Dobânzile, la 40%

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 noiembrie 2008

Cristian Popa: BNR a devenit creditor net

Bogdan Mihoc a părăsit funcţia de director de trezorerie al UniCredit Ţiriac Bank

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru depozitele cu scadenţa la o zi au avut un nivel de 15% pentru sumele atrase şi 40% pentru sumele plasate, potrivit dealerilor. Numărul tranzacţiilor continuă să fie redus, la fel ca în şedinţele precedente.

Banca Naţională a României a afişat, în prima parte a zilei, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14,08% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a coborât la 17,69% pe an, de la 17,8% pe an, cât era vineri. În pofida dobânzilor mari din piaţa interbancară, leul s-a depreciat, fiind afectat de tendinţa regională de depreciere a monedelor din ţările emergente faţă de euro. Moneda naţională era cotată în deschiderea şedinţei valutare de ieri la 3,64 lei/euro, în creştere faţă de nivelul de la închiderea şedinţei de vineri. Tendinţa de depreciere s-a remarcat pe tot parcursul zilei, nivelul maxim al cursului fiind de 3,6850 lei pentru un euro. În acest moment, BNR este în poziţia de creditor net, iar suma medie injectată în octombrie în piaţa interbancară de BNR, atât prin facilitatea de credit, cât şi prin operaţiuni de tip swap, a fost de 3,5 miliarde lei, a declarat, ieri, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, citat de NewsIn. "În acest moment, am redevenit creditor net, dar exis­tă în această problemă şi o anumită relativitate de ordin tehnic", a spus viceguvernatorul Băncii Naţionale a Româ­niei, adăugând: "Am injectat lichiditate în piaţă pe parcursul lunii octombrie, în condiţiile în care apelul băncilor comerciale către banca centrală s-a făcut prin facilitatea de credit (credit Lombard) şi prin operaţiuni de tip swap, iar suma medie pentru octombrie a fost de 3,5 miliarde lei. Pe de altă parte, au fost zile în care am introdus în piaţă şi sume mai mari". Ultimele tranzacţii s-au derulat ieri la un curs de 3,6740 - 3,6850 lei.

Bogdan Mihoc a părăsit funcţia de director de trezorerie al UniCredit Ţiriac Bank, potrivit biroului de presă al băncii. Începând de ieri funcţia este ocupată de Dorin Alexandru Badea, fostul director adjunct al trezoreriei.Reprezentanţii băncii nu au dorit să comenteze plecarea lui Bogdan Mihoc. Potrivit unor surse din piaţa financiară, plecarea directorului trezoreriei se leagă de scandalul vizavi de creşterea-record a dobânzilor de pe piaţa interbancară din ultimele două săptămâni. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus, spre finalul lunii trecute că un grup de bănci în funcţie de cotaţiile cărora se calculează ROBOR a promovat ideea unei crize de lichiditate pe piaţa bancară prin declaraţiile făcute, încercând, de fapt, să acopere pierderile înregistrate în urma "atacului asupra leului". În acea perioadă Banca Naţională a României a chemat la discuţii conducătorii a şapte bănci, de la care a cerut explicaţii cu privire la nivelul excesiv de ridicat al dobânzilor interbancare din ultimele zile precum şi conducătorul şi trezorierul unei alte bănci, pentru clarificări privind operaţiunile de clearing pe care aceasta le-a efectuat cu instituţii financiare nerezidente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb