grupului a crescut cu 79,3%, până la 33,2 milioane de lei, într-un context în care preţul laptelui şi cerealelor a scăzut. Compania a obţinut venituri mai mari susţinute de creşterea efectivului de animale şi a producţiei de lapte, optimizarea costurilor de producţie şi noile investiţii în automatizare.

Jan Gijsbertus de Boer, Preşedinte al Consiliului de Administraţie, CEO, DN AGRAR Group:

"Prin adoptarea practicilor durabile şi a tehnologiilor moderne ne-am asigurat atât calitatea, cât şi sustenabilitatea dezvoltării afacerii. Ne-am concentrat în direcţia investiţiilor operaţionale asumate, atât în ceea ce priveşte extinderea capacităţii de producţie în fermele curente, cât şi privind pregătirea şeptelului de bovine tinere pentru proiectul Straja pe care îl vom lansa anul următor. Ne pregătim proiectele pentru 2024, inclusiv continuarea instalării de roboţi în ferme, a panourilor fotovoltaice şi dezvoltarea fabricii de compost, conform planului de investiţii", a spus Jan Gijsbertus de Boer, Preşedinte al Consiliului de Administraţie, CEO, DN AGRAR Group

În primele nouă luni ale anului 2023, şeptelul de animale deţinut de DN AGRAR, compus din vaci de muls şi tineret bovin, a ajuns la aproape 13.000 de capete, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022. Cantitatea de lapte livrată a fost de 41 milioane de litri, un avans de 15,8% faţă de perioada similară din anul precedent.

Principalele elemente ale contului de profit şi pierdere şi bilanţului în primele 9 luni din 2023:

Veniturile din exploatare au crescut cu 21,6%, până la 180,9 milioane de lei.

Veniturile din producţia vândută au fost în sumă de 115,4 milioane de lei, înregistrând un avans de 13,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

Veniturile din subvenţii de exploatare au crescut cu 115,9%, până la valoarea de 18,5 milioane de lei. Subvenţiile primite prin APIA sunt pentru teren agricol şi producţia de lapte crud şi se acordă în funcţie de numărul de animale deţinute şi de suprafaţa de teren folosită, în baza cererilor formulate de organizaţie.

Creşterea numărului de animale direct productive în fermă şi a suprafeţelor lucrate pentru asigurarea necesarului de furaje au dus la creşterea cu peste 13,4% a cheltuielilor din exploatare, până la 147,7 milioane de lei.

Activele totale ale grupului au crescut cu 10%, ajungând la 258 milioane de lei.

Datoriile pe termen scurt sunt la acelaşi nivel cu sfârşitul anului 2022.

Soldul datoriilor pe termen lung este de 94,2 milioane de lei.

DN AGRAR Group, formată din 15 societăţi, din care 4 ferme specializate în creşterea bovinelor de lapte şi producţia de lapte de vacă, desfăşoară o activitate integrată oferind inclusiv servicii de logistică şi transport de lapte de vacă la nivel naţional şi european. În domeniul cerealelor, grupul cultivă peste 7.000 de hectare, cu cereale şi furaje, în principal pentru a asigura hrana animalelor din ferme. Obiectivul este de a ajunge la 10.000 de hectare prin achiziţia altor ferme.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. firma asta o sa performeze in urmatorii ani foarte bine daca isi finalizeaza investitiile

    la anul vor avea cateva mii de vaci in plus, statia de compost in functiune care va aduce venituri 

    iar de transparenta si management jos palaria  

    nu cred ca are egal la BVB

    Bento si DN sunt cele mai transparente in relatia cu investitorii, fiind companiile la care am cea mai ridicata expunere din portofoliu. Raportul de astazi a fost o surpriza extrem de placuta, deoarece, conform calculelor privind pretul mediu al laptelui (euro/100 kg, Comisia Europeană), profitul la 9 luni ar fi trebuit să fie aprox. 18 mil lei. Restul, până la 22 (defapt, operațional 26) este rezultatul prețului negociat cu Lactalis, creșterii efciienței, managementului performant, în general. SUPER DN!

    1. Ai uitat sa calculezi subventia si faptul ca ei incaseaza mult mai mult decat alti fermieri pentru ca si-au spart activitatea pe mai multe firme. Fara acest "detaliu minor" profitabilitatea DN ar fi ridicola in comparatie cu ceea ce vezi.

      Si nu uitati ca se apropie ziua in care in Uniunea Europeana vor fi limitate subventiile (propunerea este la 100.000 plafon maxim). Acum refa calculele si vezi cat de profitabila ar putea sa mai fie DN dupa 2027 sau 2032, asta ca sa stii cat PER merita sa iei in calcul.

      Iar dupa ce se inchid operatiunile Lactalis in Romania, ia vezi ce costuri de transport o sa aiba DN pana la Cluj-Napoca sau pana la Brasov. Nu de alta, dar deja s-au apucat sa curteze Napolactul pe fata, nu doar sa defileze in fata publicului credul cu cel mai mare grup de influenceri platiti din gros! 

      eu pe astea doua mizez, BENTO a crescut si mai e mult loc de crestere, CC e la inceputul cresterii la ce coontracte are deja

      daca fac si ei peste 10 milioane profit astept sa se dubleze pretul  

      Exact aceasta am gandit și eu. Am dublat recent expunerea pe CC și pe LIH.

      daca mai scad subventiile la toti de prin alte tari, dn agrar castiga enorm, nu va mai avea concurenta poloneza si ungara, isi dubleaza vanzarile si pretul laptelui va creste foarte mult

      sa nu uitam ca peste 50% din lapte este din import tocmai din cauza subventiilor mari pe care le primesc vecinii

      noi suntem mai ma urma cu subventiile, ar trebui sa mai creasca la noi nu sa scada  

      Aveți dreptate!

      Ei reușesc aici deoarece au replicat modelul de ferma integrata din Olanda. Până în 2027 multe se pot întâmpla, dar, până atunci vor fi în BET, iar prețul va fi depășit 3... 

      Parca spuneati ca ati accesat recent piata actiunilor.In asa scurt timp deja dati nu numai predictii despre firme,ba si despre cotatii si trend.Interesant!

      Si ce o sa faca polonezii si ungurii cu ditamai fermele? O sa faca concurenta productiei din tarile mai slabe, precum Romania: asa este de la intrarea in UE si asa o sa fie in continuare. Nu o sa dispara nici o concurenta, dimpotriva, ea se va accentua. Sunt domenii in agribusiness unde vest europenii au fost permanent mai eficienti decat romanii desi nu aveau aceleasi subventii nationale.

      ii vor bate ilandezii de la dn agrar cu tehnologie si management superioare

      Hahaha!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb