DNA: Uioreanu a instituit regula "întoarcerii" către sine a unui comision din suma finanţată de la buget

Anticorupţie / 1 iunie 2014

DNA: Uioreanu a instituit regula "întoarcerii" către sine a unui comision din suma finanţată de la buget

PNL şi PDL se coalizează pentru susţinerea unui liberal la preşedinţia CJ Cluj în locul lui Uioreanu

Update 13:45 Lider PDL Cluj: "PNL va avea preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, iar PDL şi UDMR funcţiile de vicepreşedinţi"

PDL Cluj, Daniel Buda, spune că, în urma negocierilor cu PNL, liberalii vor deţine funcţia de preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Cluj, iar cele două funcţii de vicepreşedinţi vor reveni PDL şi UDMR, contrazicându-l pe senatorul PNL Marius Nicoară, care afirmase că vicepreşedinţii vor reveni PSD şi PDL, transmit sursele de presă.

Daniel Buda a declarat, duminică, acestora, că în cursul zilei de luni, conducerea PDL Cluj va stabili consilierul judeţean care va prelua funcţia de vicepreşedinte al CJ Cluj.

"În locul domnului Ioan Oleleu, care este acum vicepreşedinte al CJ Cluj din partea PSD, va intra consilierul judeţean Mihai Seplecan, de la PNL, care va urca în funcţia de preşedinte interimar, iar PDL îşi va numi un vicepreşedinte în locul colegului de la PNL care va prelua atribuţiile de preşedinte. Urmează ca celălalt vicepreşedinte al CJ Cluj, Vakar Istvan, de la UDMR, să rămână în funcţie. Deci UDMR rămâne cu un post de vicepreşedinte, şi va pleca vicepreşedintele de la PSD, Ioan Oleleu. Noi, la PDL Cluj, vom avea, luni, o şedinţă de Birou Permanent Judeţean în care vom decide care consilier judeţean va prelua funcţia de vicepreşedinte al CJ", a spus Buda.

Vicepreşedintele PNL, senatorul Marius Nicoară, a confirmat, duminică, nouă varianta agreată împreună cu PDL şi a spus că viitorii vicepreşedinţi ai CJ Cluj vor proveni de la PDL şi UDMR, nu de la PDL şi PSD cum anunţase, sâmbătă, după şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL Cluj.

"Sigur că da, va fi un preşedinte interimar la CJ Cluj de la PNL şi doi vicepreşedinţi de la PDL şi UDMR. Cu PSD nu am avut discuţii, pentru că preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, mi-a spus că nu are o decizie a unui for politic. Cu cei de la PDL putem face majoritatea şi cu cei de la UDMR. Am avut discuţii cu PDL care ne-a oferit susţinerea şi care va primi un post de vicepreşedinte. Am cedat postul de subprefect PSD, în urma demisiei lui Mihnea Iuoras, pentru a putea compensa pierderea postului de vicepreşedinte de la CJ Cluj", a spus Nicoară.

Cei doi vicepreşedinţi ai CJ Cluj sunt, în prezent, Ioan Oleleu (PSD) şi Vakar Istvan (UDMR). Marius Nicoară a reiterat şi faptul că PNL solicită şi un post de viceprimar la Cluj-Napoca, în condiţiile în care cele două funcţii sunt deţinute, în prezent, de Gheorghe Surubaru (PDL) şi Horvath Anna (UDMR).

În legătură cu această solicitare, preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, a afirmat că "există disponibilitate pentru orice variantă de lucru".

"Deocamdată, trebuie să trecem de etapa CJ Cluj. Pe viitor vom găsi formule de lucru pentru colaborarea cu PNL", a mai spus Buda.

În schimb, primarul Emil Boc a declarat pentru sursele de presă că nu este de acord cu alegerea unui viceprimar PNL în locul unuia dintre cei doi viceprimari de la PDL şi UDMR, în condiţiile în care lucrurile "merg foarte bine".

