Actualizare 21:38 ÎCCJ ridică sechestrul pus de DNA pe 6 dintre firmele controlate de Ghiţă
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, astăzi, să ridice sechestrul asigurator pus de procurorii DNA pe şase firme controlate de Sebastian Ghiţă, restul contestaţiilor urmând să se judece ulterior, potrivit surselor din presă.
Curtea Supremă a dat astăzi primele şase decizii în cazul contestaţiilor făcute privind instituirea sechestrului asigurator pe 51 de firme controlate de Sebastian Ghiţă.
Instanţa supremă a decis ridicarea sechestrului în cazul firmelor SC 360 Revolution SRL, Asesoft Internaţional SA, Ridzone Computers SRL, Q'Net Internaţional SRL, SC Studio Harry SRL şi SC A&S World Travel SRL.
Deciziile sunt definitive.
Pe 24 iunie, procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile, acţiunile şi conturile lui Sebastian Ghiţă, precum şi pe conturile a 51 de societăţi comerciale controlate de acesta, în dosarul în care deputatul este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi evaziune, potrivit unor documente ale anchetatorilor.
(A.C.)
-------------
Actualizare 12:16
Procurorii DNA au dispus urmărirea penală într-un nou dosar faţă de deputatul Sebastian Ghiţă şi faţă de fostul primar al oraşului Ploieşti, Iulian Bădescu, acuzaţiile vizând acordarea de finanţări nerambursabile către un club sportiv.
Acuzaţiile aduse de procurori faţă de Ghiţă vizează dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani, iar faţă de Bădescu privesc luarea de mită şi abuzul în serviciu.
Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, în cursul anului 2013, "suspectul Bădescu Iulian, în calitate de primar al municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea suspectului Ghiţă Sebastian Aurelian, a acordat unui club sportiv, susţinut de acesta din urmă, o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unităţii administrativ teritoriale cât şi un folos necuvenit, obţinut de asociaţia respectivă".
Procurorii arată că această finanţare a avut loc în contextul unei selecţii de proiecte privind programul ,,Promovarea sportului de performanţă", organizată, în baza legii privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, de către Clubul Sportiv Municipal Ploieşti (instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploieşti).
"Pentru alocarea sumei respective de bani, suspectul Bădescu Iulian a pretins şi primit de la suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploieşti, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care suspectul Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei", precizează DNA.
Potrivit procurorilor, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi suspecţi.
"În perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014, suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian, a disimulat adevărata natură a provenienţei a imobilului, prin efectuarea unor plăţi (reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, către o societate administrată în fapt de suspectul Bădescu Iulian.
Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de suspectul Bădescu Iulian către o altă societate controlată de suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită", se mai arată în ordonanţă.
---
Actualizare 11:45 Sebastian Ghiţă a ajuns la DNA Ploieşti
Sebastian Ghiţă a ajuns, în jurul orei 11.30, la DNA Ploieşti, iar la intrare, întrebat dacă a dat vreodată mită, el a negat şi a refuzat să răspundă altor întrebări legate de finanţarea echipei de baschet Asesoft cu bani de la bugetul local al municipiului Ploieşti.
El a spus că a primit o solicitare să se prezinte în faţa procurorilor şi a venit, "ca de fiecare dată", pentru a sta de vorbă cu aceştia.
"Nu cunosc motivul prezenţei mele aici. Mă surprinde că dumneavoastră l-aţi putea cunoaşte", a spus Ghiţă.
La scurt timp după intrarea lui Ghiţă în sediul DNA, a fost scos şi preluat de o dubă fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.
La ieşirea din sediul DNA Ploieşti, unde a fost audiat două ore şi jumătate, Bădescu a spus că totul a fost legal şi că "sunt nişte aberaţii cum nu s-au mai văzut în ţara asta".
Iulian Bădescu a fost adus la DNA Ploieşti, în jurul orei 9.00, cu o dubă a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de la Penitenciarul Mărgineni. El este acuzat de fapte de corupţie care ar fi fost comise atât în mandatul acestuia de primar, dar şi anterior anului 2012, în perioada în care a fost senator, iniţial din partea PDL, apoi din partea PSD.
Surse judiciare afirmau că una dintre acuzaţiile pe care procurorii le aduc lui Iulian Bădescu este că acesta ar fi primit de la Sebastian Ghiţă o casă în schimbul contractelor pe care firmele controlate de deputat le-a încheiat cu Primăria Ploieşti.
---
Procurorii îi aduc noi acuzaţii Sebastian Ghiţă pentru fapte pe care le-a săvârşit în perioada de când este deputat, iar el urmează să se prezinte marţi la DNA Ploieşti, transmite Digi24.
El este acuzat de noi fapte de corupţie pe care le-ar fi comis în perioada 2012 - 2013, potrivit sursei citate. Este vorba despre o extindere în actualul dosar în care Ghiţă este acuzat că ar fi delapidat fonduri europene, ar fi spălat bani şi ar fi făcut trafic de influenţă.
Totodată, procurorii ar urma să ia noi măsuri asigurătorii.
Săptămâna trecută, Sebastian Ghiţă a venit de mai multe ori în instanţă, unde a cerut ca averea să îi fie scoasă de sub sechestru.
Ghiţă este acuzat că s-ar fi folosit de bani negri pentru alegerile din 2012 şi 2014 şi că l-ar fi ajutat pe Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, să delapideze fonduri.