DNA a trimis în judecată 15 inculpaţi pentru fraudă cu fonduri europene

Mirabela Vasile
Anticorupţie / 9 septembrie 2015

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a 12 inculpaţi şi trei firme care au săvârşit: complicitate la înşelăciune, fals în declaraţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune, abuz în serviciu, transmite un comunicat de presă.

Cei 12 inculpaţi sunt: Mazen Bachir şi Ziad Younes, Henri Marie Deniel Luc, Cristina Tudorache, Florea Dimitriu Ştefan, Mihail Iordache, Simona Mariana Luther, Ghassan Homsi şi Saad Khalil, Georgeta-Daniela Beşchia, Valeria Doina Buzea, Costin Gimi Palada, iar cele trei firme: Societatea de Construcţii Napoca SA, Sc Cast Srl şi Sc Passavant Energy & Environment Srl.

În rechizitoriul întocmit se arată: "În perioada 2011 - 2014, în contextul derulării unor programe finanţate din fonduri europene, inculpaţii Palada Costin-Gimi, Deniel Luc Henri Marie şi Tudorache Cristina au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat inculpaţii Younes Ziad şi Homsi Ghassan, pe parcurs aceştia fiind sprijiniţi de inculpaţii Iordache Mihail, Luther Simona Mariana, Bachir Mazen, Khalil Saad, toţi având scopul declarat şi urmărit de a obţine, prin mijloace nelegale, finanţarea europeană şi naţională.

1. Concret, la data de 06 aprilie 2011, între Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, în calitate de autoritate contractată şi SC Apa Canal SA Sibiu, în calitate de beneficiar, a fost încheiat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu - POS Mediu 2007-2013, contractul având ca obiect «Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov» în valoare totală de 421.453.177 lei fără TVA, din care 322.483.325,81 lei finanţare nerambursabilă.

În cadrul acestui contract, SC Apă Canal SA Sibiu a încheiat un număr de 11 contracte de lucrări şi patru contracte de servicii.

În ceea ce priveşte contractul având ca obiect proiectarea, elaborarea documentaţiilor pentru obţinere avize şi autorizaţii, DTAC, construcţie «Staţie de Epurare Ape Menajere Pentru Localitatea Ocna Sibiului», s-a publicat anunţul SEAP nr. 139441/5.10.2012. Conform celor înscrise în anunţul de participare, contractul era finanţat în proporţie de 76,54% fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu - POS MEDIU 2007-2013.

Pentru calificare, în ceea ce priveşte procedura licitaţiei, agenţii economici trebuiau să demonstreze, sub sancţiunea excluderii, faptul că au o «experienţă similară», respectiv că: «în ultimii 5 ani au dus la bun sfârşit lucrări de execuţie a cel puţin unei staţii de epurare a apei uzate cu o capacitate de minim 2000 PE», în cadrul unor contracte de proiectare şi execuţie.

La licitaţia organizată în data de 4 decembrie 2012, s-a prezentat şi SC De Construcţii Napoca SA, care a şi câştigat licitaţia, dovedind «experienţa similară» prin susţinerea acordată, în condiţiile art. 190 din OUG 34/2004, de către de către un terţ susţinător, respectiv societatea comercială Butec Sal, înregistrată în Liban.

De documentaţia respectivă, întocmită în fals, s-au ocupat inculpatul Deniel Luc Henri Marie, un presupus reprezentant al terţului susţinător împreună cu inculpata Tudorache Cristina, pe baza înţelegerii cu reprezentanţii SC De Construcţii Napoca SA.

Toate documentele întocmite în fals, care au produs efecte juridice, au fost autentificate la birourile inculpatelor Buzea Valeria Doina şi Beşchia Georgeta Daniela, care şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la legalizarea diverselor acte.

Despre documentele depuse în cadrul procedurii a luat cunoştinţă inculpatul Dimitriu Ştefan Florea, în calitate de administrator al SC De Construcţii Napoca SA, care le-a contrasemnat, inclusiv pe cele falsificate, deşi la dosarul de achiziţie a fost identificată o împuternicire prin care era mandată o altă persoană pentru semnarea oricărui document din procedura atribuirii contractului. În urma verificărilor efectuate a rezultat că această persoană nu a semnat niciun document în numele SC de Construcţii Napoca SA.

Întrucât, pe parcursul executării contractului, s-au înregistrat nereguli şi întârzieri, SC Apă Canal SA s-a adresat societăţii susţinătoare, respectiv în vederea implicării acesteia în executarea contractului, conform prevederilor legale.

În urma acestei notificări reprezentanţii SC Apă Canal SA au aflat că Butec Sal nu l-a împuternicit pe inculpatul Deniel Luc Henri Marie să angajeze societatea în acest proiect, că nu a acordat niciodată susţinere tehnică către Societatea De Construcţii Napoca SA, iar angajamentul ferm autentificat sub nr. 3875 din 18.12.2012 de inculpata Buzea Valeria Doina nu reprezintă realitatea. În continuare, reprezentanţii firmei Butec Sal au precizat că ei înţeleg să nu-şi îndeplinească obligaţiile din contract.

Urmare a acestei comunicări, la data de 31 decembrie 2013, SC Apă Canal SA Sibiu a reziliat contractul respectiv.

2. SC Hidro Prahova SA, al cărei acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Prahova, a fost beneficiarul finanţării europene alocate prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu - POS MEDIU, proiectului «Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Prahova», în valoare totală de 822.819.366 lei din care 548.313.554 lei contribuţie POS MEDIU 2007-2013, şi 274.505.812 lei, contribuţie beneficiar.

În calitate de beneficiar al acestui proiect, SC Hidro Prahova SA a organizat, prin intermediul Unităţii de Implementare a Proiectelor - UIP din cadrul companiei, licitaţiile pentru atribuirea tuturor contractelor de consultanţă şi execuţie.

În anul 2012, comisia de evaluare a ofertelor constituită la nivelul SC Hidro Prahova SA, din cele 7 oferte conforme depuse pentru atribuirea contractului de lucrări nr. 1 Breaza, a declarat câştigătoare oferta unei asocieri de firme: SC Cast SRL şi Butec Sal.

Ulterior adjudecării licitaţiei, reprezentanţii firmei libaneze au solicitat oficial retragerea din Asociere, cerere care nu a fost acceptată de reprezentanţii SC Hidro Prahova SA Ploieşti, întrucât experienţa tehnică a asocierii a fost asigurată de această societate.

Până în luna noiembrie 2013, Asocierea desemnată câştigătoare nu a efectuat nicio lucrare.

Pe parcursul aceluiaşi an, reprezentanţii firmei libaneze au încercat să cesioneze 49% din partea lor de contract celor de la SC CAST SRL, soluţie neacceptată însă de către SC Hidro Prahova SA Ploieşti.

La fel, s-a încercat cesionarea a 94,98% din contract către SC Passavant Roediger România SRL, soluţie de asemenea neacceptată.

Abia la data de 31 decembrie 2014, SC Hidro Prahova SA Ploieşti a acceptat cesionarea, de către societatea libaneză, a procentajului de 49% din întreaga lucrare către societatea Passavant Roediger Romania SRL.

Prealabil încheierii acestui contract însă, prin reprezentanţii desemnaţi, SC Cast SRL a încheiat, la data de 25 noiembrie 2013, un alt contract ascuns cu SC Passavant Roediger Romania SRL, prin care Asocierea de firme cesiona un procentaj de 97% din contractul semnat cu SC Hidro Prahova, ignorând astfel soluţia de respingere.

Acest contract, necomunicat SC Hidro Prahova, a fost cel care a produs efecte între părţi, dovadă faptul că:

- la data de 14.03.2014, la doar o zi după ce s-a încasat avansul de 7.705.590,96 lei, suma de 7.474.407,23 lei a fost transferată în contul escrow aparţinând SC Passavant Roediger Romania SRL, deschis în baza contractului din 25.11.2013;

- în aceeaşi zi în contul SC Cast SRL este virată suma de 231.167,73 lei reprezentând 3% din valoarea avansului.

La data de 18.03.2014 SC Passavant Roediger Romania SRL a virat în contul SC Cast SRL suma de 350.251,06 lei.

Din partea SC Passavant Roediger Romania SRL, atât contractul cât şi deschiderea contului Escrow au fost semnate de inculpata Luther Simona Mariana.

Şi de această dată, întreaga documentaţie a fost falsificată de către inculpatul Deniel Luc Henri Marie presupus reprezentant al firmei libaneze împreună cu inculpata Tudorache Cristina, pe baza înţelegerii cu administratorul SC Cast SRL, inculpatul Iordache Mihail.

Toate documentele întocmite în fals, care au produs efecte juridice au fost autentificate la birourile inculpatelor Buzea Valeria Doina şi Beşchia Georgeta Daniela, care şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la legalizarea diverselor acte.

În concluzie, din cuprinsul probatoriului administrat în cauză, a rezultat faptul că inculpaţii au urmărit:

- ca procedura de subcontractare către SC Passavant Roediger România SRL să fie una formală, dar cu o destinaţie precisă (obţinerea contractului de lucrări de către această din urmă firmă),

- rămânerea SC Cast în Asociere pentru un procent infim, de 3% pentru care nu mai trebuia să execute nicio lucrare,

- ieşirea Butec Sal din Asociere printr-un procedeu interzis, respectiv cesionarea procentului de 97 % contra unei sume substanţiale, de 250.000 euro, prin care firma libaneză a cesionat, transferat şi predat către SC Passavant Roediger România SRL toate drepturile, obligaţiile, răspunderile, titlurile şi dobânzile deţinute în cadrul contractului de lucrări (acest contract, necomunicat Unităţii de Implementare a Proiectelor, este cel care produce efecte între părţi),

- realizarea unei noi subcontractări către o altă societate comercială.

Urmare a acestei conduite infracţionale, la data de 13 martie 2014 liderul Asocierii, SC Cast SRL, a obţinut decontarea avansului în cuantum de 7.705.590,96 lei, care a fost împărţit după proporţiile convenite, 97% respectiv 3% între SC Passavant şi SC Cast SRL."

În cauză, SC Apă Canal SA s-a constituit parte civilă cu suma totală de 503.999,15 lei reprezentând: cheltuieli salariale pentru organizarea licitaţiei adjudecată în mod fraudulos de Societatea De Construcţii Napoca Sa (102.958 lei); cheltuieli aferente executării contractului de lucrări nr.13467/29.04.2013 (67.282,94 lei); diferenţe costuri execuţie contract în cuantum de 33.3758,21 lei.

De asemenea, SC Hidro Prahova SA s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 7.705.590,96 lei reprezentând suma acordata cu titlu de avans în cadrul proiectului respectiv.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb