DNA a extins urmărirea penală pentru spălare de bani în cazul Liei Olguţa Vasilescu

Mina Irina
Anticorupţie / 30 mai 2016

Lia Olguţa Vasilescu (Sursa foto: Facebook)

Lia Olguţa Vasilescu (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 12:22 Acuzaţii extinse pentru Olguţa Vasilescu: "Acest dosar mi se pare aberant"

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a fost citată astăzi în faţa procurorilor DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă că este cercetată pentru încă un cap de acuzare: spălare de bani, informează Digi 24.

Olguţa Vasilescu a stat circa 10 minute în sediul DNA. La ieşire, ea a confirmat că a fost chemată pentru a i se comunica extinderea acuzaţiilor. Este cercetată pentru splălare de bani. Concret, procurorii susţin că banii pe care i-ar fi strâns ilegal în campania electorală din 2012 ar fi fost trecuţi prin mai multe conturi, pentru a li se pierde urma.

"Este vorba despre o extindere pentru aceleaşi fapte. Din câte am văzut în procesul-verbal, este de săptămâna trecută, dar fiind campanie electorală, ultima săptămână de campanie trebuia să mă plimb şi eu pe aici, că asta este situaţia", a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

"Acest dosar mi se pare aberant", a comentat primarul Craiovei. "În secolul XX, primarii erau premiaţi pentru că boierii vremii le făceau donaţii pentru municipalitate ca să poată să facă parcuri, să poată să facă muzee şi aşa mai departe. În secolul XXI un primar este chemat la DNA în săptămâna alegerilor pentru faptul că a îndrăznit să văruiască nişte faţade în oraşul său. Este încă o încadrare, în rest nu este nimic", a adăugat Lia Olguţa Vasilescu.

Întrebată despre ce acuzaţie este vorba, primarul Craiovei a răspuns: "Spălare de bani. În rest nu este nimic modificat, dar este de campanie electorală".

Ea a precizat că deocamdată nu a dat nicio declaraţie în faţa procurorilor, dar se aşteaptă să se întâmple acest lucru în zilele următoare.

(M.I.)

-------------

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, s-a prezentat astăzi la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citată de procurori în dosarul în care este anchetată.

Lia Olguţa Vasilescu a fost chemată pentru a i se comunica că procurorii au dispus extinderea cercetărilor, potrivit unor surse din presă.

La sosire, primarul Craiovei a spus că va face declaraţii despre motivul prezenţei la DNA după întâlnirea cu procurorii, menţionează surse din presă.

"Bănuiesc că este ceva important. (...) Au mai fost audiaţi martori, dar nu mi se pare nimic interesant. (...) Mă aştept la ce este mai rău având în vedere faptul că este ultima săptămâna de campanie electorală şi nu au altă modalitate", a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

Ea este acuzată de luare de mită (patru infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infracţiuni) şi spălare de bani.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii non-profit, pentru patru infracţiuni de complicitate la luare de mită.

"În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Lia Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic", au reţinut procurorii.

Conform DNA, "donaţiile", estimate la 135.907 euro, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, cât şi în organizarea unor spectacole în susţinerea campaniei inculpatei.

De asemenea, în anul 2014, Lia Olguţa Vasilescu ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, printr-o asociaţie non-profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Concret, susţin procurorii, Lia Olguţa Vasilescu, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova să efectueze sponsorizări către asociaţia reprezentată de Elena Daniela Popescu, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a faţadelor unor clădiri din municipiul Craiova.

Anchetatorii au reţinut că oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de Lia Olguţa Vasilescu, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor.

"De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spaţiul public într-o emisiune televizată din 2 martie 2016", au mai constatat procurorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb