Doar 57% dintre managerii chestionaţi de EurActiv mizează pe 2007 ca dată a aderării

Carola Ionescu
Ziarul BURSA #Politică / 17 mai 2004

Mai mult de jumătate dintre managerii chestionaţi de EurActiv, portal Internet specializat în politici europene, mizează pe 2007 ca dată a aderării (57%), o treime crede că 2009 este data fezabilă, iar 10% nu ştiu, arată sondajul jurnalistic "100 de manageri de Top despre efectele aderării", realizat de EurActiv.ro.

Odată cu lansarea sa în România, EurActiv, portal lider în politici europene, cu sediul central la Bruxelles, a deschis seria dezbaterilor europene cu sondajul "100 de manageri de Top despre efectele aderării". Fără a avea pretenţia unui sondaj sociologic, un chestionar cu şapte întrebări a fost distribuit către persoane-cheie din mediul de afaceri românesc. Mai mult decît atît, ambasadori şi alţi înalţi oficiali, membri ai Parlamentului şi responsabili din ministere, jurnalişti cu experienţă, reprezentanţi de seamă ai societăţii civile, experţi în problematica europeană au răspuns provocării lansate de EurActiv.ro.

Conform sondajului, o majoritate covîrşitoare nu crede că România va fi pregătită economic să adere la nici una dintre datele menţionate, ci mult mai tîrziu (80%). Principalele probleme cu care se confruntă România sunt birocraţia excesivă şi problemele justiţiei. 90% acuză corupţia ca principală problemă pentru acceptarea României în Uniunea Europeană. În topul problemelor mai sînt: rezultatele economice slabe (66%), problemele justiţiei (60%).

La întrebarea "Ce costuri vor fi puternic influenţate de aderare?", părerile managerilor au fost împărţite. Jumătate dintre aceştia au căzut de acord că vor creşte semnificativ costurile de resurse umane, iar 4% estimează costuri mai mari cu taxele, impozitele şi alte contribuţii bugetare. De asemenea, se aşteaptă influenţe puternice şi asupra costurilor de producţie (37%). Au mai fost menţionate costurile administrative, cele cu investiţiile, transportul.

Creşterea investiţiilor străine se află pe primul loc în topul beneficiilor integrării asupra mediului de afaceri.

73% cred în efectele benefice ale pieţei unice asupra domeniului în care activează. "Piaţa unică mă favorizează şi mă defavorizează. Mă favorizează prin impunerea unor standarde privind calitatea şi a controlului mai eficient al practicilor neconcurenţiale. Efectul defavorabil constă în concurenţa foarte dură, cu operatori cu forţă financiară şi experienţă mult mai mare decît operatorii români", apreciază Cristian Constantinescu, director general Allianz Ţiriac Asigurări.

Competiţia dură pe noua piaţă dă managerilor cele mai mari emoţii. În clasamentul efectelor negative se mai află scumpirea produselor şi serviciilor, creşterea costurilor unei afaceri.

Majoritatea managerilor intervievaţi cred că sectorul financiar-bancar, serviciile şi turismul se vor dezvolta spectaculos ca urmare a integrării, iar jumătate dintre ei consideră că agricultura şi industria grea vor avea de suferit.

"Dintre criteriile de la Copenhaga, capacitatea economiei de a face faţă forţelor concurenţiale şi criteriul politic, cel al respectării drepturilor omului şi a statului de drept, sunt cele care continuă să prezinte mari disfuncţii", a apreciat Adelina Băleanu, director pentru formare în afaceri europene, în cadrul Institutului European din România.

Comentînd şansele aderării, ambasadorul Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, a declarat pentru EurActiv.ro: "Suntem realişti, nimeni nu se aşteaptă ca schimbările radicale să aibă loc peste noapte, dar ar trebui să existe un progres logic şi de durată (...), nu poţi îmbunătăţi prestaţia politică fără a lupta credibil şi eficient împotriva corupţiei, iar imbunătăţirea climatului de afaceri este imposibilă fără reducerea birocraţiei, îmbunătăţirea formulării de politici şi a capacităţii administrative".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb