Procurorii DNA au finalizat, în luna decembrie 2020, 16 dosare având ca obiect fraude cu fonduri europene, în care au fost trimise în judecată 27 de inculpaţi - persoane fizice şi juridice, informează Agerpres.
În unul dintre dosare, SC Victor Construct SRL, una dintre cele mai cunoscute firme de construcţii din zona Moldovei, şi un reprezentant al acesteia au fost deferiţi justiţiei pentru folosirea de documente false în vederea obţinerii de fonduri europene.
Potrivit DNA, la data de 15 iunie 2015, între municipiul Iaşi, în calitate de beneficiar, şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a fost încheiat un contract de finanţare privind "Modernizarea legăturii rutiere Centrul Intermodal de Transport - Gara Iaşi". Ulterior, contractul în valoare de 18.225.379 lei a fost atribuit asocierii din care a făcut parte şi SC Victor Construct SRL.
În cursul anului 2015, un reprezentant al acestei firme a depus la UAT Municipiul Iaşi documente inexacte referitoare la preţul real de achiziţie a unor materiale folosite în cadrul contractului menţionat, astfel încât beneficiarul, în necunoştinţă de cauză, ar fi solicitat şi obţinut, pe nedrept, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, suma totală de 2.187.411 lei, sumă care ulterior a fost virată în contul SC Victor Construct SRL, transmite Agerpres.
Concret, inculpaţii ar fi declarat preţuri mai mari de achiziţie decât cele reale în cazul stâlpilor de iluminat, a corpurilor de iluminat şi a coşurilor de gunoi, aceştia urmărind obţinerea unui profit mult superior celui declarat pentru a câştiga licitaţia (de doar 2%), notează sursa citată.
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2.187.411 lei, reprezentând daune materiale rezultate din executarea contractului de finanţare încheiat pentru proiectul respectiv.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi.