DNA: Senatorul Victor Mocanu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

F.A.
Anticorupţie / 20 decembrie 2013

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată senatorului PSD Victor Mocanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată (17 acte materiale).

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată şi Constantin Lungu, fost director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată (9 acte materiale), fals intelectual în legătură cu infracţiunile de corupţie în formă continuată (9 acte materiale); Daniel Mihail Bădic, administrator al unei societăţi comerciale cu capital privat, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată (8 acte materiale); Eugenia Husea, reprezentant comercial al unei societăţi cu capital privat, cercetată, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată (7 acte materiale).

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 06 aprilie 2012 - 14 mai 2012, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu avute în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Mocanu Victor, urmare unei înţelegeri cu Bădic Daniel-Mihail - asociat şi administrator al SC Medical Finance Projects SRL Bucureşti, în scopul inaugurării aparente a noului sediu al Maternităţii - Secţie Exterioară a Spitalului Judeţului Buzău, a încheiat, în condiţii de nelegalitate, cu societatea menţionată, 8 contracte de furnizare echipamente medicale (dintre care 7 de achiziţie directă şi unul de închiriere) şi a aprobat efectuarea plăţilor în condiţiile în care echipamentele medicale obiect al contractelor de achiziţie directă, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic.

"Achiziţiile descrise s-au desfăşurat cu sprijinul inculpatului Lungu Constantin, fost director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii, care a întocmit , în fals, mai multe documente, respectiv al inculpatei Husea Eugenia care, în calitate de reprezentant comercial al S.C. Medical Finance Projects S.R.L. Bucureşti, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achiziţiilor publice directe a echipamentelor medicale prin obţinerea unor oferte de preţuri supraevaluate şi transmiterea acestora către Consiliul Judeţean Buzău", se mai arată în comunicat.

Conform DNA, încheierea contractelor de furnizare (prin închiriere sau cumpărare), din care rezultă obligaţii de plată pe seama fondurilor publice cu încălcarea dispoziţiilor legale , a creat premiza efectuării de plaţi în cuantum total de 2.201.127 lei (503.563, 72 euro), fără TVA, din bugetul judeţului Buzău în favoarea S.C. MEDICAL FINANCE PROJECTS S.R.L. Bucureşti, reprezentând facturile emise de aceasta societate în baza contractelor încheiate.

Paguba cauzată efectiv până la data întocmirii rechizitoriului a fost în cuantum de 565.445,05 lei şi reprezintă valoarea plăţilor efectuate în baza contractelor cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate.

În vederea recuperării pagubei cauzate bugetului judeţului Buzău, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4857
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9766
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.9299

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb