Decizia Băncii Centrale de a scădea dobânda de politică monetară la 9,5% ar putea aduce, pe termen lung, noi bani pe Bursă, în condiţiile în care investiţiile în acţiuni ar putea avea randamente mai mari decât dobânzile la depozite, aşteptate să scadă în perioada următoare, potrivit unui scenariu optimist al analiştilor. Pesimiştii consideră, însă, că mişcarea BNR ar duce, pe termen lung, la deprecierea semnificativă a leului, presând investitorii să renunţe la acţiuni, în favoarea plasamentelor în euro.
"De regulă, reducerea atractivităţii pentru un produs alternativ, precum depozitele, este benefică pentru piaţa de capital", ne-a spus domnul Marius Mureşan, directorul departamentului de analiză de la "STK Financial". Potrivit domniei sale, decizia BNR este favorabilă băncilor, acestea putând să reînceapă creditarea şi să îşi sporească marjele de profit.
Acţiunile bancare de la BVB au evoluat, ieri, în ton cu piaţa, apreciindu-se, spre finalul şedinţei, cu câteva puncte procentuale. Titlurile "Băncii Transilvania" au închis, ieri, pe creştere, scumpindu-se cu 1,85%, la 1,1 lei/acţiune, în timp ce titlurile "BRD-Groupe Societe Generale" au urcat cu 2,04%, la 7,5 lei/acţiune. În acelaşi timp, acţiunile "Erste Bank" (simbol EBS) au urcat cu 1,13%, la 80,3 lei/titlu. Pe "verde" au închis şi acţiunile "Băncii Carpatica", care s-au apreciat cu 0,81%, la 0,125 lei/titlu.
"Mişcarea BNR de ieri a fost una oarecum surprinzătoare, în condiţiile în care piaţa se aştepta la o reducere a dobânzii de politică monetară la 9,75%", a precizat domnul Alexandru Păşălan, broker la "Piraeus Securities".
Domnia sa consideră că decizia BNR nu este inclusă în sentimentul pieţei şi că, pe termen lung, va avea un impact pozitiv asupra pieţei bursiere.
"Este posibil să vedem şi o apreciere a titlurilor bancare, în condiţiile în care relaxarea creditării va aduce profit băncilor", a adăugat domnul Păşălan.
Cristian Sima, preşedintele casei de brokeraj "WBS România", consideră că micşorarea dobânzii de politică monetară va avea un impact negativ asupra pieţei de capital autohtone, determinând o scădere de aproximativ 30% a bursei.
"Din cauza deprecierii leului, investitorii se vor orienta către euro, fiind presaţi să îşi lichideze deţinerile pe Bursă", a declarat, pentru ziarul Bursa, domnul Sima, adăugând: "Acţiunile bancare vor fi printre primele afectate şi este de aşteptat să se deprecieze şi mai mult după ce băncile vor trece stress-test-ul".
Paul Brendea, analist la "Prime Transaction" consideră că evoluţia bursei va depinde de următoarea mişcare a băncilor, care ar putea decide să nu micşoreze dobânzile la credite şi la depozite.
"Şi scenariul pesimist şi cel optimist sunt bune în teorie, deşi ultimul are mai multă legătură cu piaţa de capital", a precizat domnul Brendea, adăugând: "Deocamdată, va mai dura până când se vor linişti apele la Bursă. Abia au venit o parte din rezultate şi aşteptăm să vedem ce va face şi piaţa americană înainte să putem spune cum va evolua piaţa noastră".