Ministrul Educaţiei, Daniel David, a anunţat că planurile-cadru pentru liceu vor fi adoptate în luna mai, urmând ca, din 2026, elevii de clasa a IX-a să studieze după noile manuale. Reforma educaţională va include, printre altele, introducerea unei discipline dedicate artelor teatrale, menită să contribuie la dezvoltarea personală a elevilor.
• O nouă viziune asupra educaţiei
Ministrul Educaţiei a subliniat importanţa conţinutului noilor discipline, precizând că simpla existenţă a unor materii în curricula şcolară nu este suficientă. "Întrebarea este ce predai acolo şi cum organizezi conţinutul. De foarte multe ori am dat rateuri majore. Deşi aveam disciplina care exista şi în Statele Unite, şi în Franţa, şi în Germania, noi puneam nişte conţinuturi înspăimântătoare acolo, voiam să scoatem academicieni din zona liceului", a explicat ministrul. eforma va aduce schimbări importante în programa de liceu, punând accent pe abordări moderne ale predării şi pe dezvoltarea competenţelor aplicate. Implementarea va începe în mai 2025, urmând ca manualele să fie disponibile pentru elevi începând din 2026.
• Importanţa educaţiei teatrale în licee
Unul dintre aspectele inovatoare ale noii reforme este introducerea disciplinei "ARTE - educaţie vizuală, educaţie teatrală şi muzicală" pentru clasele a IX-a şi a X-a. Rectorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) "I.L. Caragiale", Liviu Lucaci, a evidenţiat rolul esenţial al artei teatrale în dezvoltarea tinerilor: "Teatrul este un instrument de ajutor. Nu este pentru a deveni artist, ci pentru a deveni cetăţean, liber şi fericit. Valoarea terapeutică a teatrului este cunoscută, iar prin acesta tinerii învaţă să colaboreze, să ia decizii şi să-şi exprime emoţiile." Actorul Vlad Ivanov a punctat, la rândul său, beneficiile studierii teatrului în licee. "Dacă faci actorie, dezvolţi vocea, înveţi să-ţi cunoşti corpul, îţi dezvolţi memoria, capeţi o capacitate senzorială fantastică, înveţi să-ţi gestionezi emoţiile. Nicio altă materie nu face ce face actoria."
• Un instrument esenţial în dezvoltarea tinerilor
Actriţa Oana Pellea a subliniat că teatrul le oferă elevilor un mediu în care să înveţe cu plăcere. "Trăim într-o epocă în care ne însingurăm din ce în ce mai tare. În teatru, nu poţi funcţiona decât împreună, înveţi disciplina, spiritul de echipă. Cred că e foarte important pasul pe care l-aţi făcut şi cred în acest demers." Noile planuri-cadru, care vor integra educaţia teatrală, au fost bine primite de reprezentanţii instituţiilor de artă, ai UNITER şi de actorii prezenţi la dezbaterea organizată la UNATC.
• Un viitor educaţional mai dinamic
Pe lângă avantajele oferite elevilor, educaţia teatrală va contribui la crearea unui sistem de învăţământ mai interactiv, centrat pe nevoile reale ale elevilor. Specialiştii consideră că această disciplină va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării personale şi emoţionale a tinerilor, oferindu-le un set de competenţe esenţiale pentru viaţa adultă.
Opinia Cititorului