DNA contra DIICOT, prin Berbeceanu

A.A.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 17 iulie 2014

DNA contra DIICOT, prin Berbeceanu

Simultan, procurorii DNA şi cei ai DIICOT au transmis, ieri, decizii contrare în cazul comisarului Traian Berbeceanu.

Procurorii DIICOT au anunţat că l-au trimis în judecată pe Traian Berbeceanu, iar, în acelaşi timp, DNA a comunicat că a dispus trimiterea în judecată a procurorilor DIICOT care au instrumentat cazul comisarului, acuzat de sprijinirea unui grup infracţional.

Faptul că nici măcar detaliul comunicării nu a fost lăsat la întâmplare arată că încleştarea este una acerbă.

Optica DIICOT: Traian Berbeceanu, acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat

Traian Berbeceanu este acuzat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală de săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, luare de mită, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de delapidare.

Potrivit DIICOT, din probele administrate a rezultat că: - în cursul anului 2011, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar şef şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte inculpaţii Rusu Gheorghe, Cupeţiu Dorin Eugen Ioan şi alte persoane, Berbeceanu a primit un autoturism în valoare de aproximativ 20.000 de euro, de la Rusu Gheorghe şi Rusu Anca, pentru furnizarea unor date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora sau a SC Uranus Junior 2003 SRL în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale.

Conform aceleiaşi surse, în perioada mai - octombrie 2012, Traian Berbeceanu a divulgat inculpatului Cupeţiu Dorin Eugen Ioan, prin intermediul inculpatului Rusu Gheorghe, împrejurarea că în data de 10.05.2012 se vor efectua percheziţii la domiciliile inculpaţilor Cupeţiu Dorin Eugen Ioan, Balint Dan, Udrea Călin şi Şionei Dorin. Din probele administrate a rezultat că, ulterior, inculpatul Berbeceanu Traian, în mod direct şi personal, a divulgat inculpatului Cupeţiu Dorin Eugen Ioan faptul că se vor efectua în acelaşi dosar percheziţii la domiciliul inculpatului Cupeţiu Dorin Eugen Ioan în data de 08.10.2012, precum şi alte date confidenţiale privind obiectul şi existenţa acestui dosar penal, se arată în comunicatul DIICOT, care adaugă: "Acţionând în coautorat cu Rusu Gheorghe şi Rusu Anca, a disimulat adevărata natură a circulaţiei autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creându-se aparenţa, contrară realităţii, a transmiterii acestui bun din patrimoniul SC Uranus Junior 2003 SRL către inculpatul Berbeceanu Traian în temeiul unei convenţii oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor înscrisuri falsificate (respectiv, contractul de vânzare - cumpărare datat 22.07.2011, factura fiscală nr. 361/17.08.2011, chitanţa nr. 360/12.09.2011 şi dispoziţia de plată fără număr, din 12.09.2011, către casieria SC Uranus Junior 2003 SRL), cunoscând că, în realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infracţiunii de dare de mită şi, respectiv, al infracţiunii corelative de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare.

- a falsificat înscrisul intitulat "contract de vânzare -cumpărare, datat 22.07.2011, prin atestarea în cuprinsul acestuia a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului privitoare la vânzarea de către Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat 4 Motion către S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., vânzarea - cumpărarea între aceiaşi cocontractanţi a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, precum şi a plăţii unei sute de 10.000 euro. Înscrisul falsificat a fost folosit ulterior de Rusu Gheorghe şi Rusu Anca pentru evidenţierea în contabilitatea societăţii anterior menţionate a operaţiunii nereale de vânzare-cumpărare a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI către inculpatul Berbeceanu Traian, precum şi pentru înmatricularea aceluiaşi autoturism pe numele inculpatului. Fapta întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 alin. 1 din Codul penal;

-în cursul anului 2011, cu intenţie, i-a ajutat pe inculpaţii Rusu Gheorghe şi Rusu Anca să îşi însuşească fraudulos din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a-l remite ulterior, cu titlu de mită, chiar inculpatului Berbeceanu Traian.

-în data de 25.05.2012, cu ocazia completării declaraţiei anuale de avere, cu intenţie, nu a făcut menţiunile necesare privind vânzarea autoturismului marca VW Passat 4 Motion".

Procurorii DIICOT i-au mai trimis în judecată şi pe Rusu Gheorghe, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, spălare a banilor, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată - patru infracţiuni , doua infracţiuni de evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, şi pe Rusu Anca, în stare de arest la domiciliu, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, spălare a banilor, delapidare, două infracţiuni de evaziune fiscală, precum şi 134 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în concurs real de infracţiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile.

