DNA a trimis în instanţă cazul Belina

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 28 iunie 2018

Direcţia Naţională Anticorupţie a decis ieri trimiterea în judecată a dosarului Belina, în care printre inculpaţi se numără Sevil Shhaideh, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Comunicatul DNA a fost emis chiar în timp ce în Parlament se dezbătea moţiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă.

În afara fostului ministru, mai sunt trimişi în judecată Stoian Ionela, fost director în cadrul Ministerului Agriculturii, şi Ionuţ Adrian Gâdea, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, ambii pentru complicitate la abuz în serviciu, Mariana Sanda Gheorghiu, Rodica Guşă, foste asistente regis­trator în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, pentru infracţiunea de fals intelectual.

În rechizitoriu întocmit, procurorii au reţinut că în anul 2013, prin acţiunea concertată a persoanelor de mai sus, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate, procurorii susţin că la iniţiativa lui Sevil Shhaideh a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale.

Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, şi nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

La rândul său, în aceeaşi perioadă, inculpata Stoian (fostă Vasile) Ionela, în calitate de director al Direcţiei Juridice din cadrul Ministerului Agriculturii, a ajutat la comiterea faptei prin neîntocmirea notelor cu observaţiile celor de la Justiţie şi Finanţe.

Pentru a nu atrage atenţia administraţiei publice centrale cu privire la existenţa unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina şi Braţul Pavel, s-a dorit obţinerea unor extrase de carte funciară "curate", în care să nu apară contractele de închiriere având ca părţi Administraţia Apele Româ­ne şi firma respectivă. Această activitate ar fi fost coordonată de inculpatul Gâdea Ionuţ, şi ar fi fost realizată efectiv, sub pretextul îndreptării unei erori materiale, de inculpatele Gheorghiu Mariana Sanda şi Guşă Rodica.

În cursul lunii ianuarie 2014, după adoptarea HG 943/2013 , Gâdea Ionuţ a făcut demersuri pentru încheierea a trei contracte de închiriere între Consiliul Judeţean Teleorman, pe de o parte, şi o societate comercială şi o altă persoană, pe de altă parte. Contractele au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani, fără organizarea unei licitaţii şi fără iniţierea şi parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu judeţean.

Conform procurorilor, prejudiciul total în respectivul dosar se ridică la 3.734.052 lei.

În vederea reparării pagubei produse prin infracţiuni, în cauză s-a dispus instituirea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb