Unitatea de Administrare Prahova din cadrul Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a încheiat, în acest an, doar trei contracte cu fermierii, pentru o suprafaţă totală de 24,5 hectare, potrivit declaraţiilor şefului Serviciului operaţional, Filofteia Papuc.
O scădere semnificativă a numărului de contracte şi a suprafeţelor irigate a început să se constate în urmă cu şapte ani.
Dacă în anul 2002 suprafaţa irigată era de 5.229 hectare, anul următor s-a redus la 1.601 hectare, pentru ca în 2004 să ajungă la 218 hectare, iar în anul 2005 la 231 de hectare.
În 2006, s-a înregistrat o creştere, suprafeţele irigate ajungând la 2.008 hectare, însă scăderea a continuat în 2007, până la 437 hectare, şi în 2008, la 94 de hectare irigate.
În acest an s-au încheiat contracte pentru irigaţii cu trei societăţi: Ecoferm Boldeşti - Scăeni, Penitenciarul Târgşor şi Primăria Ariceştii Rahtivani. Apa livrată pentru irigarea legumelor, adăpatul animalelor sau pentru amenajările piscicole este asigurată din trei surse: Leaota, Iazul Morilor Prahova şi Iazul Morilor Teleajen.
"Tariful perceput, fără TVA, este de 60 lei/mia de metri cubi pentru apa furnizată din cele două iazuri, respectiv de 118 lei/mia de metri cubi pentru cea din sursa Leaota, deoarece aceasta este apă tratată", a mai precizat Filofteia Papuc.
Potenţialul de udare de care dispune în prezent Unitatea ANIF din Prahova vizează o suprafaţă de 4.676 de hectare de culturi agricole, însă acesta nu este valorificat, din lipsa cererilor. Fermierii invocă faptul că nu le ajung banii nici pentru înfiinţarea culturilor, cu atât mai puţin pentru întreţinerea lor şi nu îşi pot permite să încheie contracte pentru irigarea suprafeţelor.
Lipsa fondurilor se resimte nu numai la nivelul agricultorilor, ci şi la ANIF Prahova, care nu are bani pentru investiţii, fiind de strictă necesitate achiziţionarea unui tractor sau buldoexcavator pentru executarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii a sistemelor de irigaţii.