DNA cere aviz pentru urmărirea penală a lui Oprea, acuzat de abuz în serviciu

Ioana Dogaru
Anticorupţie / 25 ianuarie 2016

DNA cere aviz pentru urmărirea penală a lui Oprea, acuzat de abuz în serviciu

Gabriel Oprea: "Mă consider nevinovat"

---------

Actualizare 19:24 Solicitarea Parchetului General în cazul lui Gabriel Oprea a ajuns la Senat

Solicitarea privind începerea urmăririi penale faţă de fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost primită, în această seară, la Senat, informează Agerpres.

După convocarea Biroului Permanent al Camerei superioare a Parlamentului, cererea Justiţiei va fi înaintată Comisiei juridice în vederea formulării unui punct de vedere ce va fi transmis plenului, cel în măsură să încuviinţeze sau să respingă solicitarea.

(S.A.)

--------

Actualizare 18:12 Monica Macovei: "Demisia procurorului general Tiberiu Niţu este necesară, dacă nu - să fie revocat"

Europarlamentarul Monica Macovei, preşedintele M10, solicită demisia procurorului general Tiberiu Niţu, arătând că, în cazul în care acesta refuză să părăsească funcţia, ministrul Justiţiei ar trebui să îl revoce, potrivit unui comunicat de presă.

''«Abţinerea» de la a face declaraţii şi de la soluţionarea cererii DNA privind efectuarea urmăririi penale faţă de fostul ministru Gabriel Oprea nu este suficientă şi nu este o soluţie. Tiberiu Niţu trebuie să demisioneze pentru că nu mai poate conduce şi reprezenta procurorii din România, cât timp numele lui este prezent într-un dosar DNA ca fiind beneficiarul unui «folos necuvenit», adică a încălcat legea'', a declarat Monica Macovei în comunicat.

Aceasta îi solicită ministrului Justiţiei să îl revoce în cazul în care procurorul general refuză să îşi dea demisia.

''Dacă domnul Niţu nu înţelege gravitatea situaţiei şi nu îşi dă demisia, atunci îi solicit ministrului Justiţiei să declanşeze procedura de revocare din funcţie, potrivit legii, iar preşedintele Iohannis să o finalizeze cu decizie de revocare'', menţionează Macovei.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:45 Parchetul General solicită Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Oprea

Adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, transmite un comunicat de presă al Parchetului.

"În conformitate cu disp. art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi art. 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 din Codul de procedură penală şi a Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curţii Constituţionale, adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Oprea Gabriel, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi Ministru al Afacerilor Interne, actual membru al Senatului, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de abuz în serviciu, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal", se arată în comunicat.

Parchetul precizează că faptele reţinute în sarcina lui Oprea formează obiectul unui dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:34 Tiberiu Niţu se abţine în cazul cererii DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea

Procurorul general Tiberiu Niţu a anunţat luni că se abţine de la soluţionarea solicitării DNA privind sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, urmând ca aceasta să fie realizată de prim-adjunctul său.

"Având în vedere obligaţia de rezervă specifică magistraţilor şi consecvent poziţiei adoptate întotdeauna în cazul dosarelor aflate în curs de soluţionare, Tiberiu Mihail Niţu - procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - apreciază că nu este oportun să facă niciun fel de declaraţii în ceea ce priveşte aspectele de la punctul 2 al comunicatului Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Totodată, procurorul general doreşte să sublinieze faptul că activitatea procurorilor este guvernată de principiul independenţei, astfel încât nimeni nu poate interveni în deciziile procurorului de caz", se arată într-un comunicat remis redacţiei de PÎCCJ.

Potrivit comunicatului, "în considerarea acestor principii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a abţinut de la soluţionarea solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aceasta urmând a fi soluţionată de prim-adjunctul procurorului general".

(I.D.)

-----

Actualizare 13:57 Cătălin Predoiu: "PNL va vota în favoarea cererii DNA în cazul lui Gabriel Oprea"

Liberalii vor vota în favoarea cererii DNA în cazul fostului ministru Gabriel Oprea, a anunţat astăzi prim-vicepreşedintele liberal Cătălin Predoiu, potrivit unor surse din presă.