Procurorii DIICOT arată că Rusu Gheorghe şi Rusu Anca au evidenţiat în actele contabile ale SC Uranus Junior 2003 SRL şi în alte documente legale cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale. În urma acestui demers a rezultat prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 1.179.407 lei, din care 634.621 lei reprezintă impozit pe profit şi 544.786 lei reprezintă TVA dedus de societate fără a îndeplini condiţiile legale de deductibilitate, potrivit DIICOT.

În caz, mai sunt judecaţi şi Urs Ion Vasile, în stare de libertate, pentru complicitate la infracţiunea de delapidare, complicitate la infracţiunea de spălare a banilor şi mărturie mincinoasă, Mihalache Mihai Adrian, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, dar şi societatea SC Uranus Junior 2003 SRL, pentru săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală.

Optica DNA: Procurorii lui Berbeceanu, acuzaţi

Faptele sunt văzute cu totul diferit, de la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde procurorii au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT - ST Alba (la data faptelor), pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual şi alui Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT în perioada 07.12.2009 - 15.08.2013 (în prezent pensionat) în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie. Aceştia au instrumentat cazul Berbeceanu.

Totodată, Alin Mirel Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba (la data faptelor) a fost acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată, complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: "În cursul anului 2013, inculpatul Mureşan Ioan, împreună cu inculpatul Muntean Alin Mirel şi cu complicitatea inculpatului Cean Nicolaie Ion, cu ocazia urmăririi penale efectuate într-un dosar al DIICOT - ST Alba, privind pe Berbeceanu Traian ş.a., şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu vizând desfăşurarea activităţii în conformitate cu legea, prin:

- dispunerea începerii urmăririi penale faţă de Berbeceanu Traian pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinirea unui grup infracţional nestructurat;

- favorizarea infractorului;

- omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii (21.10.2013);

- punerea în mişcare a acţiunii penale (23.10.2013);

- reţinerea pe 24 de ore a lui Berbeceanu Traian (24.10.2013);

De asemenea a propus arestarea preventivă a acestuia (24.10.2013), în urma administrării, fie personal, fie de inculpatul Muntean Alin Mirel, a unor probe nelegale, cu un conţinut nereal, constând:

- declaraţii obţinute prin întrebuinţarea de ameninţări, promisiuni sau favoruri;

- declaraţii luate unor persoane aflate în relaţii de adversitate notorie cu Berbeceanu Traian;

- declaraţii conţinând adăugiri sau deformări ale susţinerilor persoanelor audiate;

- declaraţia inculpatului Cean Nicolaie Ion, audiat cu identitate protejată;

- procese-verbale întocmite de inculpatul Muntean Alin Mirel, despre care a cunoscut că au conţinut fals sau trunchiat;

- documente fără relevanţă probatorie";

Procurorii arată că inculpaţii Mureşan Ioan, Muntean Alin Mirel şi Cean Nicolaie Ion au obţinut, atât pentru sine, cât şi pentru persoane din anturajul acestora, cercetate penal, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial, constând în denigrarea ofiţerului de poliţie judiciară şi înlăturarea acestuia din dosarele pe care le instrumenta.

Potrivit DNA, starea de fapt detaliată.în rechizitoriul privind procurorii DIICOT care l-au cercetat pe Traian Berbeceanu, este următoarea:

"În cursul anului 2012, BERBECEANU TRAIAN a transmis inculpatului MUREŞAN IOAN, atât direct, cât şi prin intermediul altor persoane, că are informaţii cu privire la activităţi infracţionale desfăşurate de inculpaţii CEAN NICOLAIE şi MUNTEAN ALIN, atrăgându-i atenţia că va sesiza organele ierarhic superioare cu privire la neregulile din anumite dosare, vehiculându-se şi informaţii privind deţinerea de către BERBECEANU TRAIAN a unor înregistrări în sensul celor arătate.

În luna august 2012 inculpatul Mureşan Ioan i-a solicitat în repetate rânduri lui Berbeceanu Traian, şef al B.C.C.O. Alba, să îl numească pe inculpatul Munteanu Alin şef al Serviciului de combatere a finanţării terorismului şi spălării banilor (S.C.F.T.S.B) din cadrul B.C.C.O. Alba.

În urma verificărilor în cadrul serviciului, Berbeceanu Traian a constatat o serie de nereguli privind înregistrarea cauzelor, inclusiv a unor documente clasificate, precum şi lipsa din registrul de evidenţă a cauzelor penale a datelor privind dosare înregistrate în noiembrie - decembrie 2010, în lucru la inculpatul Munteanu Alin.

În aceste condiţii, având suspiciuni cu privire la Munteanu Alin, Berbeceanu Traian a refuzat solicitarea inculpatului Mureşan Ioan.

Aspectele menţionate mai sus, care periclitau poziţiile funcţionarilor publici, precum şi interesele unor persoane din anturajul acestora, au fost de natură a-i determina pe inculpaţii Mureşan Ioan şi Cean Nicolaie, împreună cu ofiţerul de poliţie Muntean Alin, să conceapă un plan prin care, folosindu-se de prerogativele şi atribuţiile funcţiilor deţinute, să obţină, în mod injust, denigrarea şi decredibilizarea ofiţerului de poliţie Berbeceanu Traian, retragerea avizului de poliţie judiciară deţinut de acesta, precum şi înlăturarea ofiţerului din dosarele pe care le instrumenta.

Astfel, în acest context a rezultat că, începând cu luna mai 2013, în mai multe dosare de urmărire penală aflate pe rolul DIICOT - Serviciul Teritorial Alba, inculpaţii Mureşan Ioan şi Muntean Alin au direcţionat declaraţiile unor învinuiţi şi martori audiaţi în aceste cauze, fără legătură cu obiectul cauzelor şi fără existenţa vreunei sesizări scrise, către persoana lui Berbeceanu Traian, evidenţiindu-se o acţiune concertată pentru obţinerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea lui Berbeceanu Traian în fapte de natură penală.

Pentru a obţine acele declaraţii de la învinuiţi, inculpatul Muntean Alin a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate.

O altă categorie de declaraţii, ce au fost utilizate de inculpatul Mureşan Ioan în susţinerea acuzării, au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relaţii vădite de duşmănie cu Berbeceanu Traian (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acţiunilor BCCO).

Acestea au fost completate de o serie de procese-verbale de investigaţii, întocmite preponderent în perioada august-octombrie 2013, de inculpatul Muntean Alin, care era şi ofiţer de caz, conţinând aspecte neverificabile din perioada 2011-2012 privitoare la pretinse legături ale lui Berbeceanu Traian cu persoane cercetate, aspecte care, dacă ar fi fost reale, ar fi trebuit raportate în acea perioadă de către cei ce le-au cunoscut.

De asemenea, inculpatul Muntean Alin a întocmit mai multe procese-verbale având ca obiect constatări ale unor legături infracţionale rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentând date trunchiate, cu scopul de a sugera anumite filiere de transmitere de către Berbeceanu Traian a unor informaţii către mediile infracţionale.

Referitor la învinuirea adusă lui Berbeceanu Traian, de a fi informat o anumită persoană despre percheziţia din 10 mai 2012, a rezultat că postul telefonic, menţionat de inculpatul Mureşan Ioan în referatul cu propunere de arestare, ca fiind al persoanei atenţionate, nu aparţinea acesteia, ci era utilizat de o altă persoană.

În ce priveşte învinuirea de a fi informat aceeaşi persoană despre efectuarea, în data de 08 octombrie 2012, a unei percheziţii domiciliare, referatul cu propunere de arestare întocmit de inculpatul Mureşan Ioan conţine o expunere de date neconcludente pentru cauză.

Din actele prezentului dosar a mai rezultat că inculpatul Cean Nicolaie, care până în vara anului 2013 a funcţionat ca procuror în cadrul DIICOT-ST Alba, a efectuat demersuri şi a pus la dispoziţie celorlalţi doi inculpaţi, în înţelegere cu aceştia, martori dispuşi să dea declaraţii nereale împotriva lui Berbeceanu Traian.

De asemenea, a transmis unor persoane ce urmau a fi audiate în calitate de inculpaţi promisiunea, din partea inculpatului MUREŞAN IOAN, că, dacă vor accepta să facă declaraţii incriminatoare la adresa lui BERBECEANU TRAIAN, vor beneficia de uşurarea situaţiei juridice.

Acelaşi inculpat a furnizat anumitor martori, anterior audierii lor de către inculpatul MUREŞAN IOAN, date nereale cu privire la participaţia penală a lui BERBECEANU TRAIAN, în scopul introducerii acestor informaţii false în declaraţiile date anchetatorilor.

Contribuţia sa, la susţinerea anchetei efectuate în mod abuziv de inculpaţii MUREŞAN IOAN şi MUNTEAN ALIN, s-a mai materializat şi prin formularea unei declaraţii personale, împotriva lui BERBECEANU TRAIAN, ca martor cu identitate protejată, aducând o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale persoanei vătămate: respectiv libertatea individuală, dreptul la apărare, dreptul la demnitate, la reputaţie şi onoare, dreptul la salariu lunar, prin diminuarea cuantumului acestuia".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb