DNA:  Foştii miniştri Dan Nica, Silvia-Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu, urmăriţi penal

M.I.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 12 decembrie 2016

Dan Nica

Dan Nica

Actualizare 16:15

Foştii miniştri Dan Nica, Alexandru Athanasiu şi Silvia Adriana-Ţicău au fost puşi sub urmărire penală, astăzi, de către procurorii anticorupţie. Cei trei sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, cu obţinerea de foloase necuvenite, potrivit unui comunicat al DNA.

De asemenea, faţă de Dan Nica şi Alexandru Athanasiu, DNA a luat măsura punerii sub control judiciar pentru 60 de zile.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Alexandru Athanasiu, trebuie să respecte şi obligaţia de a nu depăşi teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului de urmărire penală competent.

Inculpaţilor Alexandru Athanasiu şi Dan Nica li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Dan Nica a fost ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei în perioada 2000-2004, Athanasiu a fost ministru al educaţiei şi cercetării în perioada 2003-2005, iar Silvia-Adriana Ţicău a fost secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2003 - iunie 2004, respectiv de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie - decembrie 2004.

Pe 23 noiembrie, Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să încuviinţeze urmărirea penală a celor trei foşti demnitari în dosarul "Microsoft 2".

În calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Dan Nica a cauzat, potrivit procurorilor anticorupţie, un prejudiciu în valoare totală de peste 47 de milioane de dolari prin încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice.

În calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, respectiv de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Ţicău Silvia Adriana a a determinat încheierea contractului de licenţiere Microsoft în condiţii defavorabile pentru Guvernul României. De asemenea, Ţicău a iniţiat şi susţinut un proiect de Hotărâre de Guvern care a păgubit statul român cu peste 66 de milioane de dolari.

Alexandru Athanasiu a încălcat şi el dispoziţiile privind achiziţiile publice în perioada în care a fost ministru al educaţiei şi cercetării. Şi acesta a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern dezavantajoase. Prejudiciul cauzat de acesta se ridică la mai mult de 19 milioane de dolari.

(J.F.)

--------------

Fostul ministru al Comunicaţiilor Dan Nica s-a prezentat astăzi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în dosarul "Microsoft 2", potrivit unor surse din presă.

La intrarea în sediul DNA, Nica a spus: "Am venit să lămurim".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb