Direcţia Naţională Anticorupţie a început să facă ordine şi în dosarele Consiliului Naţional al Audiovizualului. Procurorii DNA au efectuat, ieri, percheziţii în mai multe birouri din sediul Consiliului Naţional al Audiovizualului, inclusiv în cel al preşedintelui CNA, Laura Georgescu, într-un dosar privind fapte asimilate celor de corupţie care ar fi fost comise în acest an. Conform unor surse de presă, percheziţiile au legătură cu întocmirea unor sesizări cu date de identificare false, în urma cărora au fost amendate mai multe posturi, inclusiv unele care difuzează muzică populară şi de petrecere.
Imediat după descinderea procurorilor, Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, a declarat că percheziţiile DNA au loc la Registratura CNA, precizând că i-a fost adus la cunoştinţă că este controlat cursul sesizărilor primite de Consiliu: "În acest moment sunt în incinta registraturii instituţiei de unde vor să vadă care este registratura electronică şi să controleze pe condicile de predare-primire documente care este cursul sesizărilor. Ne-au spus că au mandat de ridicare documente din Registratură. Nu ştiu spre ce vor merge în continuare. Mi-au spus că, la finalul acestei operaţiuni, voi fi rugată să particip la semnarea procesului verbal de ridicare a documentelor, ca şef de instituţie". Pe de altă parte, Laura Georgescu a spus că a aflat de la o televiziune că ar fi vorba despre "sesizări false" pe care ea le-ar fi făcut pentru a amenda anumite posturi, precizând însă că Legea audiovizualului permite oricărui membru al CNA să se autosesizeze atunci când consideră că a fost încălcată legislaţia audiovizualului: "Mi-a fost adus în această dimineaţă la cunoştinţă de către un post TV că, pe surse judiciare, au aflat că e vorba de sesizări false făcute de şefa CNA ca să amendeze posturi. Repet, legea audiovizualului dă dreptul oricărui membru CNA şi oricărui funcţionar public, fie că este inspector de zonă în teritoriu, fie că este angajat la Direcţia Monitorizare să se autosesizeze. Atâta vreme cât nu eu dau sancţiunile singură, ele sunt discutate în şedinţă publică pe baza rapoartelor şi cu punctul de vedere al celor incriminaţi de sesizări, consider că nu are sens o astfel de acuză. Este un drept al nostru prin lege". Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei. Reacţiile nu au întârziat să apară, Rareş Bogdan, realizator Realitatea TV, a anunţat că va depune plângere penală împotriva membrilor CNA care au decis amendarea sa în mai multe rânduri, dacă se confirmă că amenzile au fost date pe baza unor sesizări fictive: "Nu vreau răul nimănui, dar s-a văzut timp de un an şi jumătate, Realitatea TV a fost călcată în picioare. Eu am primit cele mai multe amenzi, la un moment dat, proprietarii postului se gândeau dacă să mă mai păstreze pentru că publicitatea adusă era concurată de valoarea amenzilor pe care le luam, aproape săptămânal, din cauza unor invenţii. Dacă informaţia pe surse se confirmă, că s-au făcut sesizări fictive împotriva unor posturi TV printre care mă voi număra la loc de cinste, atât eu cât şi Lavinia Şandru, ceilalţi colegi care prestează zi de zi la Realitatea TV, atunci eu personal, celor două doamne şi celor care atunci au ridicat mâna, Cristina Trepcea, domnul Mititelu, domnul Buda şi toţi cei care şi-au bătut joc de mine, le voi face plângeri penale, pentru că mi se pare de o gravitate excepţională".
Pe de altă parte, în urmă cu o lună, DNA a anunţat că, în dosarul privind obţinerea licenţei audiovizuale de către Giga TV, a început urmărirea penală faţă de Viorel Hrebenciuc, deputat PSD la acea dată, Narcisa Iorga, care la acel moment era membru al CNA şi al cărei mandat s-a încheiat în 13 octombrie, Laura Georgescu, preşedintele CNA, şi Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ. Procurorii au precizat la vremea respectivă că televiziunii Giga TV, în favoarea căreia ar fi intervenit Hrebenciuc, i-a fost retrasă licenţa la 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului. Conform Mediafax, în şedinţa CNA din data respectivă i-a fost retrasă licenţa Giga TV, decizia fiind luată cu şapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu) şi patru "împotrivă" (Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Radu Călin Cristea) din 11 membri prezenţi. După două săptămâni, respectiv pe 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu şase voturi în favoarea postului Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda şi Răsvan Popescu) şi patru împotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat şi Radu Călin Cristea), din 10 membri prezenţi. Conform procurorilor, schimbarea votului privind licenţa Giga TV de către trei membri ai CNA s-a făcut nejustificat, ca urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de Laura Georgescu, aceasta fiind acuzată de abuz în serviciu.
1. CNA NU-SI RESPECTA MISIUNEA...
(mesaj trimis de Theodor în data de 31.10.2014, 15:30)
aceea de a asigura informare3a corecta,de catre mass media,a cetatenilor.Trebui schimbata compozitia CNA,acolo este nevoie de oameni demni ,cinstiti si obiectivi.