"PNL îşi va menţine cutuma de a vota în favoarea cererilor de ridicare a imunităţii pentru a da cale liberă investigaţiilor justiţiei", a afirmat Predoiu.

(S.A.)

---------

Actualizare 13:48 Ponta, despre solicitarea DNA în cazul Oprea: "Orice comentariu aş face poate să îi facă rău"

Fostul premier Victor Ponta a declarat astăzi, la DC News, că orice comentariu ar face pe tema solicitării DNA de începere a urmăririi penale în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea i-ar face doar rău acestuia şi a adăugat că fostul ministru de Interne i-a fost un partener politic loial.

"Gabi Oprea îmi este şi prieten şi mi-a fost un partener foarte loial în tot ceea ce am făcut. Cred că, dacă fac vreun comentariu acum, nu pot decât să îi fac rău", a afirmat Victor Ponta.

Întrebat dacă Oprea decontează în prezent faptul că i-a fost un partener politic loial, Victor Ponta a spus: "Repet, cred că orice comentariu pe care eu îl fac spunând şi asumându-mi faptul că-mi este şi prieten şi mi-a fost şi un partener politic corect şi loial nu poate decât să-i facă rău".

"Eu vreau să-i fie bine, nu vreau să-i fac rău", a mai spus Ponta.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:20 Oprea: Respect legile, mă consider nevinovat şi susţin demersurile pentru aflarea adevărului

Senatorul Gabriel Oprea a declarat, luni, după anunţul DNA de solicitare a avizului pentru urmărirea sa penală, că a respectat şi respectă legile acestei ţări, că se consideră nevinovat şi că va sprijini toate demersurile pentru aflarea adevărului, iar în egală măsură îşi va apăra drepturile, transmite Mediafax.

În urma solicitării DNA, Gabriel Oprea a susţinut o declaraţie de presă, arătând că se consideră nevinovat şi mulţumindu-le celor care i-au transmis susţinerea şi încrederea lor.

"În primul rând, respect şi am respectat legile României în toată activitatea mea. Mă consider nevinovat, iar acest lucru se va confirma mai devreme sau mai târziu", a afirmat Oprea, spunând că este obligaţia procurorilor să verifice orice suspiciuni privind posibile încălcări ale legii.

"Am sprijinit justiţia şi DNA pe tot parcursul activităţii mele politice şi le voi sprijini în continuare (...) Consider că am aceleaşi drepturi în faţa justiţiei ca orice alt român. Voi spriji demersurile pentru aflarea adevărului şi nu voi îngreuna mersul anchetei. În egală măsură. îmi voi apăra drepturile de cetăţean", a mai spus fostul ministru de Interne.

Deschiderea anchetei de către DNA a urmat accidentului din 20 octombrie 2015 în care poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea, aminteşte sursa citată.

În acest caz a fost deschis iniţial un dosar la Parchetul Tribunalului Bucureşti, trimis apoi Parchetului Înaltei Curţi şi în final DNA, întrucât s-ar fi săvârşit fapte de abuz în serviciu legat de folosirea coloanelor oficiale.

Oprea a fost audiat în acest dosar pe 28 octombrie, la Parchetul Tribunalului Bucureşti, în calitate de martor.

Fostul vicepremier a declarat atunci că nu a beneficiat de servicii în plus faţă de alţi miniştri de Interne şi că în întreaga sa activitate nu a încălcat niciodată legea. Întrebat dacă s-a deplasat cu coloană oficială de peste 1.500 de ori de la începutul acestui an, ministrul a răspuns că a avut "mai multe deplasări", tot timpul pentru a-şi face datoria.

Ministrul Gabriel Oprea a avut, în 10 luni, 1.607 deplasări cu coloană.

(I.D.)

----

Actualizare 12:57 Tăriceanu: Cererea DNA ar trebui tratată în timpul sesiunii, dar mă voi consulta cu colegii din BP

Cererea DNA de urmărirea penală a fostului ministru Gabriel Oprea ar trebui tratată în timpul sesiunii parlamentare, este de părere preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a anunţat că se va consulta cu colegii din Biroul Permanent pe această temă, informează Mediafax.

"Suntem în vacanţa parlamentară, după părerea mea trebuie, în mod normal, tratat în timpul sesiunii parlamentare o asemenea solicitare, dar voi face şi o consultare cu colegii", a declarat, luni, la Senat, Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a precizat că cererea DNA nu a ajuns încă la Senat.

"Am să fac o consultare cu colegii mei, membrii Biroului Permanent, să văd dacă au disponibilitatea de timp necesară pentru a convoca Biroul Permanent şi a avea cvorumul de şedinţă şi după aceea voi lua hotărârea", a precizat Tăriceanu.

(I.D.)

----

Actualizare 11:15 Kovesi cere sesizarea Senatului pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Gabriel Oprea

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, cere sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deţinut funcţia ministerială, transmite DNA într-un comunicat remis redacţiei.

"În perioada ianuarie 2014 - noiembrie 2015, Oprea Gabriel a deţinut funcţia de ministru al Afacerilor Interne (iar începând cu martie 2014 şi pe cea de viceprim-ministru pentru securitate naţională). În toată această perioadă, demnitarul a beneficiat de însoţire permanentă cu echipaje ale poliţiei rutiere, cu încălcarea condiţiilor prevăzute de Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006 (ce prevede că beneficiază de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere preşedintele României, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului şi prim-ministrul)", se arată în comunicatul DNA.

În cazul miniştrilor, acelaşi act normativ prevede că aceştia pot beneficia de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere doar în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă (condiţii care trebuie îndeplinite simultan).

Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada menţionată, ministrul Oprea Gabriel a fost însoţit în cvasitotalitatea deplasărilor, într-un regim rezervat de lege exclusiv preşedintelui României, preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului şi prim-ministrului, potrivit procurorilor DNA.

"Aceste misiuni includeau deplasările zilnice la sediul Ministerului şi cele săptămânale la şedinţele de Guvern, împrejurări care nu pot fi calificate ca situaţii deosebite în sensul avut în vedere de legiuitor. Totodată, poliţia rutieră însoţea deplasările la destinaţii cu vădit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnică la locuinţa personală), inclusiv în afara programului de lucru şi în zilele nelucrătoare, situaţii în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgenţă", arată comunicatul.

"În cadrul compartimentului special (Serviciul Operativ Special din Brigada Rutieră a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti care asigură însoţirea coloanelor oficiale) au fost desemnaţi lucrători care aveau ca atribuţii exclusive însoţirea ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a 3 poliţişti pentru fiecare post (două schimburi şi o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziţia ministrului, aşteptându-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinaţiei", se mai precizează în comunicatul citat.

"Din probele administrate rezultă că ministrul Oprea Gabriel realiza în medie aproximativ 5 deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie - 21 octombrie 2015, s-au realizat 1607 misiuni de însoţire a deplasărilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului Bucureşti. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ 3 ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale", se arată în comunicatul DNA.

Prin aceste fapte a fost produsă o vătămare a intereselor legitime ale Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, arată procurorii.

"Deturnarea resurselor poliţiei rutiere care ar fi trebuit să contribuie la fluidizarea circulaţiei în municipiul Bucureşti şi folosirea acestora pentru a facilita deplasarea unui demnitar neîndreptăţit legal la acest beneficiu, cu efectul îngreunării deplasării celorlalţi participanţi la trafic, a pus instituţia în imposibilitatea de a-şi îndeplini una din funcţiile esenţiale (supravegherea şi controlul circulaţiei pe drumurile publice)", scrie comunicatul DNA.

Aceasta,în condiţiile în care, însoţirea unui demnitar de către poliţia rutieră presupune atât asigurarea echipajului de însoţire şi a vehiculului corespunzător, cât şi instalarea în teren a unui dispozitiv de dirijare şi siguranţă a traficului format din posturi fixe, posturi mobile şi patrule auto-moto, atât pe traseul care urmează a fi parcurs, cât şi pe traseele alternative care ar putea fi folosite de coloana oficială, potrivit DNA.

Fiecare deplasare presupune, aşadar, redirecţionarea unui număr semnificativ de agenţi de poliţie de la posturile unde îşi desfăşoară în mod obişnuit activitatea către traseele pe care se deplasează demnitarul (de spre exemplu, pentru deplasarea Ministrului Afacerilor Interne din seara de 20.10.2015, dispozitivul a fost format din 27 de poliţişti aflaţi în intersecţiile de pe traseu), susţin procuorii.

"Utilizarea nelegală a autovehiculelor a produs şi un prejudiciu material Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti, constând în contravaloarea combustibilului utilizat pe parcursul misiunilor de însoţire şi a uzurii corespunzătoare", precizează sursa citată.

"De asemenea, ministrul Oprea Gabriel a obţinut un folos necuvenit, constând în reducerea timpului alocat deplasărilor. Astfel, cercetările efectuate până în prezent au relevat că, prin folosirea antemergătorilor şi a agenţilor de poliţie care opreau circulaţia celorlalte vehicule în intersecţii, acelaşi itinerar putea fi parcurs în mai puţin de jumătate de timp, având în vedere că viteza de deplasare a coloanei pe raza municipiului Bucureşti putea atinge şi 120 km/h", se arată în comunicatul DNA.

"Confortul suplimentar creat în acest mod demnitarului în raport cu toţi ceilalţi participanţi la trafic, în scopul uşurării deplasărilor cu caracter privat sau care nu erau justificate de împrejurări excepţionale şi urgente, reprezintă un privilegiu la care nu este îndreptăţit şi care are astfel natura unui folos necuvenit", se mai arată în documentul citat.

Din probele administrate până în prezent a reieşit că activitatea de însoţire se realiza cu ştiinţa şi acceptul ministrului, care a dispus cu privire la modalitatea în care să se realizeze însoţirea. Totodată, a mai rezultat şi că au existat situaţii în care ministrului i s-a propus ca anumite deplasări private să se realizeze fără însoţirea poliţiei rutiere, însă acesta a solicitat în mod expres prezenţa echipajelor.

La data de 4 aprilie 2014, la Ministerul Afacerilor Interne s-a înregistrat Protocolul nr. 12 privind cooperarea în domeniul circulaţiei rutiere, încheiat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, scrie comunicatul DNA.

Ministerul Afacerilor Interne a fost reprezentat la încheierea protocolului de către ministrul Oprea Gabriel, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele două instituţii, în scopul însoţirii autovehiculului utilizat de către procurorul general cu echipaje ale poliţiei rutiere, susţin procurorii DNA.

"Temeiurile legale invocate în fundamentarea protocolului au fost Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, deşi niciunul din cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele îndreptăţite a beneficia de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie beneficiază, la rândul său, de protecţie asigurată de Serviciul de Protecţie şi Pază, deplasările fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituţii care are un regim de circulaţie prioritară", scrie comunicatul citat.

Protocolul a reprezentat temeiul în baza căruia, începând cu luna aprilie 2014, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i s-a asigurat, cu caracter permanent, însoţirea deplasărilor efectuate pe raza municipiului Bucureşti, potrivit DNA.

În condiţiile în care procurorul general nu era îndreptăţit să beneficieze de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime şi un prejudiciu material Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti, precum şi un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se arată în comunicatul DNA.

La data de 03 iulie 2015, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a adoptat un plan-cadru care cuprinde o prezentare detaliată a modalităţii în care se desfăşura activitatea de însoţirea a demnitarilor pe raza municipiului Bucureşti, precizează DNA.

Din documentul menţionat rezultă că singurii demnitari care beneficiau de însoţire permanentă erau preşedintele României şi prim-ministrul dintre categoriile de persoane îndreptăţite legal (preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au solicitat), precum şi ministrul de interne şi procurorul general, care au avut acces la acest privilegiu exclusiv ca urmare a modului în care ministrul Oprea Gabriel şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu.

(I.D.)

------

DNA cere aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru de Interne şi senatorului Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu, pentru însoţirea deplasărilor sale de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu în baza unui protocol, transmit televiziunile de ştiri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. La cat esti de uns, Ponta, da-i nitica vaselina si lui Oprea, nu de alta dar nu te poti ,,unge'' singur in anumite ,,zone'' de... influenta...trebuiesc inca cel putin 2 maini din afara PSD ; din interiorul PSD nu prea mai ai ,, manute'...

    Atunci de ce exista IMUNITATE PARLAMENTARA?

    Demisie de onoare? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb