Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus, ieri, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Sebastian Vlădescu, care, la data unora dintre fapte, a deţinut funcţia de ministru al Finanţelor Publice, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (două infracţiuni) şi trafic de influenţă în formă continuată. DNA mai arată că, faţă de Sebastian Vlădescu, a fost fixată o cauţiune în valoare de 1.000.000 euro (echivalent în lei) care va fi depusă la o unitate bancară şi consemnată pe numele său la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau prin constituirea unei garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea aceleiaşi unităţi de Parchet. Cauţiunea se va depune în termen de 10 zile.
Procurorii susţin că, în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit, de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie.
DNA precizează într-un comunicat de la finalul lunii aprilie: "În perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit, de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie. Banii încasaţi ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăţi făcute de statul român şi erau achitaţi succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la compania C.N. C.F.R.).
În acest context, în prima parte a anului 2005, suspectul Vlădescu Sebastian împreună cu Costea Mircea Ionuţ şi Mititelu Mihaela, a pretins de la reprezentanţii unei companii un comision de 3,5% din valoarea contractelor ce urmau a fi încheiate cu CNCFR SA privind reabilitarea căii ferate Bucureşti - Constanţa pentru ca, în schimbul acestui comision, să îşi exercite atribuţiile care îi reveneau în calitate de ministru al finanţelor publice, respectiv să aprobe finanţarea suplimentară necesară pentru încheierea contractelor, precum şi pentru a îşi exercita ulterior atribuţiile referitoare la asigurarea fondurilor necesare plăţii facturilor pentru lucrările efectuate.
În perioada 2008-2009, în baza acestei înţelegeri, a primit suma de aproximativ 1 milion de euro (reprezentând partea sa din comisionul pretins) în conturile bancare ale unor societăţi comerciale pe care le controla.
Ulterior, în perioada 2009-2010, suspectul Vlădescu Sebastian, în calitatea menţionată mai sus, pentru a-şi îndeplini atribuţiile sale de serviciu într-un mod care să asigure finanţările respective, a acceptat de la reprezentantul companiei străine promisiunea sumei de 2 milioane de euro iar, în perioada noiembrie 2011- septembrie 2013, a primit suma de 65.000 de euro, sub forma finanţării activităţii unei companii offshore, unde avea calitatea de asociat.
De asemenea, în acelaşi context, suspectul Vlădescu Sebastian, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2013, a pretins şi primit de la aceeaşi persoană suma totală de 2.117.000 euro. În schimbul acestor sume de bani, suspectul Vlădescu Sebastian urma să îşi exercite influenţa pe care a pretins că o avea asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina să asigure finanţarea necesară plăţii facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa".
Pe 18 aprilie, DNA a anunţat că cere încuviinţarea urmăririi penale faţă de Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor, faţă de care există indicii că ar fi săvârşit două infracţiuni de luare de mită, în acelaşi dosar fiind urmărit penal şi Cristian Boureanu, acuzat de trafic de influenţă.
În aceeaşi cauză mai sunt urmăriţi penal Mircea-Ionuţ Costea, fost angajat în Ministerul Finanţelor, şi Mihaela Mititelu, la data faptelor persoană apropiată de conducerea CN CFR, ambii acuzaţi de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, dar şi Constantin Dascălu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
DNA a stabilit în cazul lui Boureanu o cauţiune de 200.000 euro, în cazul lui Mircea-Ionuţ Costea - 1.500.000 euro, faţă de Mihaela Mititelu - un milion de euro, iar în cazul lui Constantin Dascălu - 500.000 euro.
1. WoloW
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2018, 06:14)
Bomboanel a pus jos 1 mil de euro când a fost acuzat, un maruntis?
3 luni cu suspendare ca la Becali.
2. Mesaj eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 03.05.2018, 11:42)
...
3. fără titlu
(mesaj trimis de ion în data de 03.05.2018, 13:22)
asta e cel care spunea ca sint mai buni cirnatari decit investitori la bursa.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2018, 20:37)
Nu.
Vladescu a spus ca BVB este o carnatarie, ceea ce e adevarat.