"Din punctul meu de vedere, la municipiul Cluj-Napoca nu avem nimic de schimbat. Oraşul este unul normal şi de zece ani arată o direcţie corectă. Nu avem nevoie de perturbări ale funcţionării Primăriei, acolo unde lucrurile funcţionează nu cred că trebuie să stricăm ceea ce merge bine. Problema este la judeţ, la municipiu nu văd de ce ar trebui schimbat ceva" a menţionat Boc.

Delegaţia Permanentă a PNL Cluj l-a propus, sâmbătă, pe consilierul judeţean Mihai Seplecan să preia funcţia de preşedinte interimar în locul lui Horea Uioreanu, arestat preventiv pentru fapte de corupţie.

---

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a instituit, pentru acordarea de contracte sau finanţări ale contractelor în curs, regula "întoarcerii" către sine a unui comision de 10-15% din suma finanţată de la bugetul judeţului, se arată într-un referat al DNA, potrivit Mediafax.

Conform documentului, Uioreanu şi-a construit în jurul său un grup de interese în care a cooptat oameni de afaceri importanţi, reprezentanţi ai unor regii din subordinea CJ Cluj sau consilieri judeţeni, pentru a direcţiona resursele bugetare astfel încât fiecare din cei cooptaţi să aibă parte de profituri ilicite.

"Pentru acordarea de contracte sau finanţări ale contractelor în curs, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a instituit regula "întoarcerii" către sine a unui comision de 10-15% din suma finanţată de la bugetul judeţului. De-a lungul mandatului său, acesta şi-a perfecţionat sistemul de alocare a banilor, condiţionând anterior aprobării bugetului anual, finanţarea proiectelor/contractelor doar în situaţia în care beneficiarii (indiferent dacă aceştia erau edili din comunele judeţului sau reprezentanţi ai unor societăţi comerciale) acceptau întoarcerea comisionului de 10-15%, practic mita ce urma a fi încasată de edilul judeţului, plata ce urma a fi realizată la momentul alocării bugetare", se arată în referatul DNA.

Potrivit acestuia, în declaraţia de avere postată pe site-ul Consiliului Judeţean Cluj, Uioreanu a menţionat pentru anul 2012 venituri medii lunare în sumă de 6.213 lei, iar probaţiunea realizată de DNA a stabilit că, în realitate, preşedintele CJ Cluj realizează cheltuieli de peste 20.000 de lei lunar, resursele financiare ascunse constituind în realitate foloasele faptelor de corupţie în care este implicat.

Referatul DNA mai arată că investigaţiile penale au vizat modul în care preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, după preluarea funcţiei elective în iunie 2012, şi-a construit în jurul său un grup de interese în care a cooptat oameni de afaceri importanţi, reprezentanţi ai unor regii din subordinea CJ Cluj sau chiar consilieri judeţeni, pentru ca, în urmărirea intereselor de grup, exclusiv financiare, să direcţioneze resursele bugetare de o maniera în care fiecare din cei cooptaţi în grupul constituit în jurul preşedintelui CJ Cluj să aibă parte de profituri ilicite, prin mecanisme de canalizare a finanţărilor bugetare către societăţile comerciale private, prin eludarea legii, a principiilor transparenţei şi concurenţei loiale, "scopul unic fiind acela de a obţine foloase materiale necuvenite".

"Practic, odată ce a ajuns la conducerea instituţiei publice, Uioreanu Horea Dorin a înţeles că orice alocare bugetară din partea CJ Cluj se poate constitui într-o sursă de venit ilicit, sens în care a profitat în interes personal fără nicio rezervă", se mai arată în referatul DNA.

Uioreanu ţinea evidenţa mitei la tabel, în format electronic

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, arestat pentru luare de mită, ţinea evidenţa banilor primiţi într-un tabel, în format electronic, şi verifica împreună cu consilierul său cât mai are de luat de la oamenii de afaceri care primeau contracte pe bani publici, susţin anchetatorii.

Potrivit documentelor din dosarul instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), la 25 aprilie 2014, preşedintele CJ Cluj i-a cerut consilierului său Răzvan Marius Pop date concrete privind cuantumul mitei datorate de omul de afaceri Vasile Pogăcean şi suma plătită de acesta până în prezent. De asemenea, spun anchetatorii, Uioreanu a cerut să i se reamintească exact detalii legate de obiectivele finanţate pe anul în curs şi comunele beneficiare ale fondurilor unde activităţile sunt desfăşurate de firmele lui Pogăcean.

Cu prilejul discuţiei, Horea Uioreanu a recunoscut că omul de afaceri i-a dat suma de aproximativ 100.000 de lei şi, "după ce a verificat calculul şi evidenţa consilierului său, ţinute în format electronic într-un tabel, a concluzionat că, potrivit înţelegerii stabilite cu omul de afaceri, mai avea de primit, cu titlu de mită, suma de cca. 300.000 lei", se menţionează în documentele citate.

PNL şi PDL se coalizează pentru susţinerea unui liberal la preşedinţia CJ Cluj în locul lui Uioreanu

Conducerile organizaţiilor judeţene din Cluj ale PNL şi PDL au încheiat sâmbătă un parteneriat prin care democrat-liberalii îi vor susţine pe liberali în numirea unui preşedinte interimar la Consiliul Judeţean, în locul lui Horea Uioreanu, arestat preventiv sub acuzaţia de luare de mită.

Delegaţia Biroului Permanent a PNL Cluj s-a întrunit sâmbătă de urgenţă pentru a-l numi pe senatorul Marius Nicoară ca preşedinte interimar al organizaţiei, în locul lui Uioreanu, ocazie cu care s-a discutat şi situaţia de la nivelul Consiliului Judeţean.

"Am avut discuţii cu PDL care ne-a oferit susţinerea şi care va primi un post de vicepreşedinte. Sunt lucruri pe care noi le dorim pentru a avea o majoritate care să deblocheze activitatea în Consiliul Judeţean, pentru că sunt multe proiecte stopate", a declarat Marius Nicoară, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, prezent la conferinţă de presă, a precizat că este importantă instalarea cât mai curând a unui preşedinte interimar la CJ.

"Când discutăm proiectele pentru clujeni lăsăm la o parte culorile politice. Am avut o discuţie astăzi legat de susţinerea unui candidat din PNL pentru funcţia de preşedinte interimar. Şi în aceste condiţii, din rândurile PDL vom desemna un consilier judeţean care să ocupe tot un post interimar de vicepreşedinte. Este foarte important ca aici la Cluj să instalăm cât se poate de repede normalitatea pentru că sunt proiecte importante care aşteaptă să fie aprobate şi să fie implementate cât se poate de repede", a spus Buda.

Cei doi liberali au anunţat că pentru funcţia de preşedinte interimar al CJ Cluj va fi susţinut consilierul judeţean Mihai Szeplekan. Acesta a fost la începutul carierei sale consilier al lui Marius Nicoară, pe atunci preşedintele PNL Cluj.

În prezent, vicepreşedinţii CJ Cluj sunt Ioan Oleleu de la PSD şi Vakar Istvan de la UDMR.

Horea Uioreanu a primit mandat de arest preventiv de 30 de zile pentru corupţie, în urma unei hotărâri pronunţate joi de Curtea de Apel Cluj. De asemenea, au fost arestaţi preventiv pentru aceeaşi durată şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, cercetaţi în acelaşi dosar.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai in gluma mai in serios as spune ca pe vremea lui Nastase, parandaratul era de 10% din banii primiti pentru o lucrare. Alianta DA a impus 15% , iar guvernarea Boc 25% (10 avans 15% la primirea banilor) . La fondurile Europene, spaga in timpul lui Boc avea accente delirant hilare. Daca isi dubleaza personalul, DNA are de lucru in urmatorii 10 ani.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb