DNA cere arestarea în lipsă a lui Marko Attila, în dosarul ANRP

Elena Deacu
Anticorupţie / 28 aprilie 2015

Procurorii DNA cer arestare în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile, a fostului deputat Marko Attila pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în dosarul în care este acuzat că,alături de alte persoane, între care şi Horia Georgescu,a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP.

Solicitarea de arestare preventivă în lipsă a fost depusă de anchetatori, marţi, la instanţa supremă. Motivul pentru care procurorii au înaintat această propunere este acela că există date suficiente care să ateste faptul că Marko Attila s-a sustras urmăririi penale.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a propus arestarea, începând cu data încarcerării, a a lui Marko Attila, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru relaţii interetnice, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Conform unui comunicat de presă al instituţiei, în 9 aprilie, Marko Attila a fost trimis în judecată alături de alţi şapte inculpaţi care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), precum şi patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Marko Attila şi ceilalţi inculpaţi au produs un prejudiciu statului român de peste 84 de milioane de euro.

În urma investigaţiilor, procurorii au ajuns la concluzia că fostul deputat s-a sustras activităţilor de urmărire penală, părăsind teritoriul României, nefiind astfel audiat.

"La data de 26 martie 2015, s-a solicitat Parlamentului României - Camera Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a inculpatului Marko Attila Gabor. La data de 22 aprilie 2015, Parlamentul României - Camera Deputaţilor a transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie adresa nr. 1/1296/VZ din 16.04.2015, prin care a înştiinţat că Marko Attila-Gabor şi-a depus demisia din funcţia de deputat începând cu data de 1 aprilie 2015. La data de 16 aprilie 2015, preşedintele Camerei Deputaţilor a luat act de această demisie, prin urmare solicitarea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a rămas fără obiect", arată procurorii, în comunicatul de presă.

Totodată, în 8 aprilie, arată sursa citată, în urma cererii formulate de către avocatul fostului parlamentar UDMR, i-a fost predat unuia dintre apărătorii lui Marko Attila un suport optic conţinând, în format electronic, toate actele de urmărire penală efectuate până la data respectivă, în dosarul penal.

Fostul deputat UDMR, fostul şef al ANI, Horia Georgescu şi parlamentarul Theodor Nicolescu au fost trimişi în judecată, în 9 aprilie, în dosarul în care sunt acuzaţi de DNA că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP, precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

Astfel, în faţa instanţei va ajunge deputatul Theodor Nicolescu, aflat în arest preventiv, pentru faptele comise în perioada în care a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. El este acuzat de luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Procurorii i-au trimis în judecată şi pe Ingrid Zaarour, fost preşedinte al ANRP, cercetată sub control judiciar, pe Mihnea-Remus Iuorp, Ingrid-Luciana Popa-Mocanu, foşti vicepreşedinţi ai ANRP, Horia Georgescu, toţi trei arestaţi în prezent. În faţa magistraţilor vor ajunge şi Remus-Virgil Baciu, condamnat definitiv la pedeapsa închisorii pentru corupţie în altă cauză, fost vicepreşedinte al ANRP, Marko Attila, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru relaţii interetnice, precum şi Constantin-Cătălin Canangiu, arestat preventiv, pentru faptele comise în perioada în care era reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice.

Toţi cei şapte vor fi judecaţi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

De asemenea, au fost trimişi în judecată şi experţii evaluatori Gheorghe Vişoiu şi Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă. Primii doi sunt arestaţi preventiv, iar ultimii doi sunt arestaţi la domiciliu. Cei patru vor fi judecaţi pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. În plus, Alexandru-Florin Hanu este acuzat şi de luare de mită.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb